Belföld

Medián: az EP-választás biztos győztese a Fidesz-KDNP, nem kétséges a Tisza Párt második helye sem

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Medián péntek délelőtt közzétette az EP-választás előtti országos felmérését, amelyből kiderül többek között, hogy

  • a Fidesz-KDNP listájának támogatottsága a legnagyobb, a „biztos” szavazók fele (50%) ide tervez szavazni,
  • a második legnépszerűbb Magyar Péter Tisza Pártja, erre a „biztos” 27 százaléka szavazna,
  • harmadik a DK-MSZP-Párbeszéd lista, erre a „biztos” szavazók 9 százaléka voksolna.

A Medián szerint sikeresnek látszik a pártok mozgósítása: az EP-választás fontosabb résztvevőinek szavazói négyötödösnél is nagyobb arányban állítják, hogy január 9-én biztosan az urnákhoz járulnak. Bár az ilyen kijelentéseket nem szabad nagyon komolyan venni, jelezték, magas részvételre lehet számítani.

A Medián legfrissebb számai szerint

a Tisza Párt 6, a DK-MSZP-Párbeszéd 2 EP-mandátumra számíthat

A Fidesz-KDNP mandátumainak száma legalább 11 lehet, de ez a szám végeredményben attól függ, hogy az 5 százalékos küszöböt megközelítő, de azt el nem érő pártlisták, tehát a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listája végül bejut-e az Európai Parlamentbe. Ha egyikük sem, a Fidesz mandátumainak száma 13, ha egyikük igen, akkor 12 lehet.

A becslést viszonylag sok bizonytalanság nehezíti a Medián szerint, például az is, hogy még azoknak is, akik biztos szavazónak minősítik magukat, 25 százaléka nem tudja vagy nem akarja megmondani, hogy melyik pártlistára fog szavazni. Az utóbbiak 52 százaléka ellenzé-kinek mondható, és csak 24 százalékuk kormánypártinak.

Az elemző cég szerint a köztévés vita aligha volt döntő hatással a választás várható kimenetelére: csak minden ötödik szavazópolgár nézte végig a vitát, és további 10 százalék állítja, hogy a nagyobb részét megnézte. A Medián-felmérés válaszadói körében Magyar Péter lett a vita győztese, de a szimpátiaszavazatokat tekintve szorosan követi őt az MKKP humorista képviselője, Tóth Imre „Bruti”.

A kampány fejleményei még az utolsó napokban is okozhatnak kisebb változásokat, de ezeket megbecsülni szinte lehetetlen a Medián szerint, bár észre kell venni, hogy a válaszolni nem tudó vagy nem akaró, „bizonytalanoknak” is címkézett csoport többsége a jövőbeni kormányváltásban érdekelt.

Módszertan

Az országos felmérés a 18 éves és annál idősebb népességet reprezentálja, 1500 fős, véletlen minta alapján készült, telefonos megkérdezéssel, május 31. és június 5. között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik