Élő Belföld

Gulyás: Tűrhetetlen, ami az Erasmus ügyében történik

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Szerdán kormányülést tartott a kormány, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztat a legújabb döntésekről.

Az idei év első kormányinfójának legfontosabb kijelentései:

  • Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy a kormány álláspontja egyértelmű Erasmus-ügyben: ami a Bizottság részéről zajlik Magyarország ellen, az elfogadhatatlan, tűrhetetlen. Amikor megállapodtak, úgy járt el a kormány, ahogy Brüsszel kérte, a kodifikált szöveget is egyeztették, annak jóváhagyását is megkapták. Békés megoldást keresnek, azonban amennyiben az egyeztetések nem jönnek össze, a kormány pert indít az Európai Unió Bíróságánál.
  • Gulyás szerint ugyanis a Bizottság végrehajtási határozatában az szerepel, hogy nem részesülhetnek uniós támogatásból az alapítványok kuratóriumai. Arról azonban nem volt szó, hogy ez az Erasmust is magában foglalja, ugyanis szerinte ezek a nemzetközi mobilitási pályázatok a diákokat célozzák. Az erasmusos pályázatok befagyasztásáról három napja értesültek először.
  • A miniszter arról is beszélt, hogy ahogy a múltban, úgy most is nyitott rá a kormány, hogy kikerüljenek a kormánytagok az egyetemi kuratóriumokból. Az, hogy politikai tisztviselők ülnek egyetemek kuratóriumaiban szerinte általános európai gyakorlat, ennek ellenére hajlandóak engedni az ügyben, viszont egyenes kommunikációt várnak Brüsszeltől.
  • Az idei Erasmus költségek nincsenek veszélyben, hiszen ezekről már a tavalyi év végén megállapodtak, ugyanakkor szükség esetén a kormány saját forrásból kifizeti a mintegy 5 milliárd forintnak megfelelő összeget.
  • A kormány áttekintette a költségvetést és döntött arról, hogy az Országgyűlés elé benyújtják jövő héten, amit márciusban el is fogadhatnak a februári viták után. A 2022-es évről elmondta, hogy a növekedés 4,5 százalék körüli lesz, az infláció ellenére pedig az első tíz hónapban a reálbérek 4.3 százalékkal nőttek.
  • A 2023-as évi költségvetés 1,5 százalékos növekedéssel számol, így van esély rá, hogy a recessziót el tudjuk kerülni.
  • A jelentős költségek miatt Magyarország kiszáll a 2024-es női kézilabda-Eb rendezésből, melyet így vélhetően Ausztriában és Svájcban tartanak majd.
  • Az egészségügyi szakdolgozóknak 40 százalékkal emelkedik a bére. Erre két ütemben, július 1-én, majd március 1-én kerül sor.
  • A kormány a magánorvosok állami ellátásba kényszerítését is elvetette, a rendelettervezetet át kell dolgozniuk.

Ellenzéki települések rezsitámogatása

Gulyás nem érzi úgy, hogy a DK-n belüli viszályokkal kapcsolatban neki állást kellene foglalni, de ha valaki nem közöl adatokat a saját kerületről, és nem közli, milyen plusz költségeket jelent a rezsiárak növekedése, azt nem érdekli a kormány által nyújtott rezsitámogatás.

Ha valaki nem kért ebből, utána nincs mit számon kérni. Ha valaki egy fél órára egyeztetni nem tud leülni az illetékes kormánybiztossal, nem lehet azt várni, hogy a kormány támogatást nyújt

– mondta.

Az ellenzéki polgármesterek nagy többsége szerint egyébként korrekt döntés született, állítja Gulyás.

Haderőfejlesztés

Mióta Európa biztonságba a középpontba került, azóta senki nem gúnyolódik azon, hogy milyen haderőfejlesztéseket fogadtunk el

– mondta Gulyás.

Felelőtlenség, amikor a baloldal azt mondta, hogy a haderőfejlesztés az új stadion. Előbbinek lehet része az Izraellel való együttműködés is.

Dollárral fel lehet vásárolni az ellenzéket

A magyar kampányfinanszírozási szabályok jók, magyar párt külföldről nem fogadhat el pénzt, ha ezt teszi, az törvénytelen, jelentette ki Gulyás, így szerinte az önkormányzati választással kapcsolatban nincs szükség módosításra a jelenlegi törvényeken.

Ma egy olyan ellenzéke van az országnak, amit dollárral fel lehet vásárolni. Akik a pénzt adják, megfogalmazzák a kéréseket is. Hála a jó istennek a magyar választók nem adtak bizalmat a baloldalnak

– mondta.

Az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszere nem maradhat így

Az Európai Parlament példátlan korrupciós botrányban dagonyázik, ami a szervezet maradék hitelét is felemészti, mondja immár kérdésre válaszolva Gulyás.

Itt a lehetőség, hogy az EP a magyar vagyonnyilatkozati szabályozáshoz igazítsa a sajátját, javasolni is fogjuk ezt

– mondta.

A legfontosabb Gulyás szerint, hogy minden szervezeti kritikánk ellenére az Európai Parlament akkor tud komoly intézményi szereplő maradni az európai politikában, ha a korrupciós vádakat egyértelműen feltárja.

A vagyonnyilatkozati rendszer nem maradhat így, tette hozzá.

És ami 2023-at illeti

A következő évi költségvetés 1,5 százalékos növekedéssel számol, így jó esély van rá, hogy Magyarország egy nagyon nehéz évben a gazdasági recessziót el tudja kerülni, mondja Gulyás.

2023-ban sem mondanak le a legfontosabb célokról, a családtámogatásokról nem mondanak le és a 30 éves kor alatti édesanyáknak szja-mentességet is biztosítanak is már.

A megemelt 13. havi nyugdíj is biztosított a költségvetésben, aminek egyébként a legnagyobb része a nyugdíjak finanszírozása, 6150 milliárd forint.

2022 számokban

A kormány áttekintette a költségvetést és döntött arról, hogy az Országgyűlés elé benyújtják jövő héten, amit márciusban el is fogadhatnak a februári viták után.

A gazdasági helyzet elemzésénél a legfontosabb, hogy pánikkeltő nyilatkozatokat lehet hallani a baloldalról.

Gazdasági összeomlást, tömeges munkanélküliséget, árfolyamösszeomlást jövendöltek, ehhez képest a 2022-es növeked 4.5 százalék körüli lesz. A választás évében sikerült csökkenteni a költségvetés hiányát, a jobboldali kormány tehát nem választási költségvetéseket fogad el

– sorolta a miniszter, hozzátette, hogy az államadósságot is mérsékelték.

2022 első 10 hónapjában a jelentős nem kívánatos infláció ellenére a reálbérek 4.3 százalékkal nőttek, 2010-hez képest pedig már 77 százalékkal. 2022 harmadik negyedévében egyedül Magyarországon nőttek a reálbérek az OECD szerint, és foglalkoztatottsági rekord dőlt meg tavaly: Magyarországon 4.7 millió munkavállaló van.

A forint árfolyamát is sikerült stabilizálni, december óta a forint erősödése stabil

– mondta Gulyás.

A következő költségvetés is a rezsivédelem költségvetése, egy rendkívül veszélyes helyzetben kell fenntartani a rezsicsökkentést. Az a cél, hogy a nyugdíjak és a reálbérek is növekedjenek. A rezsicsökkentett rezsiárakat fenn tudják tartani, ha sikerült elkerülni a recessziót.

Gulyás: A tanszabadság garantált

2022-ben az érettségiző magyar diákok 2020-hoz képest nem emelkedett, ennek ellenére 2021-ben 9 százalékkal, 2022-ben pedig 7,5 százalékkal nőtt a felvett hallgatók száma, közölte Gulyás, ami az egyetemi modellváltás mellett szól szerinte.

A külföldi hallgatók száma is úgy tudott nőni, hogy koronavírus-járvány volt. A magyar egyetemek a nemzetközi rangsorokban is előre léptek, folytatta a miniszter.

Az is egy fontos körülmény, hogy a felsőoktatás magyar állami támogatása 2022-ben és 2023-ban összességében a 2020-as évi támogatás duplájára emelkedett

– mondta.

A tanszabadság garantált, nincs ezzel kapcsolatban vita, kérdés, és Gulyás megismételte: pont úgy jártak el, ahogy a Bizottság kérte.

Erasmus-ügy: Ha az egyeztetések nem jönnek össze, pert indít a kormány

Másfél órás lesz a kormányinfó, cserében legközelebb két és fél órás lesz, kezdte a tájékoztatót Gulyás Gergely.

A kormány álláspontja egyértelmű Erasmus-ügyben, ami a Bizottság részéről zajlik Magyarország ellen, az elfogadhatatlan, tűrhetetlen.

Amikor megállapodtak, úgy járt el a kormány, ahogy Brüsszel kérte, a kodifikált szöveget is egyeztették, annak jóváhagyását is megkapták.

Navracsics Tibor egyeztetni fog, szeretnénk azt remélni, hogy félreértésről van szó. A kormány az Erasmus költségeket kifizeti, mivel az idei ösztöndíjakat már tavaly aláírták, azt semmi nem érinti. Ha nem lenne az ügynek megoldása időben, akkor az ösztöndíjprogramot a kormány meg fogja előlegezni

– mondta.

Ha az egyeztetések nem jönnek össze, a kormány pert indít az Európai Unió Bíróságánál. Békés megoldást keresnek, tette hozzá Gulyás.

Miről eshet szó?

Orbán Viktor a tegnapi kormányülésről azt posztolta, „a veszélyek korába léptünk, a járvány után a háborúval és a nyomában járó gazdasági- és energiaválsággal kell megküzdenünk.”

A nagy céljainkat azonban ebben a helyzetben sem adjuk fel: rezsivédelmi költségvetést fogadtunk el, megvédjük a családokat és elkerüljük az európai recessziót

– fogalmazott a miniszterelnök.

A döntésekre vonatkozóan ebből túl sok mindenre nem lehet következtetni. Az viszont biztos, hogy az Erasmus-üggyel kapcsolatban kap majd kérdéseket Gulyás Gergely.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik