Szakszervezetek: Jogsértően mentették fel a Madách igazgatóját

Egy még nem hatályos rendelet be nem tartására hivatkozott a Belügyminisztérium.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is jogsértőnek tartja a Madách Imre Gimnázium igazgatójának felmentését.

Egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt. A Belügyminisztérium 2024. augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját

– írta szerdán a tárca.

Azt nem részletezték, miben hibázott Mészáros Csaba, de az általa vezetett nevelőtestület előzőleg tudatta: a mobiltelefonokat a tanítás előtt a jövőben sem veszik el, mert azokra bármelyik órán szükség lehet. Arra hivatkoztak, erre lehetőséget ad az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt, szeptember 1-jén hatályba lépő rendelet, a mobiltelefonok használatát pedig régóta korlátozza a házirend.

A Madách tantestülete a kormányrendelet 5. §-ára hivatkozott, amely szerint:

Az Nkt. 24. § (4) bekezdés b) pontja szerinti esetben a birtoklásra és használatra vonatkozó engedélyezést az igazgató vagy a pedagógus végzi a tanulmányi rendszerben, azzal, hogy rögzíti

a) a birtoklás és a használat célját,

b) az engedély érvényességének időtartamát (tanóra, foglalkozás, tanítási év), továbbá

c) a birtokolható tárgyat.

A rendeletben hivatkozott joghely (Nkt. 24. § (4) azt rögzíti, hogy a tanuló mobiltelefont (használatában korlázott tárgyat) is bevihet az iskolába, de azt a tanítási nap folyamán csak akkor használhatja, ha az igazgató egészségügyi célból, a pedagógus pedagógiai célból – a tanulmányi rendszerben a kormányrendeletben foglaltak alapján rögzítettek szerint – az általa meghatározott időszakra engedélyezi.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a Népszavának azt mondta: jogsértő a minisztérium döntése. Az igazgató és a nevelőtestület nem ment szembe a jogszabállyal, éppen élni akart a jogszabály adta lehetőségekkel. Egy olyan jogszabályra hivatkozva, amely még hatályba sem lépett, senkinek a megbízatását nem lehet visszavonni. A PDSZ a törvénysértő minisztériumi döntés visszavonását követeli. Nagy Erzsébet szerint a hatalom csak revansot akart venni az igazgatón, aki nem akadályozta meg, hogy a gimnázium tanárai is részt vegyenek a korábbi tiltakozó akciókban.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a HVG-nek szintén azt mondta, az igazgató jogszerűen járt el, ha a tantestület nem teszi előre közzé állásfoglalását a Belügyminisztérium nem is tud példát statuálni. Szerinte az igazgatón állt bosszút az amúgy betarthatatlan szabály miatt a saját csapdájába esett tárca. A PSZ elnöke úgy vélte, “a jogalkotók vagy nem jártak működő iskolában soha, vagy nem értenek ahhoz, amit csinálnak”. Ő sem érti, hogy lehet egy még nem hatályos, szeptember 1-én életbe lépő szabálynak való ellenszegülés miatt előre kirúgni valakit.

Frissítünk!

Biztosan szükségszerű Mészáros Csaba eltávolítása?

Kanász-Nagy Máté erről kérdezte Pintér Sándor belügyminisztert. Az LMP politikusa jelezte: az indokolatlan, a tanórákat zavaró okostelefon-használat korlátozásával, tiltásával egyetért, ám az ügy arra világít rá, hogy számos még a tisztázatlan kérdés:

  • Hogyan alkalmazzák a telefonok használatát korlátozó rendeletet a gyakorlatban?
  • Különbséget tesznek az alsó és felső tagozatos diákok között?
  • Egész napra le kell adni a diákoknak a telefonokat, vagy csak a tanórák idejére?
  • Hol tárolják biztonságban a diákok telefonját, megoldott-e minden iskolában a zárható szekrény?
  • A tanárnak a telefonok begyűjtése, kiosztása nem jelent időveszteséget a tanításban?
  • A laptopokat, notebookotat is le kell adni, még azokat is, amiket az állam vett több ezer diáknak?
  • A mobiltelefonok használatát a pedagógiai programban, házirendben meghatározhatják? Vagy erre nincs módja az iskoláknak?

A HVG-nek egy név nélkül nyilatkozó munkajogász úgy fogalmazott:  nagyon kíváncsi lenne az igazgató rendkívüli felmentéséről szóló munkajogi vitában a munkáltató okszerűséget és valóságot bizonyító állításait. A PDSZ blogján ostoba, rendőrállami intézkedésnek nevezte Mészáros Csaba felmentését, amit Facebook-oldalán a PSZ is elutasított.

A Civil Közoktatási Platform is jogszerűtlennek tartja az igazgató azonnali felmentését egy olyan jogszabály be nem tartására hivatkozva, amely még nem is lépett életbe. Mint írták, a mobiltelefonok az iskolákban még a jogszabály életbe lépése után sem nyilvánulnak tiltottnak, korlátozottan és jelentős adminisztráció után továbbra is használhatók lesznek. A minisztérium csak sarkított sajtóhírek alapján döntött a retorzió mellett. Az ügy nem a mobilhasználatról, hanem a megfélemlítésről szól.

A Madách gimnáziumnál az igazgatójukért szerdán már tüntettek, hétfőn reggel pedig a Belügyminisztérium elé vonulnak a diákok és a tanárok. Az azonnali hatállyal felmentett igazgató azt írta, a Madách tanára marad, úgy zárja  pályáját, ahogy kezdte: tanít.

Nincs ennél nagyobb és felszabadítóbb boldogság.