Belföld

Öt évre ítélték a villamoson leszbikus nőkre támadó férfit

Közösség tagja elleni erőszak miatt első fokon öt év börtönre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a férfit, aki késsel hadonászva, gyűlölködő, fenyegető hangnemben támadt az 52-es villamoson két leszbikus nőre még 2021 őszén, írja a Hvg.hu.

A vádirat szerint a férfi egy 9 centiméter pengehosszúságú bicskával fenyegette a nőket, több szúró mozdulatot is tett. Az incidensnek a villamosvezető vetett véget, aki leszállította a férfit még a Határ úti végállomás előtt. Az elkövető a sértetteket még egy ideig figyelte a végállomásnál, majd elment, de a rendőrök elfogták.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2022 októberében megállapította, hogy a cselekmény a vádirati minősítéstől eltérően emberölés előkészülete bűntetteként is minősülhet, ezért az ügyet áttette a Fővárosi Törvényszékre, ahol a középkorú férfi tartotta magát korábbi vallomásához, miszerint nem érzi magát bűnösnek. Azt állította, amikor felszállt a villamosra, a nők elkezdték egymást „nyalni-falni”, „egymás alá nyúlkáltak”, mint egy pornófilmben. Ezzel szemben a nők azt mondták, csak egymás kezét fogták, legfeljebb egyikük puszit adott a másik homlokára.

A vádlott tagadta, hogy késsel fenyegette a nőket, azt ugyan elismerte, hogy volt nála kés, de azt mondta, az csak a szalonnázó kése, amit étkezésre használ, illetve azzal szerette volna kibontani a sörét. A villamosvezető azt mondta, már messziről látta, hogy a férfi ittas.

A férfi – aki 2005 óta büntetett előéletű, testi sértés, garázdaság, zaklatás és ittas vezetés is szerepel bűnlajstromában – egy előre megírt szöveget olvasott fel, miszerint az elmúlt 18 hónapban, amit előzetes letartóztatásban töltött, rájött, hogy az alkohol az oka mindennek, de szeretne jó útra térni és új életet kezdeni. Párjával gyermeket vállalnának, illetve beteg édesanyját is ápolnia kellene.

Az ügyész megkérdezte a vádlottat, hogy akkor is így reagált volna-e, ha heteroszexuális párt lát a villamoson. Erre K. I. arról beszélt, hogy néhány helyet kivéve Magyarország és a világ még nem tart ott, hogy azonos nemű párok nyilvánosan „ilyesmit” csináljanak.

 Orbán Viktor is hasonlóan gondolkodik

– jegyezte meg a Hvg.hu tudósítása szerint, hozzátéve, hogy nem egészséges, főleg a gyerekek számára, ha azonos nemű párokat látnak nyilvánosan. A vádlott megjegyezte, hogy konzervatív családban nőtt fel, és élőben még nem látott ehhez hasonlót, ezért is botránkozott meg ennyire.

A villamosvezető a tárgyaláson elmondta, a férfi sértegette és életük kioltásával fenyegette utastársait, azt is mondta, hogy a Határ úti végállamoson felvágja őket, mint egy disznót. Egy büfés pedig arról beszélt, miután leszállították a villamosról, tőle vett alkoholt a férfi, és egy ott tartózkodó vásárlótól is megkérdezte, hogy buzi-e, mert, ha igen, akkor őt is bántani fogja.

A bíróság az elhangzottak és a becsatolt dokumentumok alapján azt állapította meg, hogy a vádlott nem kísérelte meg megölni a sértetteket, ezért nem áll meg az emberölés előkészülete. A bíró azonban bűnösnek találta K. I.-t közösség tagja elleni erőszak bűntettében, és öt év börtönre ítélte.

Az ítélet nem jogerős, az ügy folytatódik másodfokon, mivel a védelem fellebbezett. A vádlott továbbra is előzetes letartóztatásban marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik