Belföld

Kedd délelőttre állhat helyre a forgalom a Keleti pályaudvarnál, de nem biztos, hogy az összes vágányon

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Várhatóan kedd délelőttre állhat helyre a forgalom a Keleti pályaudvarnál, ahol vasárnap este siklott ki a Claudiopolis InterCity, az viszont nem biztos, hogy minden vágányon újraindul a közlekedés – mondta a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a MÁV már menesztett, rövidesen távozó vezérigazgatója a hvg.hu tudósítása szerint.

Pafféri Zoltán elmondta, hogy személyi sérülésről nincs tudomásuk, jelenleg a baleset elhárítása tart, és ezután következik kárfelmérés és a baleset rekonstrukciója. Mindezt a helyszín helyreállítása követi majd.

 A hátul jövő vonat vezetője vészfékezéssel állította meg a szerelvényt

– válaszolta arra a felvetésre, miszerint kevésen múlt, hogy a mögötte érkező vonat nekiütközzön a kisikló IC-nek. A baleset okát a rendőrség és a MÁV vasútbiztonsági szerve is vizsgálja, konkrétumot most még nem mondtak el róla.

Szajki Bálint / 24.hu

A vezérigazgató elmondta, hogy találtak egy megoldást, aminek köszönhetően nem kell elbontani a felsővezetékeket darukkal, majd visszaépíteni azt, ezért viszonylag gyorsan újraindulhat a forgalom. Hozzátette, hogy emelőkkel tették vissza mind az öt kocsit a földről a sínekre.

Németh Réka, a MÁV pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese arról beszélt:

a váltó egyik alkatrésze tört el, de egyelőre nem tudják megmondani, ez kiváltó oka vagy éppen következménye a balesetnek.

Soron kívül átvizsgálnak minden váltószerkezetet ezek után, és a rendőrség is vizsgálódni fog. Németh elmondta, a váltót július 30-án vizsgálták utoljára – havonta kötelező őket ellenőrizni –, akkor még nem volt probléma vele, és annak szerinte nincsen jelentősége, mennyi idős volt a szerkezet. A biztosítóberendezés működik, így a pálya állapota az egyetlen akadálya a közlekedés újraindításának, tette hozzá a szakember.

Mosóczi László, a MÁV-Start vezérigazgatója azt mondta el, hogy a Keletit a forgalomban helyettesítő Rákos és Kőbánya-felső állomások kapacitása sokkal kisebb, ezért reggel óta kevesebb járatot indítanak, vonatpótló buszok járnak, Kelenföldre pedig vonat helyett a négyes metróval lehet menni.

A MÁV számításai szerint

a kiesés nagyjából százezer utast érinthet.

A lenti fotóra kattintva galéria nyílik a helyszínen készült képeinkből!

Galéria
Szajki Bálint / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik