Belföld

A Karinthy gimnázium tanárai határozatlan idejű engedetlenségbe kezdenek

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A polgári engedetlenségben részt vevő tanárok elbocsátása ellen tüntető tömeg Orbán Viktor és Pintér Sándor lemondását követelte a Belügyminisztérium előtt, a Diákfront tagjai virrasztásba, a Karinthy gimnázium tanárai határozatlan idejű engedetlenségbe kezdtek hat kollégájuk kirúgása után.

Szerda estére tüntetést szervezett az Egységes Diákfront a Belügyminisztérium épülete elé, miután a nap folyamán nyolc, korábban polgári engedetlenségben részt vevő fővárosi tanárt bocsátottak el az állásából, köztük egy pályakezdőt is.

A Pintér Sándor által vezetett Belügyminisztérium a történtekkel kapcsolatban csupán annyit közölt, előre tudatták a tanárokkal, ha részt vesznek a polgári engedetlenségben, annak következménye lesz. A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely is megszólalt az ügyben. A miniszter szerint a kormány álláspontja világos: a jogszabályokat be kell tartani, a tanároknak különösen.

Mohos Márton / 24.hu

A tüntetést szervező Egységes Diákfront azzal az üzenettel hirdette meg a szerda esti eseményt, elfogadhatatlannak tartják, hogy a hatalom semmibe veszi őket, diákokat és a pedagógusokat is. Úgy vélik, hogy most már nem lehet megállni, addig kell menni, amíg változást nem érnek el.

Hosszú hónapok példátlan tiltakozásai után nem, hogy a megoldást keresné a hatalom, hanem egyre erősebb megfélemlítő, diktatórikus eszközökhöz nyúl. Ne várjuk meg, hogy a mi tanáraink legyenek a következők!

– fogalmaztak.

Mohos Márton / 24.hu

A meghirdetett kezdéskor néhány száz fő gyülekezett a Belügyminisztérium épülete előtt, a helyszínen tartózkodó kollégánk szerint a hideg ellenére vidámak, elszántak. Közben került egy rögtönzött színpad is. Az első beszéd Törley Kataliné, a Tanítanék Mozgalom alapítójáé, akit október elején ugyancsak kirúgtak a munkahelyéről, a Kölcsey gimnáziumból polgári engedetlenség miatt. A tüntetők mellett vagy két tucat rendőr is a helyszínen van.

Mohos Márton / 24.hu

Törley azzal kezdte a beszédét, hogy pár nap híján két hónapja rúgták ki.

Sokkal dühösebb vagyok, mint akkor, akkor inkább zavarodott voltam

– mondta ezzel kapcsolatban.

Felolvasta a helyszínen tartózkodóknak a Belügyminisztérium üzenetét, melyben közölték, hogy a nyolc pedagógust felmentik a munkavégzés alól. Emlékeztetett, hogy a BM sokszor, sok helyen kifejezte, hogy a tanulók érdekeit helyezi előtérbe.

Ez hazugság!

– mondta, amivel a tömeg is egyetértett.

Mohos Márton / 24.hu

Törley felsorolta azoknak a pedagógusoknak a nevét, akiket most elbocsátottak állásukból, majd arról kezdett el beszélni, hogy éppen akkor történtek ezek az elbocsátások, amikor tele van minden azokkal a hírekkel, hogy nincs benzin a kutakon, katasztrofális helyzetben van a gazdaság, ráadásul ma jött a hír arról is, hogy a Magyarországnak járó támogatásokat egy részét felfüggeszti az Európai Unió.

Mohos Márton / 24.hu

Törley megnevezte a felelősöket is: a tankerületi vezetők mellett kiemelte Maruzsa Zoltánt, aki véleménye szerint nem tud megbirkózni azzal a feladattal, hogy megoldja az oktatási rendszer problémáit, ezért Törley felszólította, hogy még ma mondjon meg. Ugyanezt üzente Pintér Sándornak is, majd a miniszterelnököt vette elő.

Törley szerint Orbán Viktor alkalmatlan az ország vezetésére, ezért le kell mondania.

A tömeg erre „Orbán takarodj!” és „Mondjon le!” rigmusokkal válaszolt.

Mohos Márton / 24.hu

Törley ezt követően ultimátumot intézett a kormányhoz, és ehhez a szülők, a diákok és a tanárok segítségét kérte. Arra szólította fel a tömeget, hogy ha szombatig nem helyezik vissza állásukba a ma elbocsátott nyolc pedagógust, az elkövetkező időben mindenki legyen azon, hogy blokkolja az oktatást, legyen általános sztrájk.

Mutassuk már meg ennek a hatalomnak, hogy nem félünk!

– zárta beszédét Törley Katalin, majd elénekeltette a tömeggel a Kossuth-nótát.

Németh Enikő, a Karinthy Gimnázium tanulója állt ezt követően színpadra, akinek ma informatika órán kellett megtudnia, hogy hat tanárát is kirúgták az iskolából. „Veletek vagyunk” – üzente az elbocsátott pedagógusoknak, mert mint mondta, úgy tűnik, a Belügyminisztérium nincs a tanárokkal, sőt belőlük akar bűnbakot faragni. Németh Enikő szerint ez az ő ügyük, ezért az egyetlen amit tehetnek, hogy kiállnak a tanáraik mellett.

Őt követte a Vörösmarty Gimnázium tanulója, akit az Országos Diákparlament ülésén ért a hír, hogy nyolc pedagógust elbocsátottak ma az állásából. Azt csak később tudta meg, hogy köztük van a Vörösmarty egyik oktatója is. Idegölő órák következtek, mert senki nem tudta, ki az, diákok tömege várakozott a tanári előtt, hogy megtudják, kik veszítik el a tanárukat.

Mohos Márton / 24.hu

Végül kiderült, hogy egy olyan pedagógust küldtek el az iskolából, aki jelenleg táppénzen van.

A következő felszólaló a Karinthy Gimnázium ma kirúgott pedagógusa, Rábai János volt, aki elmondta, egy héttel ezelőtt tűzhette fel a szalagot a végzős osztálya tagjaira, végigcsinálták az elmúlt öt évet, és ma mégis azt mondták neki, hogy nem fejezheti be velük.

Hát be fogom!

– üzente meg, majd hozzátette, nem lesz vége a tüntetéseknek, de ugyanígy nem lesz vége a megfélemlítéseknek sem, mert a hatalom mindenre képes. A tanárokat és diákokat országszerte arra kérte, hogy ennek ellenére ne féljenek, nyerjenek erőt egymásból, és a kitartásuk egy fényesebb jövőt fog eredményezni.

Mohos Márton / 24.hu

Berta Beáta szintén a Karinthy gimnázium tanára, akit ugyan nem rúgtak ma ki, de szolidaritást vállal kollégáival, ezért jelent meg ma a Belügyminisztérium előtt. Mint elmondta, a tárca, mielőtt közzétette volna, hogy kirúgnak nyolc tanárt, nem szólt előre az érintetteknek, sem az iskoláknak a döntésről. Ő maga egy újságírótól tudta meg a fejleményeket, aki arról érdeklődött nála, hogy őt is elküldték-e.

Mohos Márton / 24.hu

Rövid beszéde végén Berta bejelentette, hogy a Karinthy tanárai csütörtöktől határozatlan idejű engedetlenségbe kezdenek. Hasonlóra biztatott mindenki mást is:

Jöjjön az országos engedetlenség!

Újabb diák a színpadon, ezúttal az Eötvös József Gimnázium 12. osztályos tanulója, akinek az a pedagógus volt a matematika tanára, akit ma elküldtek az intézményből.

„Mostantól minden nap számíthatok arra, hogy egy számomra fontossá, példaképpé váló tanárt eltávolítanak?” – tette fel a kérdést a tanuló, aki szerint a legfelháborítóbb, hogy a hatalom úgy tálalja, hogy mindezt a diákok érdekében teszi, a diákok érdekében rúg ki tanárokat az iskolákból. Törley Katalin után ő is emlékeztetett rá, hogy ma hivatalos lett, hogy az Európai Bizottság a Magyarországnak járó EU-s pénzek egy részének befagyasztását javasolja. Szerinte a kormány valószínűleg azért most jelentette be a tanárok kirúgását, mert meg akarja osztani őket. Ő azonban azt mondja, a diákság megingathatatlan.

Mohos Márton / 24.hu

Végül újra Törley Katalin ragadta magához a szót, aki újra emlékeztetett, hogy kik a felelősök a helyzetért, majd arról kezdett beszélni, hogy a tüntetések folytatódni fognak, folytatódniuk kell. Ugyanígy a sztrájkoknak, engedetlenségeknek, ülősztárjkoknak, utcai megmozdulásoknak.

A Diákfront képviselői bejelentették, hogy december 8-ára országos ülősztárjkot hirdetnek, 9-én pedig a köztévé elé vonulnak azzal a céllal, hogy a közmédiában is közölhessék, milyen állapotban van a magyar oktatás.

A tüntetés végén a néhány ezresre dagadó tömeg elénekelte a Himnuszt, majd berekesztették az eseményt. A demonstráció ugyanakkor nem ér véget, este 9 órától a Diákfront tagjai határozatlan idejű virrasztásba kezdenek a Belügyminisztérium épülete előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik