Nagyvilág

Rábólintott a svéd NATO-csatlakozásra a török parlament külügyi bizottsága

A török parlament külügyi bizottsága kedden jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozási kérelmét – írta az Euronews. A svéd csatlakozási jegyzőkönyvét most már csak a töröknemzetgyűlésnek kell jóváhagynia a jogalkotási folyamat utolsó szakaszában, de ennek az időpontját még nem tűzték ki. A bizottsági szavazást egyszer már elhalasztották.

A NATO-tagországok közül már csak Törökországnak és Magyarországnak kell ratifikálnia a svédek csatlakozási kérelmét. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter többször is azt hangoztatta, hogy nem a magyar parlament lesz az utolsó, amely megszavazza a kérelem elfogadását, bár a parlament még egyszer sem tűzte napirendre a kérdést.

Az Euronews emlékeztet, hogy Törökország több mint egy éve késlekedik Svédország kérelmének ratifikálásával, mert a törökök szerint a svédek túlságosan engedékenyek az Ankara biztonságát fenyegető csoportokkal, köztük a kurd fegyveresekkel és annak a hálózatnak a tagjaival szemben, amely Ankara szerint felelős a 2016-os sikertelen puccsért.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a hónap elején újabb akadályt gördített az útba azzal, hogy nyíltan ahhoz kötötte Svédország NATO-tagságának ratifikálását, hogy az amerikai kongresszus jóváhagyja 40 új F-16-os vadászgép és a meglévő török flotta modernizálását célzó készletek beszerzésére irányuló török kérést. A Fehér Ház támogatta az F-16-osokkal kapcsolatos kérést, de a Kongresszusban erős ellenállás tapasztalható a Törökországnak történő katonai eladásokkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik