Varga Jennifer / 24.hu
Belföld

Orbán Viktor elfogadta Palkovics László lemondását, Lantos Csaba lesz az energiaügyi miniszter

Palkovics László technológiai és ipari miniszter benyújtotta a lemondását, amit Orbán Viktor elfogadott, és a miniszterelnök felkérésére Lantos Csaba vezetésével december 1-jével létrejön az önálló energiaügyi minisztérium, jelentette be Gulyás Gergely hétfőn a Karmelita kolostorban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, amit lapunk már a múlt héten megírt: Palkovics nem fogadta el a tárcája hatáskörének csökkentését, ezért döntött a lemondás mellett.

Azt is közölte, hogy megszűnik a Technológiai és Ipari Minisztérium, amelynek iparral kapcsolatos feladatait Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, közlekedési portfolióját a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium, a felnőttképzés felügyeletét pedig Csák János kulturális és innovációs miniszter veszi át.

A kormány ezt megelőzően napokig nem cáfolta, de nem is erősítette meg Palkovics lemondását. Ahogy már múlt szerdán beszámoltunk róla: kormányzati forrásaink szerint Palkovics lemondása mögött az állt, hogy a miniszterelnök elfogadta Nagy Márton javaslatát, amelyben egy önálló energetikai minisztérium felállítását indítványozta. Ez egyet jelentett azzal, hogy Palkovics tárcáját megfosztják az energiaügyek felügyeletétől, amit ő nem fogadott el, mondván, ragaszkodik a májusi kormányalakításkor létrejött feladatcsomaghoz, amelynek kezelésére megbízást kapott. Gulyás ezt mostani bejelentésével elismerte.

A miniszter kiemelte, hogy jelenleg a világban legfontosabb kérdés az energia, az energiabiztonság és az energia ára, a kormány ezért döntött az önálló minisztérium felállítása mellett. Az új minisztériumhoz tartozik majd az energiahivatal feladatainak jó része, illetve a környezetvédelem is. Kiderült az is, hogy

Lantos Csaba az eddiginél nagyobb szerepet szán a szélenergiának, a kormányfő ennek tudatában kérte fel miniszternek, és mindez egybevág az uniós célokkal is.

Lapunk kérdésére Gulyás Gergely most azt mondta, a pontos hatásköri felosztás még egyeztetés alatt van, így arra még nem lehet válaszolni, hogy az energiabeszerzés ügye marad-e Szijjártó Péter külügyminiszternél, aki ez ügyben rendszeresen járt Moszkvába, az energiapolitika egészével kapcsolatos felelősség ugyanakkor az új, Lantos-féle minisztériumnál lesz. A paksi atomerőmű bővítése ennek ellenére továbbra is a külügyi tárcánál marad, mivel Gulyás elmondása szerint az Európai Unió nem engedélyezi, hogy a projektet ugyanaz a tárca felügyelje, mint az MVM-et.

Palkovics lemondásának a KRÉTA feltöréséhez nem volt köze.

Gulyás kérdésre arra is kitért, a miniszterelnök szerette volna, ha Palkovics a kormányban marad. A kormány reményei szerint a felsőoktatásban, a jármű- és védelemiparban kap majd feladatot, kormányzati tisztsége azonban nem lesz.

Lantos Csabáról azt mondta: kiváló menedzserképességgel rendelkező, elismert közgazdász, aki a MET csoport vezetőjeként komoly energetikai tapasztalatokat szerzett, ezért esett rá a választás.

Palkovics László 2014-ben lett kormánytag, amikor az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkárává nevezték ki, 2016-tól pedig már a teljes oktatási terület a felügyelete alá tartozott. 2018-ban saját minisztériumot kapott, ő vezette a Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM), majd 2022 áprilisa óta a Technológiai és Ipari Minisztériumot (TIM).  Nevéhez több politikailag kényes vagy vitatott döntés is kapcsolódik. Ő nyújtotta be a lex CEU néven elhíresült jogszabályt, amely végső soron ahhoz vezetett, hogy az egyetem székhelyét Budapestről Bécsbe tette át. Levezényelte az akadémiai kutatóintézetek átszervezését, a felsőoktatási modellváltást, amely során alapítványi fenntartásba került egy sor egyetem. A közelmúltban az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek menesztése okozott botrányt.

Kapcsolódó
Palkovics László lába alól elfogyott a talaj, „három napi munkáért” nem vállalta tovább a miniszterséget
Kormányon belüli ellentétek, területféltés is közrejátszott abban, hogy Palkovics László felállt a miniszteri székből. Lapunk kormányzati forrásokkal folytatott beszélgetés alapján rekonstruálja a történteket, és tér ki arra, hogy milyen hatásköri átrendeződés várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!