Belföld

Kunhalmi: Orbán megtehette, a tanárok már nem

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Az MSZP társelnöke szerint a kormány minden egyes tanár kirúgásával a nyílt diktatúra felé tart.

A „Quod licet Jovi, non licet bovi” (Amit szabad Jupiternek, nem szabad az ökörnek) latin mondás szellemében, történelmi kitekintést adva napirend előtti felszólalásában állt ki Kunhalmi Ágnes a pedagógusok mellett. Emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor 2007-ben a Kossuth téren még élhetett a polgári engedetlenség eszközével. Az MSZP társelnöke arra utalt, hogy a fideszes képviselők polgári engedetlenségi akciót hirdetve elbontották a kordont. Orbán Viktor akkor úgy vélte: a demokrácia védelméből mutattak példát.

Az MSZP társelnöke szerint viszont a pedagógusok követelései jogosak, a kormány pedig az Alaptörvénnyel és a nemzetközi joggal ellentétes jogi szabályozással lehetetlenítette el a  sztrájkjogukat. A sztrájk alapvető munkavállalói jog, nem lehet megtagadni a károkra való hivatkozással, azzal a hazug érveléssel, hogy ez a társadalom érdekét sérti.

A színvonalas oktatás, amiért egyébként ma sztrájkolnak, soha sem sértheti a tanulók érdekeit, a jó és színvonalas oktatás alapvetően nemzeti ügy

Az ellenzéki politikus szerint elfogadhatatlan az a fideszes érv is, hogy a pedagógusok béremelését uniós forrásból finanszíroznák. Ez minden országban a nemzeti kormányok feladata, kötelezettsége. Az oktatás nemzeti ügy, része annak a nemzeti szuverenitásnak, amit a Fidesz állandóan hangoztat – tette hozzá.

Hogy is van ez? Brüsszeltől féltik az ország szuverenitását, miközben kuncsorognak Brüsszelben a tanárok béréért? Micsoda arcátlan képmutatás ez?”

– tette fel a kérdést.

Kunhalmi Ágnes az ellen is tiltakozott, hogy kirúgták azokat a pedagógusokat, akik részt vettek a polgári engedetlenségben, amit a kormány immár nem ismer el jogilag elfogadható tiltakozásnak. Egy polgári demokráciában a polgári engedetlenségnek pontosan az a lényege, hogy az abban résztvevők szembehelyezkednek a jogi szabályozással, ahogy ezt tette Orbán Viktor 2007-ben. 

Orbán ezt akkor megtehette, mert demokrácia volt, de ma már nem tudna élni ezzel a polgári engedetlenséggel.

Kunhalmi Ágnes szerint a kormány a pedagógus-életpályamodell eltörlésével becsapta a tanárokat, most pedig minden egyes tanár kirúgásával a nyílt diktatúra felé tart, igazolva az Európai Parlament állásfoglalását, amely szerint Magyarország nem teljes értékű demokrácia, egy választási autokrácia hibrid rezsimmel.

Kapcsolódó
Helsinki Bizottság: A kirúgott tanárok megnyerhetik a perüket, Orbán rá a példa
Kádár András Kristóf felidézte, annak idején a kordonbontó fideszeseket is felmentette a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik