Belföld

Helsinki Bizottság: A kirúgott tanárok megnyerhetik a perüket, Orbán rá a példa

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Kádár András Kristóf felidézte, annak idején a kordonbontó fideszeseket is felmentette a bíróság.

Jogi segítséget nyújt a polgári engedetlenkedő tanároknak a Magyar Helsinki Bizottság. Kádár András Kristóf, a jogvédő szervezet társelnöke a Klubrádióban azt mondta, nemcsak a személyes munkajogi védelmet vállalják, közösen a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezettel azon dolgoznak, hogy Alkotmánybíróságon támadják meg a tanársztrájkot leszűkítő jogszabályokat, amelyek miatt, ha

a tanárok a véleményüket tényleg hallhatóvá és láthatóvá akarják tenni, nem marad más választásuk, mint a polgári engedetlenség.

A bírói munkajogi gyakorlat általában nem kedvező, ha valaki nem veszi fel a munkát, ráadásul figyelmeztetés után, megfelelő munkáltatói válasz az elbocsátás, de a tanárok helyzete nem átlagos. Kádár András Kristóf szerint esetük a munkafelvétel megtagadása nem normasértés, hanem véleménynyilvánítási forma a kormány által előidézett helyzet ellen.

Kapcsolódó
„Ne gondoljuk azt, hogy ezeknek a kirúgásoknak nem lesz folytatása”
Fekete kisbusszal hozták a budapesti Kölcsey gimnázium öt tanárának felmondását; a többi tanárt is kirúgással fenyegetik, ha újból sztrájkolnának – mondták a 24.hu-nak a hétfőn előbb az iskolánál demonstráló, majd petícióval a Belügyminisztériumig vonuló szülők, diákok, tanárok és szimpatizánsok, akiket egész nap videóval követtünk.

A bíró egy munkaügyi perben azt vizsgálja, a normasértéshez képest arányos-e a munkáltatói válasz, figyelembe kell vennie, mi a kontextus, mi volt a morális oka, hogy a tanárok bizonyos óraszámban nem vették fel a munkát, tette hozzá.

Kapcsolódó
Kölcseys igazgató: Nincs mentség a kiváló tanárok kirúgására
Fazekas Csaba szerint ilyen pedagógiai hibát a 21. század iskoláiban már nem szokás elkövetni, a döntéshozó megsértette a diákok jogait.

Emlékeztetett rá, a Gyurcsány-kormány idején a Fidesz-frakció testületileg kivonult a Kossuth térre, ahol elbontották a kordont, és azt is polgári engedetlenségnek nevezték, amit a bíró figyelembe is vett, Nem garázdaságkét értékelte a fideszes politikusok tettét, hanem politikai véleménynyilvánításként, ennek megfelelően pedig a frakció összes tagját felmentette. Szerinte hasonló a helyzet, bár egy parlamenti képviselőnél magasabb a küszöb, hiszen maga a jogalkotó sért jogot, míg más hivatás képviselőinek nincs esélyük törvényjavaslatot benyújtani, felszólalni az Országgyűlésben. A Helsinki társelnöke szerint Magyarországon is nyerhető a per, de ha

elvérzik az ügy, ott van a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, aminek a gyakorlata az, hogy az államnak van tűrési kötelezettsége. Ha az arányosság keretei között marad a polgári engedetlenség, úgy nyerhető az ügy

– tette hozzá.

Kapcsolódó
Kunhalmi: Orbán megtehette, a tanárok már nem
Az MSZP társelnöke szerint a kormány minden egyes tanár kirúgásával a nyílt diktatúra felé tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik