„Minél közelebb áll egy birodalom a bukáshoz, annál őrültebbek a törvényei” – alternatív tanévnyitót tartottak a madáchos diákok

Hétfő reggelre „tanév-nemnyitó” tüntetést hirdettek a gimnázium elé.

Az első tanítási napon, iskolakezdés előtt, a diákok színes egyenpólóikban sorakoztak fel a Madách Imre Gimnázium előtt, a bejárat felé, többek között, az „Itt állok, és mást nem tehetek” Luther Márton-idézetet lógatták fel. A többi tüntető velük szemben, az úttesten gyülekezett.

Hétfő reggel fél nyolcra „tanév-nemnyitó” tüntetést szerveztek a Madách Imre Gimnázium elé, miután a Belügyminisztérium (BM) azonnali hatállyal felmentette Mészáros Csabát, aki 24 évig volt az iskola igazgatója. A szervezők azt kérték, hogy a jelenlegi, madáchos diákok, fehér ünneplő helyett, madáchos pólóban jöjjenek, hogy, a gimnázium szellemiségének megfelelően, ők legyenek

az üde színfolt, a remény a gyászban,

a többiek pedig feketében érkezzenek.

„Mélységesen elítéljük a megfélemlítésre, megtorlásra alapuló oktatáspolitikát, amit az államhatalom követett el az oktatási intézmények ellen az utóbbi években, napokban” — mondta az egyik szervező, miután köszöntötte a megjelenteket. Hozzátette, hogy iskolájuk esete nem egyedi, ez az esemény most a Madách tantestülete melletti kiállásról szól.

Ezt követően egykori diákok olvastak fel a gimnázium 2016-os, jubileumi évkönyvéből Mészáros Csaba által írt feljegyzéseket. Elhangzott, például, hogy amikor az igazgató 1993-ban megérkezett az iskolába, az épület szomorú állapotban volt, ám a diákok a lépcsőkön gitároztak, ami megmutatta az intézmény lelkét számára.

Szajki Bálint / 24.hu

Ezt követően a feketébe öltözött tanári kar tagjai sorakoztak fel a bejárat előtt. Az egyik fiatal tanár elmondta, hogy megdöbbenéssel és mélységes felindulással értesültek arról, hogy a tanév kezdete előtt három nappal, azonnali hatállyal felmentették Mészáros Csabát. Meggyőződésük, hogy az igazgató a jogszabály keretein belül engedte meg a telefonhasználatot a diákoknak.

Kiállásunk hitelességét jól mutatja a volt és jelenlegi tanítványaink támogatása. A tantestület számára nem kétséges, hogy mi a feladatunk: meg kell őriznünk azt a szellemiséget, amit Mészáros Csaba épített és ami az iskola eddigi 120 évét jellemezte. A tantestület most is hitet tesz a diákközpontú oktatás mellett.

A diákok csoportjai a felszólalást követően énekeltek, és a már idézett Luther-mondatot skandálták, amivel a reformátor, a hagyomány szerint, V. Károly, német-római császár előtt mondott beszédét zárta a wormsi birodalmi gyűlésen, miután X. Leó pápa kiátkozta őt a katolikus egyházból, mert nem volt hajlandó visszavonni a tanait.

Ezután a jelenlévő volt és jelenlegi madáchos diákokat beinvitálták az épületbe, hogy tisztelettel meg tudjanak emlékezni Mészáros Csaba igazgatói tevékenységéről. Nem sokkal később az iskolában megkezdődött a hivatalos tanévnyitó ünnepség. A többieket arra kérték, hogy maradjanak az épület előtt, ezután a Madách Gimnáziumhoz kötődő színészek üzenetei, általuk elmondott versek szóltak meg a hangszórókból.

Szajki Bálint / 24.hu

Lezárásként a színházi emberek diákok által írt üzeneteket olvastak fel a tanévnyitó közben kint maradt, pár száz tüntetőnek. „Madáchosnak lenni egy kiváltság és életérzés is. Ezt az életérzést testesítette meg Mészáros Csaba. Szívünk továbbra is Mészivel van” — írta egyikük.

Egy tanuló a levelében felkérte a többi intézményt, hogy álljanak ki mellettük, ahogyan ők is kiálltak korábban a megtámadott iskolák, egyetemek mellett.

Egy másik levélíró úgy fogalmazott: megdöbbentette, hogy „kirúgták Mészit”, aki a kétszázadik embernek is mosolyogva köszön vissza a folyosón, mert a tantestülettel együtt amellett döntöttek, hogy korszerűen szeretnének tanítani.

Fojtogató dolog ebben az országban tanulni, élni, és folyamatosan emelkedik a vízszint. Megfulladok, mert nem érdekük megtanítani minket úszni. […] De most, az utolsó lélegzetemmel, segítségért kiáltok. Most kell felhívnunk az emberek figyelmét és megállítani a romlást

— fogalmazott egy másik üzenet. „Gondolkozzunk el egy pillanatra, ez nem hülyeség? Tavaly osztottak laptopokat a diákoknak. Cicero azt mondta, hogy minél közelebb áll egy birodalom a bukáshoz, annál őrültebbek a törvényei” — vetette fel egy tanuló, írásában.

Végezetül megköszönték a tantestületnek, hogy ők nemcsak olyan emberek, akikért érdemes kiállni, hanem egyúttal olyanok is, akikre felnézhetnek.

Szajki Bálint / 24.hu

A Pintér Sándor vezette tárca azután menesztette posztjáról Mészárost, hogy a sajtóban is megjelent: az iskolai mobilhasználatról hozott rendelet ellenére a gimnáziumban nem fogják elvenni a diákok telefonját a tanítás előtt. „Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás” – írta akkor, a döntés magyarázataként, a tantestület. Az erről szóló sajtóhírek megjelenésének másnapján a Belügyminisztérium szűkszavú közleményben jelentette be Mészáros Csaba eltávolítását. „Egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt” – üzente a tárca.

Az igazgatóért már tartottak egy spontán tüntetést a menesztése napján. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is jogsértőnek tartja a Madách Imre Gimnázium igazgatójának felmentését. A BM tagadta, hogy Maruzsa Zoltán, oktatási államtitkár, a nemrég, Mészárossal folytatott egyeztetése alapján, tisztában lett volna azzal, hogy nem tervezik elvenni a tanulóktól a mobiltelefonjaikat.

Hétfőn este, 18 órakor, a Belügyminisztérium épülete előtt is tartanak egy tüntetést a felmentett igazgató ügyében.