Közélet

Nem árulják el a fideszes képviselők, hogy pontosan miről tárgyalnak majd a svédekkel és a finnekkel

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

A héten állítólag éles vita robbant ki a Fidesz-frakció soraiban a kihelyezett frakciógyűlésen arról, hogy támogassák-e Svédország és Finnország NATO-csatlakozását. Ennek a vége az lett Kocsis Máté tájékoztatása szerint, hogy felkérést intéznek az országgyűlés elnökéhez, hogy küldjön parlamenti tárgyalódelegációt az érintett országokba, hogy megvitathassák a vitás pontokat.

Sokat mondó, hogy bár Kocsis csütörtökön még csak a delegáció küldésének ötletéről beszélt, a szombati kormányinfón Gulyás Gergely már azt is bizton meg tudta mondani, hogy a delegációt Hende Csaba parlamenti alelnök vezeti majd, és biztosan vele tart majd Németh Zsolt külügyi bizottsági elnök is.

Utóbbi két politikust kereste az RTL Híradója, hogy megérdeklődjék, miről tárgyalnak majd pontosan a svédekkel és a finnekkel, mik azok a problémák, amelyek már hosszú ideje levegőben lógnak, de remélik, hogy e találkozó megoldást szül rájuk. Azonban sem Hende Csaba, sem Németh Zsolt nem válaszolt a csatorna kérdéseire, nem akartak interjút adni.

A szombati kormányinfón megkérdezték Gulyás Gergelyt, hogy a delegációval ellenzéki politikusokat is küldenek-e Skandináviába. A miniszter nem válaszolt érdemben erre, az RTL ugyanakkor érdeklődött az MSZP-nél a témáról.

A párt részéről Harangozó Tamás nyilatkozott, ő azt mondta, „az, hogy politikailag milyen viszonyban van a két ország, és hogy a NATO-hoz mint katonai szövetséghez, két egyébként Európán belül is nagylétszámú és legkorszerűbben felszerelt NATO tagállam csatlakozzon, biztos, hogy semmi köze nincsen ahhoz hogy melyik kormány mit gondol a másikról”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik