Belföld

Budapestre jön a svéd kormányfő

Jonas Ekstromer / TT Hírügynökség / EPA / MTI
Jonas Ekstromer / TT Hírügynökség / EPA / MTI

Magyar részről „erősnek tűnik az akarat” Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítésére – jelentette ki az MTI szerint Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfőn Varsóban, jelezve egyúttal, hogy budapesti látogatásra készül.

Budapestre megyek, az időpontot annak megerősítése után közöljük

– válaszolta Kristersson Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a svéd NATO-csatlakozást illető újságírói kérdésre. Elmondta: az elmúlt hetekben már „többször egyeztetett” a magyar miniszterelnökkel.

Úgy tűnik nekem, erős az akarat Svédország NATO-csatlakozási folyamatának véglegesítésére

– fogalmazott.

Már most várom a tervezett találkozót, hogy a véglegesítés megtörténjen

– tette hozzá Kristersson.

Donald Tusk ezzel kapcsolatban kijelentette: „megbocsáthatatlan hiba lenne”, amennyiben „egy NATO-tagállam megakadályozná egy másik, a közös biztonságunkért aktívan dolgozni kész állam tagságát”.

Arról biztosította svéd hivatali partnerét, hogy ez ügyben számíthat Lengyelország és személyesen az ő „teljes körű támogatására”. A megbeszélés egyéb témáiról Tusk elmondta: a svéd kormányfővel “pontosan ugyanaz a véleményük” az ukrajnai orosz agresszióról, Ukrajna támogatásáról, a transzatlanti kapcsolatok fenntartásának szükségességéről.

Az atv.hu-nak a kormányfő szóvivője azt mondta: „Egyelőre nem tudunk bejelentést tenni a témával kapcsolatban; erre még néhány napot várni kell” – mondta Havasi Bertalan a látogatással kapcsolatban.

Orbán Viktor a hétvégi évértékelőjében azt mondta, hogy a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásához már csak néhány lépés hiányzik ehhez.

A parlament tavaszi ülésszakának elején ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását

Az Index hétfőn arról írt, hogy az elmúlt hetekben intenzív tárgyalássorozat folyt a magyar és a svéd kormány között, amelynek egy jelentős katonai és hadiipari szerződés is folyománya lehet. Svédország és Finnország még 2022-ben, Oroszország ukrajnai inváziója után kérte csatlakozását a NATO-hoz. Miután Törökország jóváhagyta a svédek csatlakozását, Magyarország maradt az utolsó NATO-tag, amely egyelőre nem támogatta azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik