Elkezdik a Magyar Rádió épületének bontását, csak éppen a lakóknak nem szóltak erről

„Fogalmunk sincs, hogy [a lakóházakban élők] biztonságát milyen mértékben veszélyezteti a mindenfajta előkészítés nélküli bontás" – írta Pikó András józsefvárosi polgármester.

Hétfőn elkezdődik a Magyar Rádió épületeinek bontása, ami jövő tavaszig fog majd tartani, minderről sem a Józsefvárosi Önkormányzat, sem a Palotanegyed lakói nem kaptak értesítést – írja Pikó András, a VIII. kerület ellenzéki polgármestere egy Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

Korábban megírtuk, hogy a kormány a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát húzza fel kiemelt beruházásként a Nemzeti Múzeum mögötti területen, a tervek szerint 200-250 milliárd forintból. A bontás után követekző építkezés már most előreláthatólag egy évet csúszik, és várhatólag 2028-ra készülhet el. Az egyetemi épületcsoport helyét előkészítő munkálatokat Tiborcz István üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau (WHB) cége végezheti el nettó 1,7 milliárd forintért.

Pikó pénteki bejegyzésében azt írja, hogy

„egy több éves, hiábavaló, eredménytelen, de tanulságokkal gazdag »egyeztetés« végére tett pontot az Építési Minisztérium elragadtatott közleménye, ami közli a tényt: nincs több kérdés, bontunk.

Valójában pedig csak kérdések maradtak és ezek többsége megválaszolatlan. Ami nem kérdéses, az a maga pőre mivoltában megjelenő, a sajátjain kívül más szempontokat nem respektáló hatalmi gőg elképesztő felelőtlensége.”

A józsefvárosi polgármester ugyanis azt írja, hogy a bontási eljárás engedélye jelenleg közigazgatási per alatt van, ítélet pedig még nem született, viszont ennek ellenére is elkezdik a bontást. Szerinte az első tárgyaláson bizonyossá vált, hogy a rádió épületei és a környező társasházak közös szerkezeti tartóelemekkel vannak összekötve, de a bontás úgy kezdődik el, hogy senkinek fogalma sincs arról, hogy ha a rádió ezen épületeit elkezdik bontani, az a közös szerkezeti tartóelemek okán milyen következményekkel járhat a velük összekötött társasházakra.

Erre a tervezők nem gondoltak, erről előzetes szakértői anyag nem készült. Ha sérülnek majd a társasházak, akkor sérülnek, a benne élő emberek nem számítanak

– írja.

Pikó szerint a beruházó nem végezte el az épületekre a szilárdságtani vizsgálatokat, illetve az un. állékonysági vizsgálatokat sem, amelyek kimutatnák, milyen statikai kockázatai lehetnek a betonszerkezetek bontási, illetve a négy szint mélyre tervezett épület építési munkálatainak. „Fogalmunk sincs, hogy [a lakóházakban élők] biztonságát milyen mértékben veszélyezteti a mindenfajta előkészítés nélküli bontás. Nem tudjuk azt sem, hogy az ott lévő, hat méter vastag falakkal rendelkező háborús betonbunker elbontása megoldható-e robbantás nélkül és ha nem, akkor az kivitelezhető-e egyáltalán ezen a sűrűn beépített belvárosi területen” – folytatta a politikus.

Mint Pikó írja, nemsokára hatalmas, több tonnás autók fognak hatpercenként behajtani a Magyar Rádióhoz vezető szűk utcák valamelyikén és hajtanak ki sittel megrakodva valószínűleg a Rákóczi útra. Azt nem lehet tudni, hogy ez milyen környezeti terheléssel fog járni vagy hogyan marad működőképes a Főváros közlekedése, tette hozzá.