Megvalósulni látszik Lázár János álma

Új széhelye van a közlekedési múzeumnak. Debrecenben.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum értesítette partnereit, hogy székhelye és adószáma megváltozott. A múzeum új székhelyét Debrecenben jegyezték be, a Széchenyi utca 31. szám alatt – tudta meg a Népszava, hozzátéve, a számlázási cím nem változott. A lap szerint mindez azt jelenti, hogy a múzeum felügyeletét ellátó Építési és Közlekedési Minisztérium felpörgette a múzeum költöztetését.

Hivatalos bejelentés arról eddig nem volt, hogy a kormány elfogadta Lázár János javaslatát az új múzeumról, mégis megjelent egy részletes pályázati dokumentáció, amely szerint helyszínül az épülő BMW-gyár melletti 6,5 hektáros külterületet  jelöltek ki, noha az egyik kitűzött cél éppen az, hogy a közlekedési múzeum a „helyi lakosság kiemelt találkozóhelyévé” váljon. A Népszava szerint utóbbi nehéz feladvány, mivel a terület jelenleg csak autóval közelíthető meg.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium reménye szerint az új épületegyüttest évi 350 ezer látogató keresi majd fel Debrecenben. Lázár János szerint a költöztetés az ország gazdasági érdeke. Az általa vezetett tárca arra nem válaszolt, mit kezdenek majd a Kőbányai úti helyszínre megrendelt, már elkészült tervekkel. A lap hiába kereste a közlekedési múzeumot is, így nem tudni,  a muzeológusok követik-e a kiállítóhelyet Debrecenbe.

Vitézy Dávid még főpolgármester-jelöltként az egykor általa vezetett múzeum elköltöztetésére  úgy reagált, hogy Lázár János újabb hadüzenetet küldött Budapestnek. Szerinte

a rombolás olyan újabb szintje ez, amire már nehéz épeszű magyarázatot találni.

Szerinte a múzeumnak Budapesten a helye, mert a központi régióban él az ország harmada,  összességében minden távolabbi országrészből ide a legkönnyebb eljutni. Ráadásul a magyar közlekedéstörténet legfontosabb epizódjai Széchenyitől Barossig, Ganztól az Ikarusig mind ide kötődnek.

A magyar közlekedéstörténet finoman szólva sem a debreceni akkumulátorgyárral kezdődik

– írta Vitézy.

Karácsony Gergely főpolgármester szintén úgy vélte, hogy semmilyen szakmai, épeszű érv nem szól a Debrecenbe költöztetés mellett. Budapesten van jó helyen, már csak a ráköltött sok-sok milliárd forint miatt is itt kell maradnia, itt kell befejeznie a kormánynak – tette hozzá.

Kapcsolódó