Belföld

Pressman: Ha Szijjártó Péter barátom itt lenne, és nem Oroszországban, egyetértene

Mohos Márton / 24.hu
David Pressman amerikai nagykövet több nagykövettársával együtt érkezett a parlament hétfői rendkívüli ülésére, amelyet Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja miatt hívtak össze az ellenzéki pártok kezdeményezésére 2024. február 5-én.
Mohos Márton / 24.hu
David Pressman amerikai nagykövet több nagykövettársával együtt érkezett a parlament hétfői rendkívüli ülésére, amelyet Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja miatt hívtak össze az ellenzéki pártok kezdeményezésére 2024. február 5-én.
„Magyarország azt a jövőt akarja, amelyet Európa és Amerika kínál" – mondta többek között Magyarország amerikai nagykövete a két ország közös kereskedelmi kamarájának gálaestjén.

Szombat este fennállása 35. évfordulója alkalmából gálavacsorát tartott az AmCham, a Magyarországon jelenlévő amerikai cégek kereskedelmi kamarája. Az eseményen David Pressman amerikai nagykövet is mondott egy rövid beszédet, írta meg a 444.hu.

„Az Egyesült Államok minden tekintetben Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere (…) 1989 óta, az AmCham és a független Magyarország megszületésével kezdve az amerikai befektetések jó irányba változtatták az itteni életet” – mondta többek között ezt is a beszédében.

„Azt várnám, hogy ha barátom, Szijjártó Péter miniszter itt lenne ma (nem pedig Oroszországban), szintén egyetértene azzal, hogy van mit ünnepelnünk”

– fogalmazott egy ponton a nagykövet.

Később is feljött a Kelet vagy Nyugat kérdése, például amikor Pressman arról beszélt, hogy az  otthonában különféle csoportokat, sokféle hátterű magyar embert látott már vendégül, különbözőségük ellenére egy dologban viszont nagyon is egyetértenek:

Magyarország azt a jövőt akarja, amelyet Európa és Amerika kínál.

Nem akarják sem az orosz, sem a kínai modellt. Maguk számára biztosan nem. Az európai és amerikai politikai, gazdasági és biztonsági modellt akarják.”

Kitért a kínai-magyar kapcsolatokra is: „Ha csak arra figyelnék, hogy a kormány mit mond, nem pedig arra, hogy kivel kereskedik, akkor azt feltételezném, hogy Kína fontosabb gazdasági partnere Magyarországnak, mint Amerika. (…) Az Egyesült Államok is üzletel Kínával. De mi átláthatóan, világos szabályok mentén tesszük ezt, kellő figyelmet fordítva szövetségeseink biztonsági érdekeire”.

Pressman a Szijjártó Péter által a szinte összes adandó alkalommal felhozott konnektivitás kifejezést is beépítette a szövegébe, például ezekkel a lap által kiemelt szövegkörnyezetekben: „Nincs baj a konnektivitással, ameddig az nem az alapelvek félreértelmezésére szolgáló eufemizmus” vagy „a konnektivitás mindaddig jól hangzik, amíg a korrupciótól hemzsegő, átláthatatlan szerződések nem érintik vállalkozásukat és kilátásaikat. Jól hangzik mindaddig, amíg a kormány nem enged be annyi kínai munkaerőt, csendben, nehogy a magyarok számára kiderüljön, hogy – a magyar munkahelyeket teremtő amerikai befektetésekkel ellentétben – a kínai befektetések kínai munkahelyeket teremtenek.”

Figyelmeztette a kormányt, hogy a Kínával való üzletkötés „kötöttségekkel jár, és a kamatot gyakran szuverenitásban fizetik”.

Az estéről idő előtt távozott a nagykövet, ugyanis csatlakozott egy Pride Hónap kezdetét ünneplő eseményhez Budapest belvárosában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik