Belföld

Koncz Zsófia csúsztatott a forró tea ügyében

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Az államtitkár érdemben nem válaszolt rá, miért nem jár forró tea a hidegben dolgozóknak veszélyhelyzet idején.

Jámbor András (Párbeszéd) az ipari minisztertől arra várt választ, hogy a 353/2022. (IX. 19.) kormányrendelet miért helyezte hatályon kívül a munkavédelemről szóló törvény több rendelkezését, így azt is, amely szerint a hidegnek minősülő munkahelyen a munkavállalóknak  +50 °C hőmérsékletű teát kell adni.

Szerinte az energiatakarékosság ez esetben aligha ok, egy teamelegítéséhez minimális energia kell, miközben elfogyasztása nyilvánvalóan jótékony, egészségvédő hatású a hidegben dolgozóknak. Az ellenzéki politikus szeretett volna magyarázatot kapni az intézkedésre.

Palkovics László megbízásából ezúttal is helyettese, Koncz Zsófia válaszolt. Az államtitkár szerint az ukrajnai háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika energiaválságba sodorta
Európát. Az energia-veszélyhelyzet kezelése rendkívüli intézkedéseket kíván. Közölte azt is, hogy az egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről szóló rendeletét a kormány a törvényben foglalt országgyűlési felhatalmazás alapján, különleges jogrendben alkotta meg.

A jogszabály átmeneti, mindössze a háborús helyzet megszűnéséig marad hatályban.
Az Ön által hivatkozott, a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény nem
tartalmaz a tea hőmérsékletének meghatározásával kapcsolatos szakaszt.

Bár Jámbor András kérdése valóban pontatlan volt, Koncz Zsófia csúsztatott, ugyanis valóban nem a törvény, hanem a Magyar Közlönyben pontosan hivatkozott 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet paragrafusait írta felül a kormány. A biztonság kedvéért idézzük is.

Nem alkalmazhatóak a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 87. § 5. pontja szerinti munkahelyekre a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet 7. § (2), (4), – a pihenőidőre vonatkozó rendelkezések kivételével – (8), (11) és (12) bekezdése, valamint a 2. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 2. oszlopa szerinti munkavédelmi szabályok, továbbá a rendőrségi fogdák rendjéről szóló 56/2014. (XII. 5.) BM rendelet 3. § (4) bekezdése.

A közlönyben idézett együttes rendelet érintett pontjai.

(2) A pihenőhelyeken, a különféle szolgálati feladatokat ellátó személyzet helyiségeiben, az egészségügyi létesítményekben, az étkezdékben és az elsősegélyhelyeken biztosítani kell az ilyen helyiségek rendeltetésének megfelelő hőmérsékletet.

(4) Zárt munkahelyeken a végzett munka jellegétől és az évszakoktól függően, a munka nehézségi fokát jellemző munkaenergia-forgalmat figyelembe véve, álló munkánál 1 m magasságban, ülő munkánál 0,5 m magasságban a 2. számú melléklet szerinti megfelelő hőmérsékletet (klímatényezőt) kell biztosítani.

(8) A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni. A munkaidő részeként óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma zárt téri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket meghaladja, valamint a hidegnek minősülő munkahelyeken. A munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50%-nál hosszabb időtartamban szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot vagy zárt téri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el.

(11) A hidegnek minősülő munkahelyen a munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kell kiszolgáltatni. A tea ízesítéséhez a (9) bekezdésben előírtak figyelembevételével cukrot, illetve édesítőszert kell biztosítani.

(12) A védőital és a tea elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni. A védőital, valamint a tea készítése, tárolása, kiszolgálása a közegészségügyi követelmények betartása mellett történhet.

Tehát a végeredmény ugyanaz, nem jár forró tea a hidegben dolgozóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik