Belföld

Leváltotta a vezérkari főnököt Novák Katalin

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Az államfő a honvédelmi miniszter javaslatára döntött. A felmentés a Magyar Közlönyben is megjelent.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.

A tárca közleménye szerint a lövész végzettségű Böröndi 30 éves pályafutása alatt különböző szintű parancsnoki beosztásokban szolgált a Magyar Honvédségben. Európai, illetve Európán kívüli NATO műveletben is részt vett. Az altábornagy a legszélesebbkörű parancsnoki és katonai vezetői háttérrel, valamint NATO-ban szerzett hadszíntéri tapasztalatokkal rendelkező magyar tábornok. Volt a vezérkari főnök helyettese, elvégezte az Egyesült Államok és a NATO vezérkari akadémiáját. Jelenleg Magyarország brüsszeli katonai képviseletének vezetője a NATO-ban és az EU-ban.

A közlemény szerint a vezérkari főnöknek 2021 nyarán kinevezett Ruszin-Szendi altábornagy komoly érdemeket szerzett a katonai kiképzés felgyorsításában és korszerűsítésében, illetve jelentős lépéseket tett a Magyar Honvédség harcképességének növelése érdekében. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a haza szolgálatát más területen fogja folytatni. Az új vezérkari főnök kiemelt feladata a fentiek továbbvitelén túl a megkezdett szervezeti kultúra változtatásának folytatása és egy modern, ütőképes, komoly elrettentő erőt felmutatni képes Magyar Honvédség kialakítása.

Böröndi Gábor vezérőrnagy az MTI tudósítása szerint egyebek mellett fontosnak nevezte az egyéni harcászati eszközök beszerzésének folytatását, a „kiberképesség” fejlesztését, továbbá a logisztikai rendszer megújítását oly módon, hogy minél több végrehajtó és minél kevesebb adminisztratív dolgozóra legyen szükség. Azt is elmondta: célja, amennyire lehet, a harcoló állomány létszámának növelése, továbbá az önkéntes tartalékos rendszer egyszerűsítése. Böröndi egyébként akkor távozott parancsnokhelyettesi posztjáról, amikor Ruszin-Szendi Romuluszt kinevezték.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf januárban még a most leváltott vezérkari főnök jelenlétében menesztett fiatalítás címén több tábornokot arra  a kormányrendeletre hivatkozva, amely szerint bárkinek a szolgálati viszonya megszüntethető, aki elmúlt 45 éves és legalább 25 évet szolgált. 

Frissítünk!

A köztársasági elnök felmentő határozata csütörtökön a Magyar Közlönyben is megjelent, április 27-ei hatállyal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik