Belföld

Az Orbán családdal is üzletelő állami megbízottat azonosítottak Schadl György oldalán a nyomozók

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
A felszámolók királyaként emlegette a Schadl-Völner-ügy egyik vádlottja Koller Mihály Dávid állami felszámolóbiztost, aki a jelek szerint üzleti viszonyban állt a végrehajtók korrupcióval vádolt volt elnökével. A páros a viharos körülmények között felszámolás alá került dunaújvárosi vasműnél indult eljárásról is tárgyalt, méghozzá másfél évvel azelőtt, hogy a bíróság elrendelte volna az intézkedést a vállalatnál. Figyelemre méltó részlet, hogy az Orbán családdal is üzletelő, ügyvédként is tevékenykedő férfi akár olvashatta is a róla szóló részleteket a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagában, ugyanis éppen őt kérte fel védelmére az egyik – bűnösségét beismerő és már el is ítélt – végrehajtó.

Az eddig feltételezettnél is messzebbre vezetnek a szálai a Völner Pál fideszes exállamtitkár és Schadl György volt végrehajtói elnök főszereplésével zajló büntetőpernek – derítette ki a 24.hu.

A Fővárosi Törvényszéken tárgyalt korrupciós ügyben nemrég az ötödrendű vádlottat hallgatták meg, aki vallomásában számos meredek állítást tett fű alatti bizniszekről, háttérben zajló politikai játszmákról, szürkezónás üzletelésekről. Bár a férfi állításai többször légből kapottnak tűntek, az ügy nyomozati irataiból kiolvasható, hogy van valóságmagja annak, amiről beszélt, és a vádiraton túli nyomok fontos, közérdeket érintő kérdéseket feszegetnek.

A. Tamás szerint a végrehajtók volt elnöke és köre a többi közt egy milliárdos értékű felszámolási eljárásban próbált meg pénzért közreműködni, erről szólva a nyomozati vallomásában még bírók lefizetéséről is beszélt, ám szavait nem támasztotta alá semmivel. A vádlott ugyanakkor név szerint említette Koller Mihály Dávid felszámolót, akit állítása szerint a szakértelme miatt vontak be  az ügyletbe, és aki – ahogy a vádlott fogalmazott – a felszámolók 90 százalékára bír befolyással. Kollert a szakma királyaként jellemezte, akin keresztül Schadl a felszámolási ügyeket „intézte”. Azonban ezt sem bizonyította semmivel.

Noha a végrehajtás és a felszámolás is fontos állami feladat, a két, magánszektorba kiszervezett terület távoli viszonyban áll csak egymással. Ennek ellenére a nyomozati iratok rámutatnak, hogy Schadl és Koller valóban együtt mozgott bizonyos ügyletekben, és ezt nem csupán az ötödrendű vádlott állítja, hanem a nyomozók megfigyelései is alátámasztják.

Varga Jennifer / 24.hu Schadl György a Fővárosi Törvényszéken 2023. május 23-án.

A jogász végzettségű Koller Mihály Dávid személye azért fontos, mert – amellett, hogy két felszámoló cég tulajdonosa, egy harmadiknak pedig az ügyvezetője – az állami felszámoló, vagyis a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felszámolóbiztosa is egyben. Ezt a társaságot a kormány azért hozta létre, hogy a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek csőd- és felszámolási eljárásait elvégezze. Így nem mellékes kérdés, milyen viszonyban állt a végrehajtók volt elnöke és az állami felszámolóbiztos, és milyen közös üzleteik voltak.

Koller neve a nyilvánosság előtt egyébként sem ismeretlen, ő végezte a bedőlt Quaestor-vagyon egy részének felszámolását, amin nagyot bukott a magyar állam, de a Direkt36 cikke szerint Orbán Viktor miniszterelnök családjával is üzletelt. Koller 2021 februárjában megvásárolt egy földet a kormányfő apjától, idősebb Orbán Győzőtől Zámolyon, közvetlenül az Orbán-bánya közelében. Az ingatlant korábban Orbán Áron, a miniszterelnök öccse ajándékozta az apjának. A 9 ezer négyzetméteres terület továbbra is annak a cégnek a telephelye maradt, amit a Direkt36 Orbán Áronnal kötött össze.

Az állami felszámolóbiztost 2021 májusában egy budapesti, belvárosi üzleti megbeszélésen azonosították a nyomozók Schadl György oldalán. A találkozót nem sikerült érdemben lehallgatni a háttérzajok miatt, de az bizonyos, hogy szó volt az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt.-ről, amit egy hónappal korábban őrző-védő zsoldosok próbáltak ellenőrzésük alá vonni. A vasműért óriási adóssága ellenére nagy harc folyt a különböző érdekcsoportok közt.

Éppen ezért is érdekes, hogy a Schadl és Koller részvételével zajlott 2021. tavaszi találkozón a társaság felszámolása is szóba kerül, holott azt csak másfél évvel később rendelték el.

A vasmű ügyének különös vetülete, hogy bár az ország egyik legnagyobb vállalatáról van szó, amiben a magyar állam is tulajdonos kis részben, mégsem az állami felszámoló végzi a tavaly még több mint ötezer főt foglalkoztató társaság felszámolását, hanem egy magáncég.

Schadl és Koller kapcsolatára mutat az is, hogy utóbbi neve felbukkant a végrehajtók volt elnökének naplójában is, melynek tartalmáról többször részletesen írtunk. Egy naplóbejegyzés szerint 2020 végén Budapesten, a ferencvárosi Illatos úton volt megbeszélésük. A helyszín azért is érdekes, mert az Illatos úton volt telephelye a hírhedt Budapesti Vegyiművek Zrt.-nek, amelynek felszámolását Koller végzi az állami felszámoló képviseletében. Azonban arra vonatkozó adatot nem találtunk, hogy a helyszínnek mi köze lehet a két szereplő kapcsolatához.

Ezeken kívül a lehallgatott telefonbeszélgetések között is szerepel az állami felszámoló neve, aki a Schadl-Völner-ügy harmadrendű vádlottjával, azaz „Schadl gazdájával” egyeztetett 2021 szeptemberében. A két hónappal a végrehajtók volt elnökének letartóztatása előtt rögzített felvétel szerint Koller Mihály Dávid csatlakozott Schadl Györgyhöz és a harmadrendű vádlotthoz az Intercontinental Hotel teraszán tartott megbeszélésen. Itt egyeztettek az ötödrendű vádlott vallomása kapcsán említett milliárdos értékű felszámolási ügyben való lehetséges részvételükről, mellyel összefüggésben A. Tamás vádlott szerint bírók lefizetése is szóba került.

Adrián Zoltán / 24.hu A. Tamás vádlott Schadl György és társai perének tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2023. június 1-jén.

Fontos körülmény, hogy Koller amellett, hogy felszámolóbiztos, aktív ügyvéd is. A Majorosi Ügyvédi Iroda tagja, amit korábban éppen az egyik olyan végrehajtó alapított, aki maga is vádlottja lett a Schadl-ügynek, és aki beismerte a bíróság előtt, hogy kinevezéséért cserébe kenőpénzt fizetett a köztestület volt elnökének. Utóbbi végrehajtónak a székhelye abban a Városmajor utcai irodaházban van, ami Schadl György és felesége érdekeltségében áll.

Pikáns részlet, hogy Koller Mihály Dávid akár olvashatta is a róla szóló részleteket a nyomozati anyagban, ugyanis meghatalmazott védőként éppen őt kérte fel az említett, megvádolt, majd elítélt végrehajtó a védelmére az őrizetbe vétele után.

Igaz, a bíróságon már egy másik ügyvéd képviselte M. Esztert.

Próbáltunk érdeklődni telefonon Koller Mihály Dávidnál többi közt a Schadl Györgyhöz fűződő kapcsolatáról, ám nem kívánt nyilatkozni lapunknak, és gyorsan bontotta a vonalat.

A Kollerhez köthető felszámoló cégek mindegyike megtalálható a budapesti Mázsa utca 9. szám alatti címen, ami a felszámolói piacon szintén érdekelt Jellinek Dániel milliárdos vállalkozó tulajdona több cégen keresztül. Ebben az irodaházban üzemel a „felszámolók háza”, ahol számos, elvileg egymástól független felszámoló cég is működik.

Schadl Györgynek nem ez az egyetlen különös kapcsolódási pontja a felszámolói szektorhoz, ennek részleteiről cikksorozatunk folytatásában számolunk be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik