Élő Belföld

Gulyás: Tűrhetetlen, ami az Erasmus ügyében történik

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Szerdán kormányülést tartott a kormány, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztat a legújabb döntésekről.

Az idei év első kormányinfójának legfontosabb kijelentései:

  • Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy a kormány álláspontja egyértelmű Erasmus-ügyben: ami a Bizottság részéről zajlik Magyarország ellen, az elfogadhatatlan, tűrhetetlen. Amikor megállapodtak, úgy járt el a kormány, ahogy Brüsszel kérte, a kodifikált szöveget is egyeztették, annak jóváhagyását is megkapták. Békés megoldást keresnek, azonban amennyiben az egyeztetések nem jönnek össze, a kormány pert indít az Európai Unió Bíróságánál.
  • Gulyás szerint ugyanis a Bizottság végrehajtási határozatában az szerepel, hogy nem részesülhetnek uniós támogatásból az alapítványok kuratóriumai. Arról azonban nem volt szó, hogy ez az Erasmust is magában foglalja, ugyanis szerinte ezek a nemzetközi mobilitási pályázatok a diákokat célozzák. Az erasmusos pályázatok befagyasztásáról három napja értesültek először.
  • A miniszter arról is beszélt, hogy ahogy a múltban, úgy most is nyitott rá a kormány, hogy kikerüljenek a kormánytagok az egyetemi kuratóriumokból. Az, hogy politikai tisztviselők ülnek egyetemek kuratóriumaiban szerinte általános európai gyakorlat, ennek ellenére hajlandóak engedni az ügyben, viszont egyenes kommunikációt várnak Brüsszeltől.
  • Az idei Erasmus költségek nincsenek veszélyben, hiszen ezekről már a tavalyi év végén megállapodtak, ugyanakkor szükség esetén a kormány saját forrásból kifizeti a mintegy 5 milliárd forintnak megfelelő összeget.
  • A kormány áttekintette a költségvetést és döntött arról, hogy az Országgyűlés elé benyújtják jövő héten, amit márciusban el is fogadhatnak a februári viták után. A 2022-es évről elmondta, hogy a növekedés 4,5 százalék körüli lesz, az infláció ellenére pedig az első tíz hónapban a reálbérek 4.3 százalékkal nőttek.
  • A 2023-as évi költségvetés 1,5 százalékos növekedéssel számol, így van esély rá, hogy a recessziót el tudjuk kerülni.
  • A jelentős költségek miatt Magyarország kiszáll a 2024-es női kézilabda-Eb rendezésből, melyet így vélhetően Ausztriában és Svájcban tartanak majd.
  • Az egészségügyi szakdolgozóknak 40 százalékkal emelkedik a bére. Erre két ütemben, július 1-én, majd március 1-én kerül sor.
  • A kormány a magánorvosok állami ellátásba kényszerítését is elvetette, a rendelettervezetet át kell dolgozniuk.

Ennyi volt

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra levonult a pódiumról, ami annyit jelenti, hogy véget ért az idei év első kormányinfója.

Sok pénz napi 15 millió sajtófigyelésért?

A médiafigyelés egy komoly munka, ugyanis így tájékozódik a kormány a külföldi sajtóban – reagált Gulyás arra a hírre, miszerint 22,3 milliárd forintért végez médiafigyelést a kormánynak a Nézőpont Csoport, ami napi 15 millió forintot jelent. A miniszter szerint az előző kormányoknak is ugyanez a cég végezte a médiafigyelést, az árról pedig annyit mondott, hogy a „napi 15 millió neki ugyan nagy összeg”, de ennek a cégnek a kiválasztása szigorú keretek között történik.

Meg kell vizsgálni, hogy kínál-e hasonló szolgáltatást, jobb áron valamilyen cég – tette hozzá.

Lefoglalt orosz vagyontárgyak, akkumulátor gyár, Kijev

  • Az uniós szabályozásnak megfelelően foglaltak le itthon orosz vagyontárgyakat: ennek a legnagyobb része a Sberbank vagyona.
  • Debrecen egy regionális központ lehet: ehhez az akkumulátor gyárhoz hasonló léptékű beruházásokra lesz szükség.
  • Karácsony V4-es kollégáival Kijevbe utazott Orbán azonban ennek ellenére sem fontolta meg, hogy az ukrán fővárosba utazzon.

Orosz gázbeszerzés

Mi tettünk a legtöbbet azért, hogy diverzifikáljuk a gázbeszerzési forrásainkat. A technológiai feltételei a gázbeszerzésnek adottak.

– mondta a miniszter, aki szerint nem az orosz gáztól való függetlenedés, hanem a diverzifikáció a fontos.

A honvédség gépén utazott Rómába Orbán?

Arra a kérdésre, hogy a magyar honvédség gépén utazott-e Rómába a pápa ravatalához Orbán Viktor Gulyás azt felelte,

nem voltam jelen.

Gulyás nem tartja kifogásolandónak, hogy Orbán ezt követően ugyanezen a gépen Szlovéniába utazott, hogy Janez Jansa bukott miniszterelnökkel tárgyaljon.

Ezt nem tartom hatalmas bűnnek

– jelentette ki Gulyás.

Maradnak az árstopok

Gulyás szerint minden árstopra ugyanaz vonatkozik: a legszegényebbek számára adnak lehetőséget arra, hogy megfizethető áron juthassanak hozzá termékekhez. A miniszter úgy látja, hogy amíg nincs áruhiány fenn fogják tartani őket.

Gulyás: Három napja értesült a kormány az erasmusos pénzek befagyasztásáról

Gulyás közölte, hogy a kormány három napja értesült az erasmusos pénzek befagyasztásáról. A miniszter aláhúzta, hogy a Bizottság végrehajtási határozatában az szerepel, hogy az alapítványok kuratóriumai közvetlen uniós forrásból nem részesülhetnek.

Az Erasmus azonban diákokat célozza, így nem gondolták, hogy az uniós finanszírozású külföldi ösztöndíjprogramok is érintve lesznek.

Gulyás aláhúzza, hogy márciusig hajlandók elfogadni a Bizottság kéréseit:

Nekünk olyan egyértelmű papír kell a Bizottságtól, hogy mit akarnak. Amit eddig akartak, azt elfogadtuk, de az nem volt elegendő..

Az enyhe tél miatt tele vannak földgáztározók

Egész Európában, így Magyarországon is kedvező hatással van az enyhe tél a tárolók töltöttségére, és általánosságban az árakra is. A relatíve alacsony földgázár annak köszönhető, hogy a tárolók majdnem tele vannak. A magyar tárolók töltöttsége is rendkívül magas. 70 százalék körülire emlékszem, de ez nem pontos adat

– mondja Gulyás.

Ismét Erasmus

A Bizottsággal minden egyes összeférhetetlenséget egyeztettünk. Mi készen álltunk arra, hogy a politikai tisztviselőket vegyük ki a kuratóriumokból. Ezután kaptunk egy olyan szöveget, amely ezt nem kívánta meg

– jelentette ki Gulyás. Megjegyzi: az európai gyakorlat, hogy egyetemek kuratóriumaiban ülnek politikusok.

Ez egy inkorrekt eljárás

– tette hozzá.

Szerinte az egész helyzet azzal indult, hogy a Bizottság nem mondta meg, hogy mit szeretne.

Mennyi lesz az infláció idén?

A cél az, hogy év végére egy számjegyű infláció legyen, és az év összességében is reális lehet a 15 százalék, de nehéz ügy, mert ha valaki előveszi a tavalyi kormányinfós beszélgetéseket, az teljesen mást mond, mint a valóság lett.

A becslések szerint egy nagyon magas inflációról lesz majd csökkenés hónapról hónapra.

A kormányt nem tájékoztatták arról, hogy a Semcorp alapítói házi őrizetben vannak

Nem vitatva azt, hogy a sajtó kiváló és adott esetben tényekkel alátámasztott cikkeket is írni, szeretnénk meggyőződni arról, hogy megfelel-e a valóságnak a 24.hu értesülése, miszerint Kínában házi őrizetbe zárták a Debrecenben gyárat építő Semcorp alapítóit, mondta Gulyás.

Ha igen, akkor meg kell vizsgálni az ügyet. Hivatalos tájékoztatást nem kapott erről még a kormány.

Gulyás szerint méltánytalanság érte az országot az Erasmus-üggyel

A kormány visszahívni senkit nem tud a kuratóriumokból, mert azok függetlenek, mondja Gulyás az Erasmus-ügyre visszatérve.

Nem tudjuk, mit akar a Bizottság. Most ezt kommunikálja, de mi tárgyaltunk, és nem volt ilyen kérés. Hogy mindenki értse az országot ért méltánytalanságot: a legnagyobb jóhiszeműséggel és korrektségre törekedve tárgyaltunk a Bizottsággal. Megkérdeztük, milyen összeférhetetlenségi szabályokat szeretnének. Erre ők adtak egy szöveget, amit mi elfogadtunk. Ezt a Bizottság Tanács elé küldött beszámolója elismeri. Ezután szankcionálnak, ez teljesen abszurd. Azt tettük, amit kértek és itt tartunk, ahol tartunk

– fejtette ki.

Egyértelmű véleményt akarnak kapni, a korábbinak már eleget tettek. Remélik, az ügy peres eljárás nélkül is megoldható.

Gulyás a Lánchídról: Ez egy középkori helyzet

Továbbra is abszurd, hogy mind az autó, mind a gyalogosforgalom előtt korlátozva van a Lánchíd.

Ha valaki zöld politikát akar folytatni és nem zöldségeket beszél, akkor egyértelmű, hogy az nem jó, ha három kilométeren nem lehet átkelni a Dunán. Ez egy középkori helyzet

– magyarázta a miniszter.

Elfogadhatatlan szerinte, hogy nem teszik lehetővé mindenki számára a Lánchídon való közlekedést. Kifejezetten egy környezetvédő politikával mennek így szembe, tette hozzá.

A kormány azon van, hogy a napelemes kifizetések beinduljanak

A napelemes pályázatoknál nincs jó hír, ami a múltra vonatkozik, csak a jövőre.

Az eddigi elhanyagolható mértékű kifizetések mellett az a terv, hogy január végére 1.2 milliárd forintot fizessünk ki, és akkor is csak a 7.8 milliárd forint előlegnek az egyötödét fizettük ki. Azon vagyunk, hogy a kifizetések beinduljanak és hónapról hónapra behozzuk a lemaradást

– mondta Gulyás.

Erasmus-ügy: Navracsics Brüsszelbe megy tárgyalni

A Bizottság a Tanácsnak írott összefoglalójában leírta azt, hogy a kormány az alapítványi egyetemekkel kapcsolatban megfelelően módosította a szabályozást.

Navracsics jövő héten Brüsszelben tárgyal az ügyben. Ha nincs gyors megoldás, csak a jogi út marad. Jövőre a magyar kormány a Bizottság helyett is helytáll, de abszurd a helyzet, reméljük, minél előbb döntés születik az ügyben

– mondta.

Lesz második körös tárgyalás a rezsitámogatásokról?

Figyelik a fejleményeket, most alacsonyabbak a gázárak, ha ez így maradna, az sokat segítenek nemcsak az önkormányzatok, hanem az állam helyzetén is.

Ha viszont szükséges, lehet majd második kör a rezsitámogatásokról az önkormányzatokkal.

A megyei és a fővárosi önkormányzat kimaradt az első körből, de lesz tárgyalás velük is.

A kormány reméli, hogy január 1-ig visszamenőlegesen is kifizethetik a tanárok emelt bérét

Egy kérésünk volt a tanári szervezetekhez: a jogszabályokat mindenki tartsa be

– közölte a tiltakozásokra vonatkozó kérdésre Gulyás.

A kormány nagyra tartja a tanárok munkáját, egyetértenek azzal, hogy emelni kell a béreiket.

Azt reméljük, hogy január elsejéig visszamenőlegesen is kifizethetjük a megemelt béreket, tette hozzá Gulyás. Ehhez az kell, hogy hozzáférjenek végre az EU-s pénzekhez.

Olvasói sztorik