Belföld

Magyar Péter törte meg a Gyurcsány–Orbán-korszakot: a Tisza újrarajzolta a pártrendszert, a baloldal összeomlott 

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Földindulás – kommentálta a Tisza Párt alelnöke az EP- és önkormányzati választások eredményeit. A Tisza ugyanis áttört, látótávolságon belülre került a Fidesszel, ami néhány hónapos, zöldmezős, lényegében egyszemélyes politikai vállalkozással kivételes politikai teljesítmény. Mindeközben atomjaira zúzta az egykori magyar baloldalt, a DK árnyékkormánya árnyékellenzékké szelídült, a túlélésben unikális Karácsony Gergely politikai karrierje talán túlélte az éjszakát, miközben felsorolni is nehéz a megsemmisült pártokat. Pető Péter választási elemzése.  

Jegyezzük meg, hogy a Jóistennek van humorérzéke, mert a párizsi olimpia évében írta ki a magyar történelemből a Momentumot

– mondta választásértékelő beszédében Orbán Viktor, ami annyiban meglepő volt, hogy alig egy héttel korábban még nagyjából a világháború kitörésének megelőzése volt a tét, a Fideszre leadott szavazatok pedig egyenesen életmentőként voltak bemutatva, arról nem szólva, hogy deklarált cél volt Brüsszel elfoglalása is. Ennél végül kisebb tétekről szónokolt Orbán, és hogy a háborús pszichózis inkább a kampányra készült, arra utalt a mögötte fölsorakozó politikuskollégák jókedve is.

Persze első blikkre nincs is okuk a szomorkodásra: az EP-választáson elért 44,5 százalékos eredmény ugyan jócskán elmaradt az utóbbi EP-választásokon megszokott számoktól, ám a kegyelmi botrány idején alighanem szívesen aláírták volna ezt is. Ami a problémát okozhatja, az a nem várt stratégiai kihívás: a pártrendszer újrarajzolása.

EP-választás: egy az egyre mehet a Tisza

Magyarországon nincs másik választás, amely annyira pontosan mutatná meg a pártok erejét, mint az EP-választás, ami tisztán listás megméretés. Az utolsó napokban készült kutatások nagy Fidesz-győzelmet jósoltak, a Medián 50 százalékot mért, a kormánypárt brutális mozgósításról számolt be, a háttérben is arról beszéltek a párt politikusai és háttéremberei, hogy csúcsra jár a hatalomgyár gépezete; mindent bevetettek a látványos siker érdekében.

Ezek után jutottak kevesebb mint 45 százalékig, ami jó eséllyel azt üzeni: jelenleg ennyit tudott a termék. 

Varga Jennifer / 24.hu

Leíró értelemben ez jó szám, pláne, ha figyelembe vesszük, mennyi válságon estek át az utóbbi években:

  • koronavírus-járvány,
  • infláció,
  • elzárt uniós források,
  • kegyelmi botrány és ezzel járó erkölcsi krízis,
  • távozó, megbukó politikusok

– a sor folytatható. Ráadásul az önkormányzati választáson is nagyjából hozták az öt évvel ezelőtti eredményeiket, legfeljebb városokat cseréltek, mi több, majdnem habot kentek a tortára Budapest megszerzésével. Azaz ezúttal sem lenne különösebb gondjuk a matekkal, ha a szokásos képlet lenne a túloldalon: csakhogy a komfortos konstrukció odalett, mert megérkezett a Tisza.

Ennek nyomán pedig most a többségi választási rendszerben a Fidesz számára egyedül veszélyes helyzet kialakulására mutatkozik esély: ha a Tisza képes hasonló tempóban növekedni, akkor egy az egy elleni meccseket alakíthat ki a kormánypárttal szemben 2026-ra az egyéni körzetekben. A történelmi tapasztalatokból pedig az következik, hogy már a következő mérésékben záródhat az olló a felek között: a haldokló régebbi ellenzéki pártok megmaradt szavazói közül sokan azonnal megindulhatnak a lehetséges kihívó felé, esetleg nemszavazók juthatnak arra, hogy tiszások lesznek.

Persze, nem tudni, jelent-e még bármit a historikus tudás, hiszen a Tisza, vagyis leginkább Magyar Péter mindennel szemben működött, ami idehaza elgondolható volt: újranyitotta a politikai képzeleteket.

Mohos Márton / 24.hu Magyar Péter a Tisza Párt eredményváró rendezvényén 2024. június 9-én.
Változunk. Csatlakozz hozzánk!
Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet. Lépj be az olvasáshoz!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik