Szajki Bálint / 24.hu
Belföld

Vallomást tett Schadl György „gazdája”, a csecsen emberrablási sztori kitervelője

A végrehajtók volt elnöke mellett csak R. R. harmadrendű vádlott van letartóztatásban, akit korábban sikkasztásért már elítéltek.

Miután Schadl Györgyöt, a végrehajtói kar nemrég lemondott elnökét és Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt is meghallgatta a bíróság az elmúlt évek legnagyobb politikai korrupciós botrányában, csütörtökön az ügy harmadrendű vádlottja kapott szót a Fővárosi Törvényszéken. A büntetett előéletű R. R. a főszereplők közül Schadlhoz áll közel, aki a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján „gazdájának” nevezi a férfit. A két vádlott a rögzített beszélgetések szerint szoros üzleti kapcsolatban állt egymással.

Mohos Márton / 24.hu R. R. érkezik a tárgyalásra

A sikkasztás miatt korábban már három év felfüggesztett börtönre elítélt vádlott Schadlhoz hasonlóan az ügy kezdete óta letartóztatásban van, őt ezúttal befolyással üzérkedéssel, csalással és hivatali vesztegetéssel vádolják. Szerepéről korábban a 24.hu számolt be a vádirat alapján: ő volt az, aki a vádak szerint fejébe vette, hogy a tervezettnél is több pénzt csal ki a Mátrix Oktatási Intézmény képviselőjétől, aki pénzért próbálta elintézni, hogy működési engedélyt kapjon iskolája. Ebbe a műveletbe R. R. és Schadl még Völner Pált is bevonta. A Fidesz volt politikusa a vádak szerint az ügyben más államtitkárságokon próbált intézkedni az intézmény engedélyeztetése érdekében, de nem járt sikerrel, ezután hangzott el Völner emlékezetes mondata az Emberi Erőforrások Minisztériumáról:

Az Emmi egy trágyadomb. Olyan embereket gyűjtenek össze a közszférában, akik sehol nem kellenek, csupa ilyen kisebbségi komplexussal rendelkező lusta ember.

Csütörtökön mindhárom vádlott megjelent a bíróságon, és ezúttal – a korábbiakkal ellentétben – R. R. sem engedélyezte, hogy kép- és hangfelvétel készüljön róla. Ehhez csak Völner járult hozzá.

Mohos Márton / 24.hu Völner Pál

A vádirat szerint a harmadrendű vádlott elhitette a később szintén megvádolt iskolai képviselővel, hogy rövid időre üzleti célból Ukrajnába kell utaznia. Valójában azonban egy budapesti hotelben szállt meg, a telefonját pedig kikapcsolta. Ezután – áll a vádiratban – megkérte egy előre beavatott ismerősét, hogy keresse fel az oktatási intézmény képviselőjét, és mondja azt, hogy csecsen emberrablók tartják fogva, és csak akkor engedik vissza Magyarországra, ha kifizet nekik 200 ezer amerikai dollárt váltságdíj gyanánt. Az ügyészség szerint az oktatási intézmény képviselője – aki tizenharmadrenű vádlottja lett az eljárásnak – beleegyezett, hogy kifizeti a pénzt, ezért egy Váci utcai pénzváltóban 70 millió forintot váltott át amerikai dollárra. A nő ezután Schadl barátjának ismerősével Nyíregyházára utazott, ahol a pénzt átadták egy nőnek, aki azt később továbbította a csalást kitervelő harmadrendű vádlottnak.

R. R. a csütörtöki tárgyaláson először a személyi körülményiről beszélt, kiderült: végzettsége gimnázium, érettségi nélkül. Elmondta, tolmácsolásból élt és különböző vállalkozásai voltak. Korábban nemcsak sikkasztásért ítélték el, hanem már 2003-ban is volt büntetve.

Ezután felolvasta a vallomását. Ennek lényege, hogy

 • nem követte el a bűncselekményeket, amik a vádiratban szerepelnek.
 • A Mátrix Oktatási Intézmény engedélyeztetése ügyében szó sem volt bárkinek a lefizetéséről vagy vesztegetésről.
 • Filozófiája szerint ugyanis a vesztegetés nem működőképes eljárás.
 • Mint mondta, ő nem akart pénzt kérni, de az iskolai képviselő minden találkozónál nekiszegezte a kérdést, hogy mennyiért dolgozik, és intézi el az intézmény engedélyeztetését. Végül 8 millió forintba jelölte meg az összeget, de hangsúlyozta, ez nem korrupciós pénz volt. Azt mondta, hogy ő szakértőket kért fel, hogy az iskola engedélyeztetési ügyét elintézze, de ez nem volt törvénytelen, szerinte szakmai támogatásról volt szó.
 • Így szerinte az átvett pénzek nem kenőpénzek voltak, hanem a szakértőket és jogászokat fizette belőle.
 • Egyben cáfolta azt az ügyet is, amely szerint Ukrajnába utazott, és azt állította, hogy csecsen emberrablók tartják fogva, és ezért 200 ezer amerikai dollár váltságdíjat kértek, amit a tizenharmadrendű vádlott – az oktatási intézmény képviselője – S. E. tizenharmadrendű fizetett ki. Szerinte kölcsönről volt szó, és ezt S. E. is tudta.
 • Elmondta, Schadl Györgyöt 18 éve ismerte meg, baráti a viszonyuk, napi kapcsolatban álltak. Ezért is természetes volt, hogy hozzá fordult az iskola ügyében, tanácsért. Mint mondta, nagy lehetőséget látott a szegmensben, és saját iskola létrehozása is felmerült a gondolataiban.
 • Beszélt arról a vízüzemű motorról is, amelyre a vádak szerint pályázati pénzt akartak lehívni, és ami miatt szintén bevonta Schadl Völnert, aki vallomásában részletesen beszélt arról, hogy közérdekből próbálta felkarolni a találmány ügyét.
 • R. R. elmondta, Völner Pált nem ismeri személyesen, sohasem beszélt vele, de tudta, hogy Schadl és Völner jó kapcsolatban áll.
 • Jelezte, egyelőre nem kíván kérdésekre válaszolni, csak az eljárás későbbi szakaszában.
 • Utóbbi miatt kisebb vita alakult, mert Tóth Erzsébet bíró egy kérdést mindenképp fel akart tenni: kik az emlegetett szakértők, akik csak „anonymusként” szerepelnek a dokumentumokban. Erre két védő is hangsúlyozta, hogy R. R. jelezte, nem kíván válaszolni egyelőre.
Mohos Márton / 24.hu Tóth Erzsébet bíró a 2023. május 25-én zajló tárgyalás közben.

Figyelemre méltó szála az ügynek, hogy Schadl számára azért is fontos szereplő lehet R. R., mert a bíróságon azt állította, hogy valóban adott pénzt V. P.-nek, de az szerinte nem Völner Pál volt, hanem R. R. egyik barátja. Ugyanakkor e körben érdekes ellentmondásba keveredett Schadl György, amikor ő tett vallomást a bíróságon. Miközben ugyanis az előkészítő ülésen Schadl még valóban azt mondta, hogy V. P. az nem Völner Pál, de az igaz, hogy ő adott át pénzt egy V. P. monogramú személynek, aki a harmadrendű vádlott ismerőse, meghallgatásán Schadl a V. P. rövidítést már nem monogramnak mondta, hanem egy bizonyos pályázat, a „vizes projekt” rövidítéseként említette. Ezt csütörtökön már R. R. is „vizes projektként” emlegette.

Kapcsolódó
Varga Judit üzeneteit és Bayer Zsolt szívességkérését is bizonyítékként adta be a bíróságra Völner Pál
A volt államtitkár vallomást tett a bíróságon. Szerinte csak segítőkész volt, és most ezt próbálják a terhére róni. Korábban azt mondta, olyanokat tud, hogy egy-két embernek meginoghat a széke, de ilyet még nem mondott. Varga Judit minisztert is beidéztetné, aki szerinte részt vett Schadl Györggyel közös megbeszélésen.

Ajánlott videó