Belföld

Így bujkálhat a barátnője meggyilkolásával gyanúsított Türk Róbert Dániel

police.hu
police.hu
Milyen esélyei vannak egy eddig hétköznapi életet elő embernek, aki hirtelen felindulásból emberölést követ el, és ahelyett, hogy feladná magát a rendőrségen, inkább elmenekül? Meddig bírhatja a nyomást, meddig tud bujkálni, milyen lehetőségei vannak? Ezt a kérdést jártuk körbe Bezsenyi Tamás kriminológussal a múlt csütörtök óta szökésben lévő, a barátnője megölésével gyanúsított Türk Róbert Dániel kapcsán.

Frissítünk!

A férfit kedden délben, ötnapos hajtóvadászat után elfogták a rendőrök a III. kerületben.

A hatóságok elől menekülés, a pszichikai nyomás, az izoláció, az addigi kapcsolatok megszakadása, a korábbi élet feladása az edzett bűnözőket is megviseli. Az új élet kiépítését pedig a lebukás veszélye korlátozza. Nem véletlen, hogy a nemzetközi statisztikák szerint a szökésben lévők egyharmada önkezével vet véget életének

– vázolja a szökés árnyoldalait Bezsenyi Tamás kriminológus, a 24.hu-n futó Tangó és Kes podcast házigazdája, aki viszont nem tartja valószínűnek, hogy a barátnője megölésével gyanúsított Türk Róbert Dániel öngyilkosságot kövessen el, mivel a profilja szerint a 36 éves férfi igen egocentrikus lehet.

Bezsenyi szerint a barátnőjét – akivel két hónapja voltak együtt – feltehetően féltékenységből meggyilkoló férfi első gondolata még nem a szökés lehetett. „Amikor valaki indulati bűncselekményt követ el, akkor általában nem a rendőrséget hívja először, hanem azt a hozzátartozóját, akiben a legjobban bízik. A férfi az egyik barátjának telefonált, így nála ekkor még a beismerés volt az irányadó. A barát azonban nem vette fel, így SMS-t írt neki. Később, amikor a SIM-kártyáját és a telefonját összetörte, akkor dönthette el végleg, hogy a menekülést választja” – mondta a szakember, aki szerint a következő hetek kritikusak lesznek Türk számára.

„Most még rá irányul a figyelem, vele van tele a média, de pár hét múlva a többség elfelejti, mert jönnek újabb ügyek, a baltás és kalapácsos gyilkosok. Ha ezt az időszakot ki tudja bekkelni, akkor jó esélyei lehetnek, hogy akár hosszabb ideig megússza az ügyet, mivel a magyar körözési rendszer egy csehszlovák vígjátékhoz hasonlítható” – vélekedett Bezsenyi, mondván, az eltűntekkel együtt több mint tízezer ember szerepel a körözési listán, és a többségükről rossz minőségű, pixeles képek vannak csak. Attól, hogy valaki szerepel rajta, aligha fogják elkapni – jelentette ki a kriminológus.

De nem lesz egyszerű dolga Türknek.

Mivel nem készült a bűncselekményre, ezért a menekülésre sem készülhetett fel. Pár órája lehetett csak, hogy kitalálja, hogy hova menjen, és pénzt szedjen össze, mivel délután ölte meg barátnőjét, a rendőrök pedig este mentek ki a helyszínre. A meneküléshez sok pénz kell, és mindig a kezdeti költségek a legnagyobbak.

Ha bérelni akar egy apartmant, akkor kéthavi kauciót kell letenni, hamis iratokat kell venni a meneküléshez, nagyjából 1,5 millió forintnyi összegnek kell rögtön rendelkezésére állnia. Később havi háromnegyed millió forint jó eséllyel elegendő a bujkáláshoz, de vannak, akik pár százezerből is ki tudják hozni” – vázolta Bezsenyi.

Egyes hírek szerint Türk Róbertet a gyilkosság helyszínétől nem messze, a Fáy utcában látták a gyilkosság után. A szakértő ezt kétkedve fogadta. „Rutinos bűnözőnek kell lenni ahhoz, hogy a helyszín közelében merjen maradni. A Viszkis rabló mesélte az interjúztatása során, hogy a rablásai során többször a közelben maradt, mivel a rendőrök szétspriccelve pont ott nem keresték. Türkről ezt nem tudom elképzelni. A helyében a horvát tengerpartra mennék, oda útlevél-ellenőrzés nélkül el lehet jutni (nem is adtak ki ellene európai vagy nemzetközi elfogatóparancsot), és könnyen elvegyülhet a tömegben. De Magyarországon is el lehet tűnni a hatóságok elől, főleg a nyári időszak kedvező a menekülők számára, egy frekventált helyen, például a Balatonon, nem okozna feltűnést, ha megváltoztatja a külsejét.

Most egy balfék aktakukacnak néz ki, de ha lenyírja a haját és megnöveszti a szakállát, akkor simán lehet egy Hells Angels-bandataghoz illő fizimiskája is

– vélte a kriminológus.

Bezsenyi szerint sok körözött bűnöző járja be azt az utat, amit a tanúvédelmi programban alkalmaznak a hatóságok, vagyis hogy a határon túli magyar területekre telepítik új személyazonossággal a védendő tanúkat. Így például Dunaszerdahely vagy más, magyarok lakta város megfelelő hely lehet a szökevényeknek – hozott újabb példát a szakértő.

Faramuci módon az is segíthet a barátnője megölésével gyanúsított férfi bujkálásában, hogy nem tipikus bűnözőalkat.

„Mivel a barátai szerint egy számítógép előtt ülő kocka, ez jól jöhet a rejtőzködésnél. Mert aki több órát képes egy helyben ülni az irodában, az kibírja több hétig is, hogy ne menjen el a rejtekhelyéről. Ez pedig kulcsfontosságú. Az is segíthet neki, hogy ért az informatikához, mert ha piacképes tudással rendelkezik, akkor online is dolgozhat hamis személyazonossággal” – mondta a kriminológus.

A bujkálás elképesztően macerás, lelkileg megterhelő, és rengeteg anyagi forrást felemészt. De Bezsenyi Tamás szerint ez még mindig jobb opció Türknek, mint a börtön.

„Nem jósolnék neki nagy jövőt odabent. Aki a barátnőjét, feleségét megölte, az a fegyintézetekben csak egy szinttel van feljebb a legaljától, a gyerekmolesztálóktól. Ha bekerülne a börtönbe, rászállnának a nehézfiúk, és nagyon sokba kerülne a családjának, ha azt akarják, hogy túlélje a börtönéveket” – fejtette ki a hazai börtönviszonyokat jól ismerő kriminológus.

Kollégáinak egyébként a jó oldalát mutathatta Türk Róbert, mert ismerősei a kedves, visszafogott, segítőkész, jólelkű jelzőkkel írták le. „Nem egy életvidám ember, de sosem gondoltuk, hogy szándékosan bántana valakit”  – fogalmazott egyikük Türkről, aki a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség iratkezelési osztályán dolgozott.

Az áldozat ismerősei ugyanakkor érezték, hogy nincs minden rendben a férfival, mivel a beteges féltékenység jeleit mutatta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik