Élő Belföld

Pedagógussztrájk: délelőtt a Nagykörúton, délután Óbudán formáltak élőláncot

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Percről percre közvetítjük a csütörtöki tiltakozások legfontosabb pillanatait.
  • Október 27-re újabb országos sztrájkot hirdettek a pedagógus-szakszervezetek.
  • A munkabeszüntetésen kívül számos megmozdulás várható országszerte.
  • November 2-án a közoktatás helyzetéről szóló vitanapot tartanak a parlamentben, a pedagógus sztrájkbizottság képviselőit november 7-re a közoktatásért felelős államtitkár egyeztetésre hívta.
  • A következő sztrájknap november 18-án lesz.
  • Ha megosztaná tapasztalatait a tiltakozásokról, írjon nekünk „Pedagógussztrájk” tárggyal az info@24.hu e-mail címre!

Karácsony is beállt az élőláncba

A főpolgármester Facebook-posztjában azt írta:

Az oktatás közös ügyünk. A gyerekek mindannyiunk közös gyerekei, a tanáraink a mi tanáraink, és mi nem adjuk a jövőnket! Legyen szabad az ország, legyen szabad az oktatás!

Karácsony Gergely / Facebook

Budàn is vége az élőláncnak

Nem ritka a BAH-csomopontnàl a dudàlàs, de ez most egyértelmű a diákoknak szól. Közben elkezdett szétszéledni a tömeg, már csak kisebb csoportokat látni az Alkotás utcánàl is.

Ennyi volt

A rendezők megköszönik a részvételt, az élőlánc pedig egy pillanat alatt betagozódik a gyalogosforgalomba. A skandálást viszont folytatják, ahogy a dudaszó is marad, bár utóbbi egyre bizonytalanabb, hogy még a diákoknak szól-e.

Utcabál a Dob utcánál

Zenészek is csatlakoztak a madáchosokhoz a Dob utcánál, az Art+ mozi előtt. Közös énekléssel mulatják az időt.

Az Oktogon és a Király utca között visszafogottabb volt a hangulat, de a Wesselényihez közeledve ismét magasabb intenzitásra kapcsol a tüntetés. Itt meglehetősen megosztott a korösszetétel: a nyugdíjastól az ovisig bezárólag mindenki együtt skandál.

Az élőlánc hamarosan véget ér, ezért a rendezők arra kérnek mindenkit, hogy még egyszer tegye oda magát.

A Móricz nagyon hangos

Fizessétek meg a tanárainkat – ez szól most a Móriczon. Egy autós el is kapta a ritmust dudàjàval. A Fehérvári úton és a Móriczon is sokan vannak és hangosak.

Mázsár Tamás / 24.hu

Mozgó élőlánc?

A kölcseysek az élőlánc kötöttségeire fittyet hányva egy méretes lepedővel köröznek az Oktogonon, miközben lelkesen skandálják a tüntetéshullám klasszikus rigmusait. A lepedőn, melyet kéttucat diák hordoz magával a legnagyobb betűvel “Kölcsey” felirat olvasható. A gyalogos forgalom az Oktogonig nem volt veszélyben, viszont itt három sorban állnak a diákok, így a házsor és az útszegély közti folyosó egyre szűkül.

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Egy gyereket sem vittek be ma a XVII. kerületi Bóbita Óvodába

A XVII. kerületi Bóbita Óvodában a dolgozók nagy része bejelentette a múlt héten a mai napra a kétórás, gördülő sztrájkot, a vezetőt, több más kerületi óvoda vezetőjével együtt, behivatták a polgármesteri hivatalba a héten, „eligazításra”, jelezte olvasónk, akinek arról nincsenek információ, ott mik hangzottak el, mert elmondása szerint „felhívták a figyelmet arra, hogy tilos bármit is megosztani a dolgozóknak a sztrájkkal kapcsolatban”.

A szülők viszont támogatják a dolgozók munkabeszüntetését, mivel ma egyetlen egy gyereket sem vittek óvodába, jelezte olvasónk.

Mi a helyzet a hidakon?

Az élőlánc különböző szakaszaitól jelentkező kollégáink tapasztalatai szerint elég változó, hol milyen sűrű a tömeg, a körutat például lassan lefedik a tiltakozók, míg Budán néhol szellősebben állnak a diákok. A Margit hídon és a Petőfi hídnál egész folytonosnak látszik a lánc:

Mohos Márton / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A kölcseysek odateszik magukat

A Kölcsey kapta az Aradi utca és az Oktogon közti viszonylag hosszú szakaszt, amit sikerült is sűrűn megtölteni diákokkal. A hangulat eddig itt a leginkább tüntetésszerű: a “nincs tanár, nincs jövő”, a “szabad ország, szabad oktatás” rigmusok skandálása, a folyamatos tapsolás, ujjongás, kerepelés és a mozgalmi dallá nemesedett Mi vagyunk a Grund dallami egyesülnek a sűrű morajlásban.

Papp Attila / 24.hu

Kitartanak a sztrájk mellett a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola pedagógusai

Újra sztrájkba lépett a  Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola 11 pedagógusa, írta lapunknak Bárdosi Katalin, a sztrájkbizottság egyik tagja. Egyúttal jelezte: továbbra is fenntartják az október 5-i nyilatkozatukban foglaltakat.

Sajnálatos módon a munkabeszüntetést tervező kollégák közül többen is megbetegedtek a hét során, így a létszámunk csökkenést mutat

– írta. Az előző sztrájk során egyébként rendkívüli szünetet rendeltek el az iskolában, hogy láthatatlanná tegyék akciónkat, és tartanak attól, hogy most is ez fog bekövetkezni.

Lassan az egész körutat sikerül lefedni

Ennyi iskolát egyszerre mozgatni nem könnyű. Még mindig vannak olyan kontingensek, melyek keresik a helyüket, de lassan nem marad olyan szakasz a körúton, ahol ne ujjongó, tapsoló diákok állnának.

A dudaszó állandósult, és immár a csend része. Ráadásul minél intenzívebb, annál nagyobb üdvrivalgás fogadja. Nem irigylem a későn kelőket.

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

„A kibaszott jövő a tét”

Foglalja össze a megmozdulás célját az egyik transzparens.

A Podmaniczky és a Szobi utca között több intézmény is képviselteti magát, köztük a Terézvárosi két-tannyelvű és a Göllner Mária regionális Waldorf. Az autósok folyamatos dudaszóval fejezik ki támogatásukat.

A láncot a Radisson Blu nevű hotel töri meg, ahol a fiatalok helyett komor tekintetű öltönyös fickók téblábolnak furgonok előtt.

Pankotai Lili sincs egyedül

Az október 23-i tüntetésen slamelő diáktól először iskolája határolódott el, majd a kormánymédia olyan üzeneket fogalmazott meg felé, mint hogy „egy lány ne káromkodjon. Azért vannak lányok, hogy olyanok is legyenek, akik nem káromkodnak, nem beszélnek csúnyán”. A tiltakozás résztvevői azért támogatásukról biztosították a diáklányt.

Adrián Zoltán / 24.hu

Az aluljáróban nincs élőlànc

A Déli aluljáróban megszakad az élőlànc, ezért itt egy kicsit nagyobb szervezésre van szükség. Ez azért úgy tűnik, hogy egyelőre még is akasztja a láncot, a szervezők próbálják a pályaudvar oldalára átküldeni a diákokat.

Gyülekeznek az élőlánc résztvevői

Fotósaink az élőlánc több szakaszán is jelen vannak, nyolc óra előtt már szép számmal vannak jelen a város több részén, Pesten és Budán egyaránt:

Farkas Norbert / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Próbálják széthúzni a tömeget

Egyelőre meglehetősen egyenlőtlen az emberek eloszlása a körúton: néhol kifejezetten sűrű az élőlánc, még máshol csak páran álldogálnak. A koordinátorok igyekeznek széthúzni a tömeget.

A demonstráción javarészt diákok vesznek részt, páran szórólapot osztanak a járókelőknek, rajta a tanárok követeléseivel.

Olvasói sztorik