Belföld

Ungár Péter: Amíg Orbán Viktor van, zöldfordulat nem lesz

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az LMP társelnöke azt elemezte, mire lehet számítani Palkovics László lemondása után.

„Orbán Viktor kormányaiban viszonylag ritkán mondanak le saját elhatározásukból miniszterek. Palkovics László döntése tehát fontos, önmagán túlmutató esemény, ami a kormánypárton belüli súlyos viták lenyomata” – írta Facebook-oldalán Ungár Péter. Szerinte súlyos energiapolitikai vitái voltak Orbán Viktorral a miniszternek, aki olyanokat mondott az elmúlt időben, hogy lejárt az olcsó fosszilis energia kora, az országnak teljesen új energiastratégiára van szüksége, nem kellene tiltani a szélenergiát.

Az LMP társelnöke úgy véli, súlyos káosz uralkodik a kormány energiapolitikájában, de az elmúlt napok eseményeiből az is lástzik, hogy a  kormányfő nehezen magyarázható ragaszkodása a fosszilis energiához és ellenállása a megújuló energiával szemben már a kormánypárton belül is konfliktusokat okoz, de ezeket a vitákat Orbán Viktor nyeri, ebben a kérdésben semmilyen kompromisszumra nem hajlandó.

Amíg Orbán Viktor van, zöldfordulat nem lesz.

Ungár szerint ezeket a vitákat Orbán Viktor csak a Fideszen belül nyerheti meg, országosan nem, mert mindenki más érti, hogy ha az elmúlt tíz évben sorra építették volna a szélerőműveket, ha lenne napelem minden ház tetején, ha az összes Kádár-kocka szigetelve lenne, akkor most kisebb lenne a baj.  Az LMP – Magyarország Zöld Párta azért dolgozik, hogy meggyőzze azokat, akik szintén a zöldfordulatban látják a megoldást, hogy Orbán Viktor megvilágosodására kár alapozni, az egyetlen út a kormányváltás.

Lantos Csaba nem a zöld átállás „őrangyala”

Az LMP szerint az energiaválságra nem megoldás egy olyan miniszter kinevezése, aki a fosszilis energián alapuló világrendet támogatja, márpedig a felálló energiaügyi tárca élére jelölt Lantos Csaba nem a zöld átállás „őrangyala”. Ezt Ungár Péter már sajtótájékoztatóján mondta, ahol az MTI szerint arról beszélt, hogy szükség lehet egy önálló energiaügyi tárcára, hiszen az európai politikában jelenleg ez a feladat az egyik legfontosabb, de az rossz jel, hogy kapkodva határoztak.

Emlékeztetett rá, Lantos Csaba eddig is a fosszilis energiából profitált, de korábban részt vett az egészségügyi privatizációjában is. Azt is
sérelmezte, hogy a miniszterelnök azt állította, a megújuló lenne a legdrágább energiaforrás. Szerinte a kormányfő

húzza a száját, valamilyen érzelmi problémája van a megújulókkal kapcsolatban.

Úgy vélte, a kormány máig nem tudja megmondani, miért van energiaválság. Szerinte a magyarázat éppen a fosszilis energián alapuló világrend megszűnése.

Gál József, a párt szóvivője azt mondta: a megoldás a radikális zöld fordulat, ezért Lantos Csaba kinevezése akkor jelent előrelépést, ha azonnal bejelenti a napelemekre kivetett termékdíj, a betáplálási stop eltörlését, az áramhálózat fejlesztését,  engedélyezi a szélenergia-termelést, belekezd egy épületenergetikai programba végrehajtásába.

Frissítünk!

Fontos támogatókat vesztett a klímabérlet

Bakos Bernadett (LMP) arra hívta fel figyelmet, két ember tartotta támogathatónak a klímabérletet, de már egyik sincs pozícióban, hiszen Palkovics László után lemondott Vitézy Dávid államtitkár is. Az elmúlt hónapokban ők voltak az egyetlenek a kormány tagjai közül, akik legalább úgy nyilatkoztak, hogy vizsgálják és megfontolják a klímabérlet bevezetését. Konkrét cselekvést tőlük sem láthattak, de legalább két olyan politikusról volt szó, akik azt elismerték, hogy a zöld megoldások, többek között a közösségi közlekedés erősítése segítenek megoldani az energiaválságot. Mára kiderült, a Fideszben már ez sem fér bele, mindkét kormánytag beadta a lemondását. A közlekedésért pedig mostantól Lázár János felel, akit a fenntarthatóság vélhetően még a budapesti fejlesztéseknél is kevésbé érdekel.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik