Élő Belföld

Karácsony a szabad városok miatt aggódik, felszólaltak a civilek, Toroczkai visszavenné Budapestet a „belpesti romkocsmatöltelékektől”

Varga Jennifer / 24.hu - Szajki Bálint / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu - Szajki Bálint / 24.hu
A nemzeti ünnep legfontosabb történései egy helyen.
  • Orbán Viktor Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál mondta el ünnepi beszédét. A miniszterelnök hosszan értelmezte Petőfi szabadságharcos karakterét, de beszéde végére eljutotta oda, hogy ő is békét akarna.
  • A Demokratikus Koalíció az Egyetem téren tartotta meg ünnepi rendezvényét, ahol egy színpadra állt Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc. A DK-s árnyékkormány vezetője szerint meg kell védeni az uniós tagságot, mert a kormány a kilépést készítheti elő.
  • A Mi Hazánk béketüntetésnek nevezte március 15-ei rendezvényét, ahol a NATO bővítése ellen foglalt állást.
  • Civilek a Pedagógusok Szakszervezetével közösen Szabadságmenetet tartanak, mely a Hősök teréről indult a Deák tér felé, ahol Karácsony Gergely főpolgármester kezdte majd a felszólalások sorát.
  • Karácsony többi között arról beszélt, elveszíthetik a szabad városokat, ha továbbra is azt játsszák, hogy ki a legnagyobb kicsi.
  • Karácsony után több felszólaló is érkezett a színpadra: beszédet mondott többi között Baranyi Krisztina, Pikó András, Molnár Piroska, Iványi Gábor.
  • Bejelentették a következő országos tanársztrájk időpontját is: ez április 24. hétfő lesz.
  • A felszólalások végére nagyjából 100-150 ember maradt a téren.
  • Rendben véget értek a rendezvények.

Patrubány Miklós lemondatná a bajsza ellenére Csák Jánost

Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke azt mesélte a Mi Hazánk demonstráció résztvevőinek, hogy reggel nem tudta megkoszorúzni a Múzeum lépcsőjénél Petőfi emléktábláját, mert elbarikádozták Csák János miniszter beszéde miatt a hangszórókkal. Patrubány szerint ez szégyen, és bár Csáknak szép, magyaros bajusza van, egy ilyen skandalum után le kell mondania.

Az Oktogonnál jár a Szabadságmenet

A menet éle négy óra után pár perccel ért az Oktogonhoz. A skandálások ott az elején beindultak azért.

El a kezekkel az orvosainktól!

– hangzik a pedagógustüntetések jelszavának parafrázisa.

A Himnuszt éneklik. Néhányan még is tapsolják.

Dobrev Klára: Ellopták tőlünk a nemzeti gondolatot, ezért kell visszavenni

„Mi, magyarok képesek vagyunk az összefogásra, én hiszek abban, hogy vannak közös ügyeink, amik összekötnek minket” – kezdte beszédét Dobrev Klára, a DK EP-képviselője. „A nagy közös akarat, ami minket egybe tart és továbbvisz minket.”

Dobrev ezek után arról beszélt, hogy lassan 20 éve „próbálják elhitetni”, hogy csak a hatalmasok a magyarok, és egymás ellen fordítják a jobboldali és baloldali magyarokat. „Szeretném bebizonyítani, hogy ez nincs így, hogy van közös ügyünk.” A politikus ezután az Orbán-rendszerről kezd beszélni. Szerinte sokan érzik azt, hogy mennyi mindent loptak el a NER képviselői. Dobrev szerint ez mind igaz, de van valami fontosabb. Mert

legelőször valami mást loptak el. Valami fontosabbat. Ami nélkül tehetetlenek vagyunk. Ellopták tőlünk a nemzeti gondolatot.

Hozzátette, első dolgunk a nemzeti gondolat visszavétele lesz, mert mind magyarok és hazafiak vagyunk. Az Orbán-rendszer azért lopta el nemzeti gondolatot Dobrev szerint, hogy közösséget gyengítsék, hogy összekötő erőt, az ellenállást.

Mohos Márton / 24.hu

Gyorsan kiürül a tér Orbán beszéde után

Mintha kicsit meglepődött volna a hallgatóság, hogy vége a beszédnek, talán kicsit többet vártak tőle. Egy rövid taps után elindultak az emberek, jó eséllyel valami meleg helyre. A tér gyors ütemben ürül ki, alig vannak már a helyszínen.

Novák: Budaháziék antiterroristák

A Mi Hazánk alelnöke kegyelmet kér a Budaházi-perben elítélteknek. Novák szerint Budaházi György és társai nem terroristák, hanem antiterroristák, akik a 2006-os rendőrterror ellen léptek fel.

Varga Jennifer / 24.hu

Orbán a végére csak eljutott az európai szuperállamig és a békéig

Egy magyar hazafinak az a dolga, hogy készen álljon, és ha itt a pillanat, harcba szálljon – ezt tanultuk meg Petőfitől a kormányfő szerint.

Egy szabad Magyarország szabad és boldog polgára akart lenni, ahogy mindannyian. Választhatta volna a biztos családi életet, a költői sikereket, ő azonban másként döntött, úgy halt meg, ahogy megénekelte: a világszabadság apostolaként, a magyar szabadságért vívott csatában.

Petőfi a szabadságért folytatott menetelésben ma is itt van velünk, és mindig felrémlik a szemünk előtt, amikor elbizonytalanodunk, amikor idegenek akarják megmondani nekünk, hogyan éljünk, amikor a világ hatalmasai be akarják olvasztani a magyarokat egy európai szuperállamba, és amikor odakanyarintja a 12 pont elé, hogy legyen béke – mondja zárásképpen az aktuálpolitikáig eljutó Orbán.

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Novák Előd három ágyúlövés után lépett fel

Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke a kormány szemfényvesztő politikájáról beszélt. Azt emelte ki, hogy a kormány a békepárti retorikája ellenére Brüsszelben mindent megszavaz. Szerinte a harmadik világháború elkerülése érdekében semleges zónát kell létrehozni az Oroszországgal határos területen. A Mi Hazánk „meg fogja vétózni a NATO bővítését” – jelentette ki. A magyar honvédség ne legyen az idegen érdekek kiszolgálója – mondta Novák.

Varga Jennifer / 24hu

Gyurcsány Ferenc: Istenre hivatkozva sem leszünk az ördög zsoldosai

A pártelnök szerint a nemzeti ünnepeink mögött nehéz a tartalmat találni. Könnyebb meghatározni, hogy mi nem az ünnep: az ünnep nem egy színpadias főhajtás, felcicomázott történelem óra.

Szerinte 1848 a nemzeti függetlenségért való küzdelem. Ezért valójában az ünnepben foglaltak céljaiért való küzdelem a fontos, mert ünnepi beszédet mondani és vonulni könnyű.

Merjetek megküzdeni a szabadságotokért

– mondta a pártelnök.

Aláhúzta: ellenfelei a kormánynak, amely hazafiatlan és a magyar szabadság ellensége.

Aki a zsarnoknál kegyet keres, az végül szolgaságot talál

– mondta Gyurcsány.

Mohos Márton / 24.hu

Belátja, sokszor reménytelennek tűnik a küzdelem, de a jó ügyért való harc önbecsülést ad.

„Legyetek hazafiak, magyarok, európaiak, jólelkű emberek” – üzente Gyurcsány, aki szerint a nemzetiek a múltról beszélnek, míg ők, a hazafiak a jövőről.

Elmondta: az árnyékkormány programalkotásánál a skandináv országokat tekintették példának, melyek szerinte példamutató, szabad országok.

Gyurcsány szerint a jogállami vita arról szól, hogy mi mondjuk meg a kormánynak, hogy mit csináljon, vagy fordítva. „Ez a jogállami vita lényege: ki szabad, a polgár vagy a kormány?” – véli Gyurcsány.

Ezt el tudtam mondani versben is, de rájöttem, hogy Petőfi és Ady jobbak, így elvették a kedvemet

– mondta Gyurcsány.

Szerinte Orbán pártján áll, aki egyenlőségét tesz a DK és a Fidesz közé. A DK-nak vannak hibái, de a Fidesznek történelmi bűnei vannak.

Aki nincs ellene, az vele van. A Fideszt aktívan támogatni több, mint bűn: szégyen. A DK lesz az otthona a Fidesszel szemben állóknak

– mondta Gyurcsány.

Gyurcsány szerint valószínű, hogy idén már nem lesz pénz. A rendszerrel van a baj, a kormánnyal van a baj: Dobrev kormánya megoldaná ezt a helyzetet.

Szerinte a hatalmon levők skizofrének, mert szívük szerint mennének az EU-ból, de a pénz miatt maradnak.

Istenre hivatkozva sem leszünk az ördög zsoldosai

– zárta gondolatait Gyurcsány.

Mohos Márton / 24.hu

Fiatalon halt meg, mégis irigyeljük

Orbán folytatja a Petőfi-jellemrajzot azzal, hogy nem volt könnyű ember, mégis mindenki a szívébe zárta, megállás nélkül dolgozott, és bár csak 26 év jutott neki, életműve mégis teljes, mert megfizette a hazának azt, amire a verseiben kötelezettséget vállalt. Korán halt meg, mégis irigyeljük őt, mert mi is úgy szeretnénk távozni a világból, hogy minden ránk kirótt kötelezettséget teljesítettünk.

Farkas Norbert / 24.hu

A Mi Hazánk kormányozna

„Mi nemcsak politizálni, hanem kormányozni is szeretnénk” – mondta Dócs alelnök, aki szerint ez lenne a záloga annak, hogy ismét a magyar érdekek kerüljenek a külföldi érdekek kiszolgálása elé.

Varga Jennifer / 24.hu

Orbán: Ez a magyar szabadság születésének napja

„Mit kezdjünk visszanyert önbecsülésünkkel, megtöbbszöröződött erőnkkel?” – visszatérő kérdés ez Orbán szerint magyarok nemzedékeinek. Az irányt Petőfi jelölte ki:

Talpra, magyar! Rabok legyünk vagy szabadok? Éljen a szabad és független Magyarország.

Aki nem magyar, akár nevetségesnek is találhatja, hogy 175 éve újra és újra elmeséljük március 15-e történetét. De ez egy születésnap, mondja Orbán, a magyar szabadság születésének napja. Hajtsunk fejet az öreg Petrovics előtt, mondja a miniszterelnök, megemlékezve Petőfi apjáról, aki továbbadta fiainak hazaszeretetét, majd anyjáról, Hrúz Máriáról, és testvéréről, Istvánról is szót ejtett.

Kevés dologban értenek egyet a magyarok, de ezek közé tartozik Orbán szerint, hogy Petőfi a legnagyobb magyar költő. „Minden nagy költőnkben van valami, ami megtestesít egy jellemvonást a magyar néplélekből, mégis Petőfi az, akinél egyben megtaláljuk azt, amit magyar géniusznak nevezünk, talán mert megteremtette a szabadság magyar nyelvjárását” – folytatja a miniszterelnök. Petőfi nyelvét a világon mindenhol értik, több mint két 200 nép nyelvére fordították le a sorait.

Visszafogott fogadtatás Kiskőrösön

Semmi Viktor, Viktor skandálás vagy ujjongás, csak taps – így fogadták Orbán Viktort Kiskőrösön. Síri csendben hallgatja a közönség a miniszterelnököt, miközben újra rákezd az eső.

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Orbán: Minden magyarban van egy kis Petőfi

Születésekor olyan gyenge, hogy spirituszban fürdetik, megmarad, vándorszínész, majd az ország ünnepelt költője lesz, kirobbant egy forradalmat, amely elhozza népének a szabadságot, majd katonának áll, és a csatatéren esik el 26 évesen – foglalja össze Petőfi Sándor életét beszéde elején a miniszterelnök.

Egy külföldi azt mondaná, rejtély, mi magyarok viszont semmiféle rejtélyt nem látunk itt: közülünk való, aki fölénk emelkedik

– fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy minden magyarban van egy kis Petőfi, minden magyar ismer tőle legalább egy verssort, és Petőfiben ott van minden magyar.

Farkas Norbert / 24.hu

Elhangzott a Mi Hazánk ifjai indulója

A globalista háttérhatalom törekvésével szemben van harmadik út –  Cservenák Mihály, a Mi Hazánk ifjúsági vezetője a fiatalság szellemének mérgezése, a gyengeséget felértékelő tiktokerek mellett az északi kultúra küldetéséről beszélt. Majd bemutatták a Mi Hazánk ifjai című indulót.

Varga Jennifer / 24.hu

Pankotai Lili: Ide figyelj, Sintér Sándor!

Fél 4-kor indul majd a menet, de addig beszédek lesznek, elsőnek Pankotai Lili, az a pécsi diáklány, akinek a közoktatás helyzete miatt tartott tüntetéseken való részvétele miatt kellett iskolát váltania. Pankotai slam verset ad elő, belefonva a Szózatot és József Attilát, Sintér Sándornak szólítva Pintér belügyminisztert. Pankotai felidézte, hogy három évig tanár akart lenni, és kijelentette, hogy

ti [a kormány] még a Sátánnál is nagyobb férgek vagytok.

Szajki Bálint / 24.hu

Örömódától és Petőfi-versektől zeng az Egyetem tér

Az EU himnusza, az Örömóda csendült fel először a DK megemlékezésén.

Ezt követően Gréczy Zsolt, a párt országgyűlési képviselője állt a mikrofon elé, aki elmondta, a hatalom az ukrajnai háborúban az agresszor pártján áll, amely méltatlan 1848 emlékéhez.

Petőfi-versek szavalásával, éneklésével folytatódik az esemény.

A főleg szépkorúakból álló tömeg nagy része az Egyetem téri templom előtt húzódott össze, amely így megtöltötte a teret. A megemlékezők kisebbik része az út túloldaláról követi az eseményt, így időről-időre buszok és járókelők szelik ketté a tömeget.

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Mi Hazánk szerint Ukrajnát nem kell katonailag támogatni, mert nem NATO-tag

Ukrajna területi integritásának hajtogatása helyett inkább azt kéne megakadályozni, hogy a kárpátaljai magyarságot golyófogónak használják.

– üzente a kormánynak a Mi Hazánk. Szerintük a NATO-tagságból adódó magyar szerződéses kötelezettség csak arra van, hogy egy tagállam megtámadása esetén segítsen annak védelmében, de Ukrajna nem NATO-tag.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik