Belföld

Kirúgott őrnagy: A miniszternek annyi a harci tudása, ami a Call of Duty-ból lejött neki

Egy zászlóalj harccsoportot sem tudna kiállítani a Magyar Honvédség a képzett katonák hiánya miatt – állította Varga Csaba István, a Magyar Honvédség volt hivatásos őrnagya a Partizán szerdán publikált interjújában.

Varga egyike volt azoknak a hivatásosoknak, akiket az állomány fiatalítására hivatkozva rúgtak ki. Az elbocsátása után a Facebookon írt a történtekről. Bár posztja nagy feltűnést keltett, most nyilatkozott először hosszabban arról, hogy 42 évesen túl öregnek nyilvánították a honvédséghez.

Varga információi szerint a hivatalos számokkal ellentétben legalább 1800 embert bocsátottak el országszerte. Az első „borítékosztás” januárban volt a Bálnában, a második februárban, ám az első két fordulóban „nem volt elég név a kirúgandók listáján, amit bekértek a parancsnokoktól, ezért generáltak még neveket”.

Hivatalosan a 45 évet betöltött, legalább 25 évet szolgáló katonákat lehetett indoklás nélkül felmenteni, de a rendelet lehetővé tett a fiatalabbak eltávolítását is. A veszélyhelyzetre tekintettel rendelkezési állományba kerülhettek 45 év alattiak is, majd onnan automatizmus volt a kirúgásuk.

Varga szerint a leépítés körül nagy a titkolózás, ezért a mai napig nem tudni, hogy pontosan mi áll a leépítések mögött. Felmerült magyarázatként

  • a spórolás, a teóriát azonban gyengíti, hogy közben a leszerelőknek viszonylag magas juttatást fizet a Honvédség,
  • a „NATO-tlanítás”, ám sok magasan képzett NATO-katona bent maradt a rendszerben,
  • politikai indokok, ezt elképzelhetőnek tartja Varga is, bár úgy érzi, hogy ő maga nem adott rá okot, hogy emiatt kirúgják,
  • külsős előirányzat, a Századvégtől kapott lista.

Az utóbbiról Varga azt mondta, hogy maga is hallott ilyen pletykát, hogy a Századvégnél döntötték el, kinek kell mennie, de nem tudja megerősíteni az információt. Azt viszont biztosan állíthatja, hogy a kirúgásra kijelöltek listáját nem a HM-en belül állították össze, „az kiderült volna, kicsi a család”. Mint mondta, maga a vezérkar sem tudott a listáról, Ruszin-Szendi Romulusz akkori vezérkari főnök január 20-án egy konkrét listát kapott a minisztertől. (Áprilisban aztán Ruszin-Szendit is leváltották.) Az viszont, hogy a Magyar Honvédség állománytáblája egy magáncéghez kerülhetett, szerinte adatvédelmi törvénybe ütközhet, sőt államtitoksértés is lehet.

Varga többször visszatért arra, hogy a Honvédség nem engedhetné meg magának egy háborús helyzetben, hogy a szakképzett, évtizedes tapasztalattal rendelkező munkaerőt szélnek eressze.

Hogyan lehet megválni olyan embertől, aki éles tűzharcban vezetett katonákat? Ez a Magyar Honvédségben hiányzó tapasztalat.

Szerinte a mostani állománynak csak két százaléka rendelkezik ilyen tapasztalatokkal, ő viszont Afganisztánban esett át a tűzkeresztségen. Épp egy hathónapos iraki misszió után bocsátották el. Ő volt kontingens parancsnokhelyettese, önként jelentkezett, mert azt gondolta, hogy a karrierje szempontjából fontos lehet. Aztán amikor hazatért, két hét múlva megkapta a felmondást tartalmazó borítékot. A borítékban talált levélben leírtakkal ellentétben az ő felmentését sem a parancsnoka kérte. Varga általánosságban azt mondta, hogy az elbocsátások gyengítették a hadsereg reakcióképességet és erejét.

Szerinte jelenleg a Magyar Honvédség a NATO-s vállalásának sem tudna eleget tenni, egy zászlóalj harccsoportot sem tudna az ország kiállítani 30 napon belül. A riporter kérdésére, a Honvédség felkészült-e arra, hogy a háború eszkalálódhat, rendkívüli teljesítményekre lehet szükség, azt mondta, hogy nincs felkészülve.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter személye is szóba került. Róla a volt őrnagy azt mondta, hogy „a fiúk nem kedvelik, végrehajtó, azt csinálja meg, amit a kormányülésen mondanak, túl sok önálló gondolatot nem látok”.

Állította, hogy a miniszterrel ellentétben Ruszin-Szendi Romuluszt tisztelték, „mögé beállt volna a katonaság színe-java”.  A miniszter azonban szerinte nem rendelkezik harci tudással. Varga kiemelte, hogy a miniszter gyakran emlegetett tartalékos múltja a díszzászlóaljhoz köti,

egy ott lévő tartalékos százados a honvédségről sokat nem hiszem, hogy tud, legfeljebb, ami Call of Duty-ban lejött neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik