Belföld

Már ma megszavazhatná a parlament a svéd NATO-csatlakozást

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Ellenzéki kezdeményezésre összehívta az Országgyűlés rendkívüli ülését Kövér László házelnök. A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint a tanácskozás 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Az ülést az MSZP kezdeményezte, összehívását támogatta a DK, a Momentum, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP képviselőcsoportja is. A svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényjavaslat zárószavazása mellett két, ellenzéki kezdeményezésű előterjesztés napirendre vételét kérték: az egyik a Momentum eutanáziával kapcsolatos javaslata, a másik pedig az akkumulátorgyárak fokozott munkaügyi ellenőrzéséről szóló DK-s indítvány.

A Svédország NATO-csatlakozásáról szóló előterjesztést tavaly március 1-jén már megtárgyalta az Országgyűlés, csak a végszavazás van hátra. Bár az amerikai nagykövetség is felhívta a figyelmet, hogy ez a rendkívüli ülés remek alkalom arra, hogy utolsóként Magyarország is ratifikálja a svédek NATO-tagságát, ezzel elháruljon a legutolsó akadály Svédország csatlakozása elől, a kormánypárti frakciók azt jelezték, hogy nem vesznek részt az ülésen, így határozatképtelenség miatt szavazásra sem kerülhet sor (sőt már a napirend elfogadására sem, csak a napirend előtti felszólalásokat mondhatják el).

Az pedig, hogy mikor kezdődik a rendes, tavaszi ülésszak, még nem hirdették ki, várhatóan február végén ülhetnek először össze a képviselők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik