Belföld

Karácsony vs. Vitézy: Volt olyan kerület, ahol 119 szavazat volt a különbség köztük, de olyan is, ahol bő 15 százalékpont

Horváth Júlia / 24.hu
Horváth Júlia / 24.hu
A hármas metró bármelyik szerelvényére felférne az a 300 ember, akiken múlt, hogy nem Vitézy Dávid, hanem Karácsony Gergely lett Budapest főpolgármestere a vasárnapi önkormányzati választáson. A kerületek adatait elemeztük, és kiderült: akadt olyan városrész, ahol bár ellenzéki polgármester nyert, Vitézy több szavazatot kapott, és olyan is, ahol mindössze 119 szavazattal előzte meg őt Karácsony.

Hiába nyert több fővárosi kerületben az LMP, majd a kampányhajrában a Fidesz által is támogatott Vitézy Dávid (13), mint Karácsony Gergely (10), a szavazatok összesítésénél előbbi 371 142-t kapott, ami 324-gyel kevesebb, mint amennyit a fővárost 2019 óta vezető és most újrázó párbeszédes Karácsony gyűjtött. Ezért kíváncsiak voltunk arra, az egyes kerületekben miként alakult a két induló eredménye, mennyi volt köztük a szavazatkülönbség.

Két olyan kerület is akad, ahol a szavazatok között tíz százalékpont feletti volt a differencia:

  • a XIII. kerületben, amelyet az MSZP-s Tóth József harminc éve vezet – és vasárnap is kiütéssel győzött –, Karácsony szűk 31 ezer szavazatot kapott (56 százalék), míg kihívója bő 22 ezret (40 százalék), ez a csaknem 9000 szavazatnyi különbség sorsdöntőnek bizonyult.
  • Soroksáron, a főváros legkisebb kerületében, ahol a független Bese Ferenc nyert a momentumos Ritter Ottóval szemben, szűk 11 ezren jelentek meg az urnáknál. 5433-an szavaztak Vitézy Dávidra, míg Karácsonyra ezerrel kevesebben.

A legszorosabb verseny a III., a XI., illetve a XIX. kerületben állt elő, itt a szavazatok fél-fél százaléka döntött, minden esetben Karácsony javára:

  • Óbuda-Békásmegyeren ez 322,
  • Újbudán 359,
  • Kispesten pedig mindössze 119 voksot jelentett.

Ábránkat a szerint színeztük, hogy mekkora volt a különbség a két esélyes főpolgármester-jelöltre leadott szavazatok aránya között. Minél sötétebb egy szín, annál nagyobbra nyílt az olló. Ha az egerét/ujját az egyes kerületek fölé viszi, részletes adatokat láthat.

Több olyan kerület is van, ahol egyértelműen nem kizárólag a pártszimpátia alapján szavaztak az emberek:

  • A VIII. kerületben Pikó András újrázhat a szavazatok 48,86 százalékával – Vitézy Dávid nagyjából a szavazatok ugyanekkora hányadával (48,6) verte meg a 46,5 százalékot gyűjtő Karácsonyt.
  • A XV. kerületben magabiztosan (több mint tíz százalékpontnyi különbséggel) választották újra polgármesternek az egész baloldali ellenzék által támogatott DK-s Cserdiné Németh Angélát, viszont Vitézy Dávidra 3,5 százalékpontnyival többen szavaztak, mint Karácsonyra.
  • Hasonló történt a XVIII. kerületben is: az ellenzéki összefogás támogatta DK-s Szaniszló Sándor újrázott (tízezerrel több szavazatot kapott, mint a fideszes Ughy Attila), Vitézy viszont, ha kevéssel (1,2 százalékponttal) is, de több szavazatot kapott, mint a főpolgármesterrel.

A XII. kerületben a kutyapárti Kovács Gergely lett a polgármester, és mint bevallotta, ő is az egyébként Hegyvidéken élő Vitézy Dávidra szavazott, ahogy a voksolók több mint fele (50,4 százaléka) tette; Karácsony itt 46,4 százalékot kapott.

Második ábránkat a szerint színeztük, hogy az adott kerületben ki kapott több szavazatot. Kékkel jelöltük azokat a városrészeket, ahol Vitézy Dávid, zölddel pedig azokat, ahol Karácsony Gergely. Minél sötétebb egy szín, annál nagyobb volt a különbség a két jelölt között. Jól látszik, hogy a külső kerületekben inkább Vitézy Dávidra szavaztak többen, míg a belső kerületekben, Terézvárosban, Erzsébetvárosban, Angyalföldön, illetve Zuglóban Karácsonyt találták szimpatikusabbnak a választók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik