Élet-Stílus

Harminc jelölt indult egy negyvenhat lakosú olasz faluban az önkormányzati választáson

Google Street View
Google Street View
Ingria egy hegyekkel és erdőkkel körülvett, falucska Olaszország északi részén, Torinó közelében. Gondolnánk, hogy a helyi, önkormányzati politika nem sok izgalmat tartogat a mindössze 46 állandó lakosú településen és így gondolta a falut 2009 óta vezető Igor De Santis polgármester is, de tévedett.

Sokáig éppen annyira egyszerűnek tűnt a helyi politikai helyzet Ingriában, ahogy az egy maroknyi házból álló alpesi falutól elvárható.

A települést 2009 óta irányító, 42 éves Igor De Santis, akinek a nagyapja harminc éven át volt a falu polgármestere, egyetlen kihívóval nézett szembe: Renato Poletto 70 éves ellenzéki képviselővel. Aztán megjelent a színen a milánói Stefano Venuti, akinek Ingria a második otthona és beszállt a polgármesteri székért folyó versenybe – írja a Guardian című brit lap.

Az önkormányzati választásokra a helyieken kívül huszonhat szavazó regisztrált külföldről. Mindhárom induló tízfős listát állított, vagyis a helyi lakosok kétharmada lett képviselőjelölt.

Venuti azt nyilatkozta, neki eszébe sem jutott volna az indulás, ha helyiek nem győzködik. Az biztos, hogy lépésével alaposan sikerült felkavarnia az állóvizet.

De Santis azt mondja, már Venuti indulása is alaposan meglepte, de ami ez után következett, arra igazán nem számított. A június 8-án és 9-én megtartott önkormányzati választáson ugyanis nem más vezette Renato Poletto képviselőjelöltjeinek listáját, mint Milena Crosasso, vagyis De Santis polgármester édesanyja.

„Kértem anyámat, hogy az én csapatomhoz csatlakozzon, de amikor látta, hogy Poletto listáján a nők vannak többségben, úgy döntött, inkább velük tart. Mind önkéntesek, akik keményen dolgoznak a faluért” – nyilatkozta De Santis.

„A fiam és én is a legjobbat akarjuk a közösségnek, de én úgy gondolom, több hangot kell adni a női nézőpontoknak és ez nem gyengíti a családi köteléket” – fejtette ki Crosasso.

Ingria épp olyan kihívásokkal küzd, mint a hegyi falvak általában, így az elnéptelenedéssel, a közszolgáltatások nehéz elérésével és telente a sokszor komoly hóhelyzettel. Két éve azonban, miután Ingriát a tíz legszebb olasz falu közé választották, meglódult a turizmus a településen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik