Magyar Péter: a kórházakban 40, az üresen álló egészségügyi államtitkárságon 22 fok van

A Tisza Párt elnöke közös kórházlátogatásra hívta Pintér Sándort és Takács Pétert. Magyar szerint egyes kórházakban elmaradt a klímaberendezések kötelező fertőtlenítése, ami veszélyezteti a betegeket és a dolgozókat.

„Add tovább! A kórházakban 40, az egészségügyi államtitkárnál 22 fok van” – írja Magyar Péter a Facebook oldalán. A Tisza Párt elnöke Kulja András európai parlamenti képviselőtársával kórházkörútra indult, hogy megnézze, milyen állapotok uralkodnak, illetve hány fok van a budapesti és vidéki kórházakban. A budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórházban például 38,4 fokot mért, illetve szappan és fertőtlenítőszer nélküli mosdókról, megfélemlített, végletekig kizsigerelt egészségügyi dolgozókról beszélt. Az intézmény később részben vitatta az általa mondottakat.

Magyar Péter pénteki bejegyzése szerint a vidéki kórházlátogatások előtt megkísérelt személyesen találkozni Pintér Sándor belügyminiszterrel és Takács Péter egészségügyi államtitkárral. Azt írja, hogy míg a kórházakban 40 fok körüli hőmérséklet van, addig a Belügyminisztériumban 27 fok, „az Egészségügyi Államtitkárság tökéletesen klimatizált üres épületében” 20-22 fok volt.

Sajnos sem Pintér Sándor, sem Takács Péter nem tartózkodott 11 órakor és negyed 3-kor a munkahelyén, pedig fontos kérdéseket kellett volna megbeszélnünk

– fogalmazott. Magyar ezután felsorolja azokat a témákat, amikről szerinte beszélgetniük kellett volna Pintérrel és Takáccsal.

A Tisza párt elnöke meghívta Pintért és Takácsot, hogy szombaton a teljes magyar sajtó jelenlétében menjenek közös kórházi bejárásra, hogy együtt mutathassák meg a magyar egészségügyi intézmények valós állapotát. Magyar felszólította őket, hogy azonnali hatállyal utasítsák az Országos Kórházi Főigazgatóságnak az állítása szerint „egészségügyi válsághelyzetben szintén szabadságon lévő főigazgatóját”, hogy engedélyezze a sajtó munkatársainak az egészségügyi intézményekbe történő belépését és felvételek készítését. A Tisza Péterfy kórházban tett látogatása során ugyanis lelakatolták a kapukat az újságírók előtt, amikor azok bementek volna a képviselőkkel.

A politikus egyben felszólította a belügyminisztert, a pénzügyminisztert, az egészségügyi államtitkárt és az összes állami vezetőt, akit „felelősség terhel a kialakult egészségügyi válsághelyzetért és a magyar állami egészségügy szisztematikus lezüllesztéséért”, hogy legkésőbb augusztus 31-ével vállalják a politikai felelősségüket és távozzanak hivatalukból.

Magyar Orbán Viktortól pedig azt követeli, hogy haladéktalanul szakítsa meg adriai nyaralását, hívjon össze rendkívüli kormányülést és biztosítsa a magyar egészségügy működőképességének fenntartásához szükséges költségvetési forrásokat. A politikus pénteken egy nyílt levelet is írt a kormányfőnek.

Takács Péter államtitkár interjút adott a napokban az őt érő támadásra reagálva. Szerinte nem realitás a kórtermek klimatizálása, Magyar Péter pedig feltalálta a clickbait politizálást.