Belföld europoli

Milliókkal számol mellékjövedelemként több fideszes EP-képviselő is

Szajki bálint / 24.hu
Szajki bálint / 24.hu

A Tisza Párt mellett mostanra a Fidesz és az ellenzéki többi EP-képviselője is leadta összeférhetetlenségi nyilatkozatát, amelyekből kiderül, hogy ki, mekkora jövedelemmel rendelkezett eddig a képviselői juttatásai mellett, írja a Telex.

A dokumentumok szerint a Fidesz részéről

  • Deutsch Tamás eddig is dolgozott az EP mellett ügyvédként, amiért havi 1,5 millió forintot kap;
  • Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökeként havi közel hárommillió forintot írt be az EP-képviselőség mellé, ehhez jön hozzá, hogy ő a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kurátora is, amit korábban havi egymillió forintért vállalt, de a képviselőség mellett már 1,5 milliót kap érte a dokumentum szerint, így összesen kis híján 4,5 millió forint érkezik be hozzá havonta.
  • László András, aki az első EP-ciklusát kezdi, bőven hét számjegyű jövedelmet szerzett a korábbi feladataiból. A Megafon Inkubátor Központnál havi 1,2 millió forintot keresett. Ez pontosan annyi, amennyit a Fidesztől is kapott mellette. És mindehhez jött még az Országgyűlés Hivatalától havonta 850 ezer forint, és több mint 110 ezer forint a XI. kerületi önkormányzattól külső bizottsági tagságra.
  • a cikk szerint az előző ciklusban Szájer Józsefet váltó Schaller-Baross Ernő a Millenáris Alapítvány kuratóriumából havi 600 ezer, a Habsburg Ottó Alapítvány felügyelőbizottságából havi 400 ezer forintot szerzett, és ezek a jövedelmei továbbra is megmaradnak. Mellette többek között a Magyar Golf Szövetség elnökségi tagja, de ezért nem kap díjazást.
  • Szekeres Pál képviselőként már csak a FŐKEFE felügyelőbizottsági elnökeként kap a fizetése mellé havi 51 ezer forintot.
  • Győri Enikő a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos munkatársaként kicsit több mint havi 300 ezer forintot kap, de az EU Tanácsának előző, 2011-es magyar elnökségéért még államtitkárként felelő politikus évi közel 600 ezer forintért tartott felkészítő képzést a mostani elnökségről tisztviselőknek.
  • Vicsek Andrea vajdasági képviselő csak havi 45 eurót (nagyjából 18 ezer forintot) írt be felügyelőbizottsági tagság miatt az újvidéki Európa Kollégiumban, amit képviselőként továbbra is kap.

Nem vallott be viszont jövedelmet a képviselői fizetése mellé sem Gál Kinga, a fideszes delegáció elnöke, sem Gyürk András, a Fidesz stratégiai igazgatója, de Ferenc Viktória és a KDNP-s Hölvényi György is ugyanígy tett.

Arról már korábban írtunk, hogy a Tisza Párt képviselői milyen jövedelmekkel rendelkeznek a dokumentumok szerint, most viszont az is kiderült, hogy a többi ellenzéki képviselő semmilyennel.

Kapcsolódó
Orbán valójában trükközhet egyet Várhelyi Olivér jelölésével
A jelenlegi uniós biztos ugyanis biztosan nem fog átmenni a parlamenten. A valódi biztosjelöltünk inkább egy nő lehet, igaz, a parlamentnek előbb nemet kell mondania Várhelyire.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik