Élő Belföld

Orbán Viktor: A háború miatt nem nő a magyar gazdaság

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
  • Az amerikai hadiipar, az NGO-k, spekulánsok, komoly üzleti, politika és gazdasági erők érdekeltek a háborúban – fejtette ki péntek reggeli, Kossuth Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök.
  • Beszélt arról is, hogy a magyar és az európai lakosság nagy része békepárti, de – tette hozzá – „persze a balosok háborúpártiak”.
  • Az európai választás tétje nem az, hogy melyik pártnak hány képviselője lesz – fejtette ki a miniszterelnök, hanem a béke és a háború.
  • Arról nem volt szó, hogy migránsokat engednek be – mondta arról, hogy húsz éve léptünk be az EU-ba.
  • Szerinte jogos elvárás, hogy a magyar emberek olyan áron juthassanak hozzá az üzemanyaghoz, mint a régió más országainak lakossága.

A németeket hazavágta a háború

A németeket hazavágta a háború, mert leválasztódtak az orosz energiáról – közölte Orbán, hozzátéve, ez nagyon érzékenyen érinti a magyar gazdaságot is. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a német gazdaság meneteljen. Ma úgy kell növekedés elérnünk, hogy a legfobtosabb piacunk, a nyugat-európai köhög, és szerinte ez még pár évig így is lesz.

Ezért sem véletlen, hogy jön a kínai elnök, élénkítjük kapcsolatunkat Európán kívüli szereplőkkel.

Az üzemanyagárakról

Szerinte jogos elvárás, hogy magyar emberek olyan áron juthassanak hozzá üzemanyaghoz, mint a régió más országaiban. A kis- és nagykerekedőknek ezt be kell látniuk. – A belátásra menjünk inkább, ne szkanderre – kérte a gazdasági miniszterét, hogy tárgyaljon a szereplőkkel.

Újrakalkuláljuk a számokat – mondta.

„Arról nem volt szó, hogy migránsokat engednek be”

Arról nem volt szó, hogy migránsokat engednek be – mondta arról, hogy húsz éve nem emiatt léptünk be, nem azért, hogy küzdeni kelljen azért, hogy az apa férfi, az anya nő. Ráadásul szerinte gazdasági szempontból is elvesztette Európa jelentőségét.

Az európai választás tétje nem az, hogy melyik pártnak hány képviselője lesz - mondta Orbán

A választások tétje általában, hogy melyik politikai erőnek, hány képviselője lesz. De most más a helyzet, mert a tét a háború, hogy a megválasztott képviselők ehhez hogyan viszonyulnak. – Ha békét akarsz, szavazz a Fideszre – tanácsolta a politikus.

Azért vannak más fontos témák is, a gender, a migráció és a családvédelem. A választásnak, politikájuknak most nagyobb súlya van, mint lenni szokott. Szerinte önbizalomra adhat okot, hogy a békepárti erők nyitottá tudták tenni a választást, mert Európába Orbán ezt érzi.

„Persze a balosok háborúpártiak”

Bátorság kell ahhoz, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ez volt a tapasztalat a délszláv konfliktus kapcsán is. A másik feltétel, hogy legyen konszenzus a békepártiság mellett, szerinte ez megvan a lakosság körében, „persze a balosok háborúpártiak”. De nem azért mert bolondok, vagy gonoszok, fejtette ki, hanem azért mert fizetik őket.

Azért akarnak kormányváltást a nyugatiak, hogy háborús kormány jöjjön létre Magyarországon – mondta a kormnyfő, aki szerint ehhez ágensek kellenek a baloldali politikusok között.

A háború miatt nem nő a magyar gazdaság

Az unióban Nyugaton mások a háborús tapasztalatok mint a közép-európai régióban – fejtette ki. Szerinte ha a front idáig el sem ér, a háború közelsége akkor is súlyos gazdasági következményekkel jár. Bennünk gyötör meg leginkább az orosz-ukrán háború kiterjesztése – mondta. Hozzátette, a végén ez a régió fizeti meg a háborúk árát. Szerinte már ma sem békeárak vannak a boltokban. Ha nem háborús közegben lennénk, a mostani kétszerese lenne a gazdasági növekedés – jelentette ki.

Amerika jól jár az eszkalációval Orbán szerint

Orbán szerint az amerikai hadiipar, az NGO-k és egyéb körök, komoly üzleti, politika és gazdasági erők érdekeltek a háborúban, de ehhez képest az átlagemberek erről mást gondolnak.

Ott ülök közöttük, látom, hogy sodródunk a háborúba

A miniszterelnök szerint kétszer kényszerítettek háborúba minket, az első és a második világháborúba is belekényszerítettek, ehhez képest a legnagyobb árat végül velünk fizettették ki, emiatt is ki akar tartani a békepárti álláspont mellett. Két éve sodródik bele szerinte az EU az orosz-ukrán háborúba. – Ott ülök közöttük és látom a béke felöl a háborúba való sodródást hétről hétre – jelentette ki.

Európa a tűzzel játszik

Európai csapatok háborúba küldésére készülnek Európában, Orbán Viktor szerint az unióban nyers katonai erő bevetését tervezik, erről beszélt a lengyel diplomácia vezetője, míg Josep Borrell európai külügyi főbiztos nemrég úgy fogalmazott, nem fantázia a kiterjedt európai háború. Szerinte ezek a mondatok valóságos szándékot mutatnak, és nem kommunikációs pukkancsok. – Európa a tűzzel játszik – mondta.

Olvasói sztorik