Belföld

Megszavazta a magyar parlament: Svédország a NATO tagja

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Elfogadta a magyar parlament Svédország NATO-csatlakozását. Ezzel másfél éves vesszőfutás ért véget a NATO-bővítéssel kapcsolatban.

A csatlakozási szerződés kihirdetésére 188 képviselő szavazott igennel, hatan nemmel. 

A Mi Hazánk hat képviselője szavazott nemmel, mindenki más igennel.

Svédország 2022 április 25-én közölte, hogy jelentkezik a NATO-ba, Finnországgal közösen. Akkor gyors csatlakozást ígértek a két országnak. Hivatalosan 2022 május 18-án nyújtották be a csatlakozási kérelmet, amit a NATO júliusban hagyott jóvá.

Svédország csatlakozását két NATO-tagország hátráltatta: Törökország és Magyarország. Recep Tayyip Erdogan török elnök 2022 novemberében vetett fel először aggályokat a csatlakozással kapcsolatban. Magyarország csak 2023 márciusában, majdnem egy évvel a csatlakozási szándék bejelentése után kezdett akadékoskodni.

Tavaly márciusban a magyar parlament jóváhagyta a finnek csatlakozását, a svédekkel kapcsolatban viszont majdnem egy évig nem is lehetett pontosan tudni, mi Magyarország problémája. 2023 februárjában a Fidesz-KDNP frakcióvezetői közölték, hogy hiába nyújtották be a ratifikációról szóló jogszabály-tervezetet már majdnem egy évvel korábban, vita alakult ki a frakcióban a csatlakozásról. Arról, hogy ennek a vitának pontosan mi volt a lényege, nem derült ki igazából semmi.

A török parlament végül 2024 január 24-én fogadta el a svédek csatlakozását, miután megegyezett az Egyesült Államokkal 40 F-16-os repülőgép vásárlásáról.

A magyar kormány ezzel megszegte ígéretét. Korábban többször is elmondták, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, aki ratifikálni fogja a svéd csatlakozást. A vitát egy további hónapig húzták még, azt követelve, hogy a svéd miniszterelnök utazzon el Budapestre. Ezt a svédek eredetileg nem akarták megtenni, az EU-csúcs alatt találkoztak volna Orbán Viktorral. Végül múlt pénteken megtették, Ulf Kristersson Budapestre utazott, Orbán pedig bejelentette, hogy négy Gripen-repülőgépet vásárol a magyar haderő Svédországtól.

Mohos Márton / 24.hu

Magyarországra kifejezetten nagy nyomás nehezedett, amiért nem fogadta el Svédország NATO-csatlakozását. Korábban az ellenzék hívott össze rendkívüli ülést a ratifikációra, de arra a Fidesz nem ment el. Elment viszont több szövetséges ország nagykövete, köztük például Szlovákiáé, Lengyelországé és az Egyesült Államoké is. David Pressman amerikai nagykövet a mai ülésen is ott volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik