Belföld

Népszava: az Európai Néppárt június közepén szavazhat a Tisza Párt felvételéről

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A mérsékelt jobboldali pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportja június 18-19-i ülésén dönthet a magyar Tisza párt képviselőinek a felvételéről, értesült a Népszava.

A jóváhagyáshoz az kell, hogy a jelentkezők megkapják a jelenlévő frakciótagok szavazatainak a többségét.

A lap egy EPP-s forrásra hivatkozva azt írja, a bajor keresztényszocialista Manfred Weber – aki egyszemélyben az EPP elnöke és parlamenti csoportjának vezetője – pénteken telefonon beszélt Magyar Péterrel, a Tisza Párt alelnökével. Megegyeztek, hogy a párt felvételét fogja kérni a Néppárt parlamenti frakciójába.

A pártcsoportban az a szokás, hogy minden kívülről érkező, azaz nem egy tagpártot képviselő jelentkező tagságáról külön döntenek, de ha megvan az egyetértés (a tiszásokkal), akkor akár egyszerre is szavazhatunk róluk

– mondta az eljárást jól ismerő nyilatkozó.

A lap cikkében emlékeztet, míg a Fidesz 2021. márciusában kénytelen volt távozni a frakcióból és a pártcsaládból, addig a KDNP ott maradt és Hölvényi György személyében EP-képviselőt is küldött a pártcsoportba. Hölvényi a Fidesz-lista befutó helyén van, szinte biztosan visszatér az uniós törvényhozó testületbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik