Belföld

Hamis autós szoftverekkel kereskedett egy férfi, a kár 126 millió

Hamis szoftverekkel kereskedett egy férfi az interneten. A NAV tájékoztatása szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei adóellenőrök és a Bevetési Igazgatóság járőrei összehangolt tevékenységének és kockázatelemzésének köszönhetően került a látókörükbe a magánszemély, aki jóval a piaci ár alatt kínálta a járműdiagnosztikai eszközöket.

A próbavásárlást követően a pénzügyőrök ellenőrzést tartottak a helyszínen, ahol a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szaktanácsadója is segítette a munkájukat. Összesen 81 autódiagnosztikai eszköz, és hozzájuk tartozó szoftverek kerültek elő, szépen becsomagolva.

A NAV munkatársai egy táskában illegális autóipari szoftvereket tartalmazó hordozható számítógépet és két autódiagnosztikai eszközt is találtak. A termékeket a JAF szaktanácsadója megvizsgálta és megállapította, hogy azok hamisítványok, a szoftverek illegális autóipari szoftvernek minősülnek. A szaktanácsadó véleménye alapján a magánszemély több mint 126 millió forint kárt okozott a jogtulajdonosoknak.

A helyiség ellenőrzésekor a pénzügyőr járőrök mintegy 1,5 ezer különféle márkájú (Volkswagen, Audi, BMW, Seat, Mercedes) autóemblémát is találtak. A megkeresett magyarországi képviselők megállapították, hogy azok hamisítványok, amelyekkel az eljárás alá vont személy 5,5 millió forint kárt okozott.

A pénzügyőrök szellemi tulajdonjog megsértése bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja feljelentették a férfit. A hamisított autódiagnosztikai eszközök kiszűrése kiemelt fontosságú, mivel azok nemcsak a gazdasági szereplőknek okoznak jelentős károkat, hanem kiemelt közlekedésbiztonsági kockázatot is jelenthetnek.

A készülékeket a járművekhez csatlakoztatva hibakódokat lehet olvasni és törölni, de a különféle vezérlők aktiválására, programozására is alkalmasak, ugyanakkor bevizsgálás nélkül megbízhatatlanok lehetnek, és a pontatlan, félrevezető adatokkal veszélybe sodorhatják az autósokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik