Belföld

Még több magyar hadifogoly átvételéről tárgyalhat az oroszokkal a kormány

Birchall / POOL / AFP
Birchall / POOL / AFP

Az Orosz Ortodox Egyház újabb ukrán hadifoglyokat szállíthat Magyarországra – írja az Index az ukrán RBC hírportál értesülésére hivatkozva. Az ukrán lap a csütörtök reggeli cikkében egészen pontosan úgy fogalmaz:

Magyarország az Orosz Ortodox Egyház „közvetítésével” ukrán hadifoglyok újabb csoportjának átvételét tervezi.

A lap az ukrán titkosszolgálatok névtelen forrásaira hivatkozik. Egyikük szerint „az Orosz Ortodox Egyház környezetéből” máris aktívan tárgyalnak a magyar kormány képviselőinek közelgő Oroszországi látogatásáról. Az előzetes információk szerint erre valószínűleg augusztus 8-11. között kerülhet sor.

A látogatás célja főként a magyar származású ukrán hadifoglyok átadásának következő fordulójáról szóló tárgyalás

– idézik az ukrán hírszerzőt, aki hozzátette, mindez az ukrán fél részvétele és beleegyezése nélkül történik, ami a Genfi egyezmények és a nemzetközi humanitárius jog durva megsértését jelenti. Az ukrán lap szerint a tárgyaló fél orosz részről az orosz ortodox egyház zsinatának egyik tagja, Anton Sevrijuk metropolita lesz. Ő tavaly június óta a moszkvai patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője.

A forrás azt is elmondta, hogy a magyar félnek nincs listája azokról a katonákról, akiket elszállítani készülnek Oroszországból. Az orosz szolgálatok jelenleg is aktívan keresik a lehetséges foglyokat, majd összerakják a listát. A magyar küldöttség érkezése előtt a tervek szerint 10-15 fős csoportot állítanak össze magyar hadifoglyokból – írja a lap.

A magyarok követelménye a magyar nemzetiség és a magyar nyelv ismerete. Ez a feltétel megkerülhetetlen: a magyarok nem fogadnak el senkit, csak az ukrajnai magyar nemzeti kisebbség tagjait

– idézik az ukrán titkosszolgálati forrást.

Az ukrán RBC hírportál pénzügyi, gazdasági és politikia hírekre szakosodott ukrán és orosz nyelvű újság, amelyet még 2006-ban alapítottak az orosz Ros Business Consulting részeként. A lap 2010-ben levált az orosz anyacégről, 2016-ban pedig az orosz médiafelügyelet, a Roszkomnadzor az Oroszországi Föderáció Legfőbb Ügyészségének kérésére le is tiltotta a lapot Oroszország területén, amit  „tömeges zavargásokra és szélsőséges tevékenységekre való felhívásokkal” magyaráztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik