Belföld

Kiderült, melyik cég raktározhatja a felesleges lélegeztetőgépeket

MTI / Botár Gergely / kormany.hu
MTI / Botár Gergely / kormany.hu

A korábban a Rogán Antal által kidolgozott, államilag támogatott nemzeti lakáslottóról elhíresült cégé az a raktár, ahol a koronavírus-járvány alatt beszerzett lélegeztetőgépeket tárolják – tudta meg az Rtl.hu.

A portál felidézi, hogy hétfőn a parlament Népjóléti Bizottságának tagjai látogatást tettek a gödöllői raktárban, ahol 13 ezer dobozt találtak – a lefóliázott dobozokban a kormány szerint azok a lélegeztetőgépek vannak, amelyeket a koronavírus-járvány alatt szereztek be. A képviselők nem nézhettek bele a dobozokba, és elmondásuk szerint a kérdéseikre sem kaptak választ az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjétől, így arra sem, hogy miért ebben a raktárban tárolják őket.

Az kiderült, hogy a raktározás évente nettó 780 millió forintba, azaz bruttó közel egymilliárd forintba kerül.

Az RTL Híradó ellenőrizte a raktár tulajdoni lapját: eszerint az épület a Carion-csoporthoz tartozó ingatlanfejlesztési alapé, amely a lélegeztetőgépek beszerzése után, 2021-ben vásárolta azt meg. A portál emlékeztet: a magánszemélyek kezében lévő cég korábban arról híresült el, hogy egyedül ők feleltek meg azoknak a feltételeknek, amiket az államilag támogatott lakáslottó szervezőitől elvártak. Az erről szóló törvényjavaslatot Rogán Antal nyújtotta be.

A gépek beszerzéséért felelős Szijjártó Pétert kedden a parlamentben az Rtl megkérdezte, miért ide kerültek a gépek. A külgazdasági és külügyminiszter szerint az ő feladata addig terjedt, amíg a gépeket beszerezték. Az Rtl megkérdezte a kormányt is, hogy van-e olyan állami tulajdonban lévő raktár, ahol elférnének a lélegeztetőgépek, ám nem kaptak érdemi választ.

Kiemelt kép: A kormany.hu által közreadott képen a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket pakolnak ki a Wizz Air Kínából érkezett repülőgépéből a Liszt Ferenc repülőtéren 2020. május 9-én. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik