Élő Belföld

Pedagógussztrájk: délelőtt a Nagykörúton, délután Óbudán formáltak élőláncot

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Percről percre közvetítjük a csütörtöki tiltakozások legfontosabb pillanatait.
  • Október 27-re újabb országos sztrájkot hirdettek a pedagógus-szakszervezetek.
  • A munkabeszüntetésen kívül számos megmozdulás várható országszerte.
  • November 2-án a közoktatás helyzetéről szóló vitanapot tartanak a parlamentben, a pedagógus sztrájkbizottság képviselőit november 7-re a közoktatásért felelős államtitkár egyeztetésre hívta.
  • A következő sztrájknap november 18-án lesz.
  • Ha megosztaná tapasztalatait a tiltakozásokról, írjon nekünk „Pedagógussztrájk” tárggyal az info@24.hu e-mail címre!

November 18-án folytatódik a sztrájk

Több ezer pedagógus teszi le ma a munkát, mondta Nagy Erzsébet a reggeli sajtótájékoztatón, a PDSZ képviselője egyúttal bejelentette:

a következő egységes sztrájknap november 18-án lesz.

Ha valakit bármilyen retorzió ér, a PDSZ és a TASZ jogsegélyszolgálata is mellettük áll, hangsúlyozta.

A vasárnapi tüntetésnek meglett az az eredménye, hogy tegnap este kaptak levelet Maruzsa Zoltán államtitkártól, és meghirdette november 7-re a legújabb sztrájkbizottsági egyeztetést, ezen kívül parlamenti vitanap is lesz november 2-án.

Összesen 33 tankerületi központnál 65 kiállásról tudnak.

Eljön az a pillanat, amikor a kormány sem tud már hallgatni

Azon pedagógusok, akik még nem álltak ki: önök helyett nem tudunk harcolni – mondta Molnár Áron noÁr a csütörtök reggeli sajtótájékoztatón, melyet a pedagógus-szakszervezetek képviselőivel, a Tanítanékkal és az Egységes Diákfronttal közösen tartottak.

Az ellenállást ki kell terjeszteni a többi szakszervezetre, szolidaritást kell vállalniuk az állampolgároknak, és országos szolidaritási sztrájkot, polgári engedetlenséget kell vállalnunk

– fogalmazott.

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója arról beszélt, hogy hogy miközben már két hónapja zajlanak a tüntetések az oktatás szabadságért, a közoktatásért felelős miniszter, Pintér Sándor egy szót sem szól, és szintén hallgat Orbán Viktor miniszterelnök. Amíg nem érnek el eredményt, nem hagyják abba a tiltakozást, jelezte.

A tiltakozó diákokat összefogó EDF egyik képviselője, Pirint Gergő úgy fogalmazott:

a diákság körében országos megmozdulássá vált.

Az élőlánc szinte már szokássá vált, a kormány hallgat, és azt mondják, amerikai pénzből finanszírozzák a tüntetéseket, ami persze nem igaz, jelezte. Úgy vélekedett: eljön az a pillanat, amikor a kormány sem tud már hallgatni, mert egyre többen vannak, egyre többen lesznek.

Formálódik az élőlánc

Úgy tűnik ez az élőlánc nem lesz olyan szoros, mint az előző. A Szent István körút Visegrádi és Váci közti szakaszát kissé foghíjasan ugyan, de sikerül lefednie a diákoknak.

A rendezők az út szélére terelik az embereket, hogy ne akadályozzák a gyalogos forgalmat.

Máris elhangzott az első dudaszó

Az élőlánc még nem állt fel, de folyamatosan szállingóznak a diákok a Nyugatira. A Váci és a Nyugati sarkát az újpesti iskolák kapták. Egyelőre kisebb csoportokban álldogálnak.

Egy “dudálj” feliratú molinót is hoztuk magukkal, melyen a felszólítás mellett a mozgalom egyik szimbóluma, a vörös körbe zárt felkiáltó jel látható. Egy körúti autós eleget is tett a felhívásnak.

Trükköző tankerületek

Ma reggel megjelent cikkünkben arról olvashatnak, milyen nagy a szórás, hogy az egyes tankerületekben mennyi pénzt fizettek ki a tanári túlórák után: Baján például 2020-ban, a koronavírus-járvány idején havi 300 forintot kapott egy tanár átlagosan, a szigetszentmiklósi tankerület iskoláiban viszont 12 ezer forintra jött ki az átlag. Apropó tankerületek, ha valaki nem érné be a reggeli kávé hatásával, annak ajánljuk közelmúltbeli cikkünket arról, hogy számos tankerületi vezető több jutalmat kapott, mint az alájuk tartozó tanárok összesen.

Budaörsön fáklyás felvonulással tiltakoztak

Van, ahol már szerda este elkezdődtek a tiltakozások: Budaörsön fáklyás felvonulást rendeztek az oktatásért. „Világítsuk be Budaörsöt és adjunk láthatóságot a jelenlegi oktatási helyzetnek”, írták korábbi felhívásukban.

Budaörsi Infó / Facebook

Lánc, lánc, élőlánc

A tiltakozó diákok egész Budapestet „körbeölelő” élőláncot szerveznek csütörtök reggelre, az Egységes Diákfront pedig nemrég közzé is tette, pontosan hogy néz majd ki az akció, úgyhogy ha valaki kilátogatna az élőlánc valamely szakaszára háromnegyed nyolc után, itt megtalálja, mely iskolák hol lesznek terv szerint.

Milyen volt a legutóbbi sztrájk napja?

Október 14-én tartottak legutóbb munkabeszüntetést a pedagógusok, ha valaki szívesen felidézné, mik történtek aznap, itt olvashatja vissza élő közvetítésünket aznapról. Múlt hét vasárnap pedig több tízezren tüntettek Budapesten a tanárok mellett, a demonstrációt fotósaink is végigkövették, itt nézhetik meg a megmozdulásról készült galériánkat.

Csömör önkormányzata a tiltakozó tanárok és diákok mögött áll

Csömör Nagyközség Önkormányzata szolidáris a pedagógusok sztrájkköveteléseivel, támogatja az ennek kapcsán megfogalmazott szülői és diák követeléseket is

– írta lapunknak eljuttatott közleményében Fábri István csömöri polgármester. A nagyközség önkormányzata szerint az állami intézmények esetében a fenntartói és működtetői jogokat vissza kell adni a települési önkormányzatoknak, továbbá a parlamentnek azonnl határoznia kell az iskolák önállóságának biztosításáról és az önkormányzatok iskolafenntartói és -működtetői jogainak visszaadásáról.

Mit hoz a jövő? Fél nyolckor kiderül

Az Egyesült Diákfront, a noÁr, a PDSZ, a PSZ és a Tanítanék reggel fél nyolckor a Margit hídnál tart majd sajtótájékoztatót a polgári engedetlenség, a sztrájk és az oktatással kapcsolatos tiltakozások értékeléséről és jövőjéről. A tájékoztatásuk szerint egy új akciójukról is beszámolnak majd. Közleményükben úgy fogalmaztak:

Az elmúlt egy hónap világosan megmutatta, hogy a hatalom megtorpant a tiltakozások láttán, miközben a szolidaritás változatos megnyilvánulásait látjuk a pedagógusok, szülők és diákok körében.

Hozzátették: az oktatás jövőjéért küzdő szervezetek a sajtótájékoztatón kifejtik az elmúlt időszak fejleményeivel kapcsolatos álláspontjukat, és elmondják a jövőre vonatkozó terveiket is.

Elég sok megmozdulás várható

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Facebookon gyűjtötte a különböző tiltakozásokat az ország minden feléről az utóbbi napokban: a legfrissebb adatok szerint mintegy 30 tankerületnél összesen 63 kiállás szerveződik a tanárok mellett a napokban. Van az akciók között többek között élőlánc, gyertyagyújtás és szerenád is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik