Belföld

A veszélyhelyzet ideje alatt nem jár forró tea a hidegben dolgozóknak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Hétfőn késő este jelent meg a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye arról, hogy október 1-jétől a fűtéssel biztosított léghőmérséklet a 18 Celsius-fokot nem haladhatja meg az állami intézmények helyiségeiben és tereiben. A szabályozás alól kivételt képeznek az egészségügyi-, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális és a gyermekvédelmi intézmények, valamint a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények.

A tájékoztatás szerint a köznevelési és a szakképző intézményekben legalább 18 Celsius-fokot kell elérnie a léghőmérsékletnek, azokban a köznevelési intézményekben pedig, ahol 14 év alattiak gondozása, oktatása zajlik, ott legalább 20 Celsius-fokot kell biztosítani

A hvg.hu szúrta ki, hogy a kormány egyúttal hatályon kívül helyezte azt az előírást, hogy hideg munkahelyen, vagyis ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő több mint felében szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot vagy zárt téri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el,

a munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kell kiszolgáltatni, mégpedig egyéni használatra kiadott ivópoharakban.

Korábban Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke jelezte, hogy 18 fokos előírás szabályt sért, és az ülőmunkát, szellemi munkát végzőknek egészségügyi kockázatot jelent, mert ülőmunka esetén fél méter magasan 20–22 fokot kell biztosítani.

A kormány azonban a veszélyhelyzet végéig eltörölte a szabályt, annak végéig a munkahelyek hőmérsékletét előíró jogszabály sem alkalmazható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik