„Első nap megöl a többi gyilkos, ha börtönt kapok” – 15 évhez közelítő büntetést kértek a hatvani nőre, aki hagyta pokoli kínok közt meghalni az anyját

Felmentésért könyörgött a tíz év fegyházra ítélt anyagyilkos.

Lényegesen súlyosabb büntetést kért a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség arra a tíz év fegyházra ítélt asszonyra, és társaira, akik nem gondozták és hagyták pokoli kínok közt meghalni az idős hozzátartozójukat Hatvanban.

Gulyásné Birinyi Ildikó,  a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a sértett lányára 15 éves középmértékhez közelítő büntetést, a felfüggesztettre ítélt unokára pedig végrehajtandó szabadságvesztést kértek. A nagymama unokájának élettársára hosszabb tartamú felfüggesztett szabadságvesztést indítványoztak azzal, hogy a próbaidő tartamát is emeljék fel.

A 79 éves sértett 2019 őszén leesett a létráról, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy ágyhoz kötött, mozgás és önellátásra képtelen állapotba került. A vele élő lánya tisztában volt az anyja állapotával, de ennek ellenére sem gondozta. Az idős asszonyhoz sem orvosi, sem gondozói segítséget nem hívott, nem mozgatta, nem fürdette.

A fellebbviteli főügyészség tájékoztatása szerint a házban rendkívüli kosz és bűz uralkodott. A 79 éves asszonyt rendszeresen látogatta az unokája és annak élettársa. Bár ők észlelték a házban uralkodó embertelen higiéniai állapotokat és tisztában voltak az idős nő mozgásképtelenségével, de semmit sem tettek azon kívül, hogy felszólították a vádlottat anyja gondozására, és arra, hogy hívjon hozzá orvost.

A több heti ellátatlanság miatt rendkívül elhanyagolt asszonyhoz csak akkor hívtak mentőt, amikor már eszméletlen állapotba került. Az idős nőt kórházba vitték, de már nem lehetett megmenteni az életét. A Tények korábbi beszámolója szerint a minősített emberöléssel vádolt nő sírva könyörgött korábban a bíróságon, hogy ne küldjék börtönbe.

Ha börtönbe küldenek, az egyenlő a halálos ítélettel. Engem ott az első nap megöl a többi gyilkos. Ott halok meg. Egy napot sem bírok ki ott, nemhogy éveket”

– mondta a nő, aki végül tíz év fegyházat kapott különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt. Az unokát és annak élettársát próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Az áldozat lánya és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, míg az ügyész minden vádlottra súlyosabb büntetést kért. A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint mindhárom terhelt indokolatlanul enyhe büntetést kapott Fel kellett volna ugyanis ismerniük az asszony szenvedését és folyamatosan romló állapotát, ahogy azt is, hogy meghalhat, ha nem kap orvosi segítséget.

Mulasztásuk szándékos volt, annak következményeit előre láthatták, mégsem segítettek az asszonyon. A vádlottak büntetése nincs arányban a cselekményük súlyával, ezért a fellebbviteli főügyészség lényegesen súlyosabb büntetést kért rájuk.