Élő Belföld

Pedagógussztrájk: délelőtt a Nagykörúton, délután Óbudán formáltak élőláncot

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Percről percre közvetítjük a csütörtöki tiltakozások legfontosabb pillanatait.
  • Október 27-re újabb országos sztrájkot hirdettek a pedagógus-szakszervezetek.
  • A munkabeszüntetésen kívül számos megmozdulás várható országszerte.
  • November 2-án a közoktatás helyzetéről szóló vitanapot tartanak a parlamentben, a pedagógus sztrájkbizottság képviselőit november 7-re a közoktatásért felelős államtitkár egyeztetésre hívta.
  • A következő sztrájknap november 18-án lesz.
  • Ha megosztaná tapasztalatait a tiltakozásokról, írjon nekünk „Pedagógussztrájk” tárggyal az info@24.hu e-mail címre!

Palya Tamás: Az elmúlt napok sajnos nem arról szólnak, hogy egy jobb közoktatást szeretnénk, hanem arról, hogy egy lány káromkodott

Kevesebb mint négy hét leforgása alatt olyan ember lettem, akiről hamburgert neveztek el, megállítják az utcán és szelfizni akarnak vele. Akinek a tüntetésen a kezébe nyom egy ezrest a zászlókat árusító fickó. Ez a tankerület fura urának, úrnőjének köszönhető, aki szerint úgy lesz jobb a magyar oktatás, ha mi nem leszünk benne.

– mondta el a Hősök terén tartott tüntetésen Palya Tamás, a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott tanára, majd felolvasott két idézetet, mindkét alkalommal külön elmondva, hogy megjelöli a forrást, nehogy baja legyen a plagizálásból.

Adrián Zoltán / 24.hu

 

Fontosnak tartottam, hogy ne adjam fel, mert ezzel többet tanítottam a diákjaimnak, mint a kamatos kamat kiszámításának módjával.

– tette hozzá.

Az elmúlt napok sajnos nem arról szólnak, hogy egy jobb közoktatást szeretnénk, hanem arról, hogy egy lány káromkodott. Aki ismer engem tudja, hogy én nem szeretem a káromkodást, de az, ami ezzel a lánnyal történik, mélységesen felháborító.

– mondta el Palya Pankotai Lili történetéről.

Itt állok, másképp nem tehetek

– idézte zárásként Luther Mártont Palya.

Törley Katalin: Fáj, hogy most az utcán kell tanárnak lennem

Törley Katalin a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója is felszólalt az óbudai eseményen. A kirúgott kölcseys tanár beszédet azzal kezdte, hogy most kivételesen papír nélkül szólal fel. Fáj neki, hogy az utcàn kell tanárnak lennie, de örömmel látja, hogy elkezdtek az emberek beszélni egymással. Elmondta, hogy a követeléseik nem teljesültek, ezért valódi sztrájkok kellenek szerinte. A hatalmat erőszakosnak nevezte és felháborítónak tartja, hogy nem szólalt meg a témában sem Pintér sem Orbán. Beszéde végén megköszönte, hogy otthonosan érzi itt Óbudán magàt.

A rendezvény a Mi vagyunk a Grund eléneklésével fejeződött be.

Varga Jennifer / 24.hu

Elég a hallgatásból!

Diákok mondtak beszédet Óbudán. Üzentek azoknak, akik még nem mernek tiltakozni, arra kérték őket, hogy lépjenek ki a fényre. Elég a hallgatásból! – mondták, majd Heltai Jenő Szabadság című versét szavalta el a Kerék utcai iskola tanára.

Levelet kapott a tankerületi igazgató Óbudán

Hosszú élőláncot alkottak a résztvevők a Szentlélek téren, és egy borítékot adtak kézről kézre. Egy levelet juttattak el a tankerületi központ vezetőjének, Tamàs Ilonànak. A levelet nem ő vette át. A levél tartalmát felolvasták.

Nem hagyják, hogy megfélemlítsék, megalázzák őket, hogy bántsák a gyerekeket, hogy bemocskoljàk a diakmozgalmakat.

Együtt fognak küzdeni és nem adják fel a harcot – írják a levélben. Több tanár kapott figyelmeztető levelet az előző engedetlenség után. A tankerületi központ vezetője állítólag megígérte, hogy többet fenyegető levelet nem kapnak a tanárok. Ha ez mégsem valósul meg, intézményenként 10 ember azonnal beszünteti a munkát.

Varga Jennifer / 24.hu

Délutáni élőlánc Óbudán

Óbudán az Északi-Budapesti iskolák tanárai és diákjai csináltak élőláncot a Szentlélek téren. Céljuk az volt, hogy eljuttassanak egy levelet a tankerületi központba. A téren nagyjából százan lehetnek.

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Sávos rendszerben sztrájkolt a rákospalotai iskola fél tantestülete

A Rákospalotai Meixner Általános Iskola 28 fős tantestületéből 14-en csatlakoztak a pedagógussztrájkhoz, írta olvasónk. A sztrájkot sávos rendszerben oldották meg, a tanárok maguk dönthették el, melyik órában tudnak sztrájkolni, így tudták megoldani, hogy az órák 90 százalékát megtartsák, az elmaradt órákban az éppen nem sztrájkoló tanárok a helyettesítések terhére gondoskodtak a diákok felügyeletéről.

Nem volt rá szükség, hogy a diákok otthon maradjanak, bár több kedves szülői megkeresést kaptunk, hogy szívesen támogatnának a gyermek otthon tartásával is

– írta az iskola egyik pedagógusa.

„Visszautasítjuk a hatalom gőgös, arrogáns magatartását"

A budapesti Széchenyi István Általános Iskola 15 tanára sztrájk és polgári engedetlenség keretében nem vette fel a munkát ma, írta lapunknak az intézmény egyik tanára.

Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, és főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: továbbra is az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk, egy jobb, szabadabb oktatási rendszerért, emberi és szakmai méltóságunkért, a gyermekeink jövőjéért

– fogalmaztak. „Követeléseinkre mindeddig nem kaptunk érdemi választ, csak zsarolást, fenyegetést, megfélemlítést. Visszautasítjuk a hatalom gőgös, arrogáns magatartását, az oktatási rendszer problémáinak elhallgatását, az áldozathibáztató kommunikációt”, írták.

Ferences iskola is a tiltakozók mellett

A Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium hatvan tanára, tanítója és dolgozója tett közzé nyilatkozatot csütörtökön, melyben többek közt azt írják: a pedagógustársadalom több szegmense által megfogalmazott törekvésekre akarnak reflektálni a jobbítás szándékával és a változások reményében.

A nyilatkozat megfogalmazói egyebek mellett kiálltak az olyan követelések mellett, mint az önálló oktatási minisztérium létrehozás, a Nemzeti Alaptanterv széleskörű szakmai egyeztetésen alapuló újrafogalmazása és a diákterhek csökkentése.

425-ből 31 diák volt bent a sztrájk alatt a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskolában

A Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola 17 pedagógusa ismét részt vesz az országos munkabeszüntetésben, közölte lapunkkal Kordás Imola Réka, a helyi sztrájkbizottság megbízott képviselője. Továbbá jelezte:

a szülők ezúttal is támogatásukról biztosítottak minket, a 425-ből mindössze 31 tanuló maradt az iskolában a sztrájk időtartama alatt.

Olvasónk

Óvodapedagógusok is sztrájkolnak Kőbányán

Sztrájkolnak a pedagógusok a Kőbányai Kiskakas Óvodában is, olvasónk, akinek felesége is tiltakozók között van azt írja, a sztrájk oka többek közt az, hogy a dolgozók fizetése a magas infláció miatt elértéktelenedett, sok a pályaelhagyó. Mint írta:

amelyik csoportban nincs pedagógus, vagy pedagógiai asszisztens, ott helyettesíteni kell, viszont a túlóráért nem jár bér. Aki még dolgozik a pályán, az rendkívül túl van terhelve. Sokan másodállást is vállalnak, hogy valahogy kibírják a hó végéig.

Olvasónk

Fellobogózta a Margit hidat a PDSZ

Néhány poszttal korábban írtuk, hogy Tordai Bence posztolt arról, hogy valaki kitett egy zászlót a Margit hídra, amely az oktatási tiltakozások szimbólumát ábrázolja. Közben kiderült, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tette ki a zászlót, sőt, több másikat is, köztük a szakszervezet és a Tanítanék Mozgalom lobogóját is.

Nagyszülők is voltak az ürömi élőláncban

A vidék is igyekszik kivenni a részét – írta ürömi olvasónk, jelezve, hogy a helyi iskola előtt ma reggel fél nyolctól szerveztek élőláncot, a tanítás aztán időben elkezdődött. Az élőláncban tanítók, tanárok, szülők, nagyszülők is részt vettek.

Olvasónk

Óbudán szerdenáddal készülnek a tankerületnek

Az óbudai Kerék Általános Iskola és Gimnázium 38 pedagógusa munkabeszüntetéssel tiltakozott az oktatás lerombolása ellen, írták lapunknak. A tiltakozásnak pedig nincs vége mára: délután háromtól az Észak-Budapesti Tankerület előtt élőlánccal, szerenáddal „kedveskednek” majd a tankerület dolgozóinak az óbudai és újpesti iskolák, diákok, szülők.

Olvasónk

Ócsán is sok diák otthon maradt szolidaritásból

Sajnos csak ennyien vagyunk, de sok diák nem jött ma iskolába, ezzel fejezve ki tiltakozását

– írta lapunknak egy pedagógus az Ócsai Bolyai János Gimnáziumban, ahol az előző sztrájknaphoz hasonlóan ma is tiltakoztak a tanárok.

Olvasónk

Vidéki iskolákban is számos tanár sztrájkol

A debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban 40 tanár csatlakozott az országos sztrájkhoz, jelezte az iskola egyik pedagógusa lapunknak küldött levelében.

Olvasónk

A Szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban 23 fő, körülbelül a tantestület kétharmadavett részt az országos pedagógusztrájkban. „Az aulában a diákokkal közösen énekeltük a Grundot, és feliratokon mutattuk fel követeléseinket”, írta olvasónk.

Olvasónk

Ajkán csak egy órát érintett a sztrájk, hogy ne maradjanak le a diákok a tanulásban

21 pedagógus szüntette be a munkát az Ajkai Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégiumban, felhívva a figyelmet arra, hogy azonnali változásokra van szükség a oktatás területén, írta lapunknak az intézmény egyik pedagógusa. Hozzátette:

a munkabeszüntetés jelzésértékű volt, csak egy órát érintett, hogy ne maradjanak le a diákok a tanulásban.

Olvasónk

Sztrájkolnak a székesfehérvári tanárok is

A székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tantestületének 50 fele három órában vett részt a mai sztrájkban, szintén Székesfehérváron, a Kodolányi János Gimnáziumban 22-en sztrájkolnak a tanárok közül nyolc és dél között. További 12 pedagógus a sztrájkban nem vesz részt, de követeléseikkel egyetért.

Olvasónk

Van, ahol a szülőknek kell gyűjteni wc-ülőkére, mégsem sztrájkol egy tanár sem

Csepelen a Vermes Miklós Általános Iskolában a tanári kar fele sztrájkol, sok gyerek otthon maradt ma, írja olvasónk. Újbudán viszont Domokos Pál Péter Általános Iskolában egy tanár sem sztrájkolt, pedig korábban voltak tiltakozások, így nem tudják a szülők, mi történhetett a háttérben.

Mindezt úgy, hogy pár hete körlevélben írták, hogy akkor a baj, hogy az állam egy forintot nem ad már fenntartásra a kifizetési stop miatt, és kérték, hogy a szülők gyűjtsenek tisztítószerekre, wc-ülőkére, tartályra

– jelezte olvasónk.

A teljes iskola polgári engedetlenkedik Zalahalápon

Zalahalápon a Csontváry Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tantestületünk valamennyi tagja (pedagógusok, technikai személyzet) polgári engedetlenség keretében nem veszi fel a munkát, nem folytatnak oktatási, nevelési tevékenységet, nem vállalnak felügyeletet, közölte csütörtök délelőtt a Pedagógusok Szakszervezete. A tájékoztatás szerint reggel kilenckor a tantestület tagjai, a tiltakozáshoz csatlakozó szülőkkel, gyerekekkel és támogatóikkal együtt élőláncot alkottak.

Hivatalosan vége az élőláncnak, de

Habár az élőlánc hivatalosan háromnegyed kilencig tartott, helyszíni kollégánk szerint a Móricz Zsigmond körtéren például továbbra is kitartanak diákok, még mindig megy a skandálás.

Varga Jennifer / 24.hu

Szülők és tanárok közösen tiltakoztak Újpesten

Az Újpesti Homoktövis Általános Iskola dolgozói és a szülők közösen demonstráltak csütörtök délelőtt, olvasónk képet is küldött a megmozdulásról:

Olvasónk

A szülők feliratokat helyeztek el a kerítésre és az iskola előtti padokon.

Olvasónk
Olvasói sztorik