Belföld

Vádiratnak beillő kérdést kapott Palkovics László az OMSZ lefejezéséről

VARGA JENNIFER / 24.HU
VARGA JENNIFER / 24.HU
Írásbeli választ kell adnia. Keresztes László Lóránt külön is kérte, hogy ezúttal ne szignálja már ki a feladatot valamelyik államtitkárára.

Mi húzódik a vakbuzgó politikai megfelelést tükröző, jogos társadalmi felháborodást kiváltó miniszteri lépés mögött, és van-e egyáltalán szándék a hazai tudományos, szakmai műhelyek megbecsülésére, és az eddig is már rengeteg kárt okozó kormányzás hiányosságainak felismerésére?

Az LMP politkusa nem érte be Gulyás Gergely Kormányinfón adott magyarázatával, ezért ezzel a címmel nyújtott írásbeli választ igénylő kérdést a technológiai és ipari miniszternek. Felidézte neki, hogy indoklás nélkül rúgta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőit, miután a kormánypárti sajtó a szervezetből próbált bűnbakot csinálni az augusztus 20-i tűzijáték elmaradásáért.

Keresztes László Lóránt arra kíváncsi, hogy Palkovics László

  • ezt a döntést önállóan, miniszteri hatáskörben hozta meg, vagy politikai utasítást kapott rá a kormánytól?
  • Akadémikusként, az MTA doktoraként tud azonosulni ezzel a döntéssel?

Mivel Gulyás Gergely arról beszélt, hogy korábban is volt szakmai kifogás az intézmény vezetésével szemben külön rákérdezett:

  • Melyek voltak ezek a kifogások?
  • Miképpen történhetett az meg, hogy ezekről a szakmai
    kifogásokról az érintett vezetők korábban nem értesültek,  munkájukat eddig elismerően értékelték, kitüntetésekkel honorálták?
  • Mi arról a véleménye arról, hogy az OMSZ világossá tette, súlyos politikai nyomás nehezítette az intézmény szakmai munkáját.
  • Ön-e az a miniszter, aki ezzel kapcsolatban a felelősséget vállalja?

Az ellenzéki politikus Palkovics László döntése kapcsán néhány súlyos ellentmondásra, arra is rákérdezett, a szakmai intézmények vezetőire érvényes retorzióknak van-e helyük kormányzaton belül is. Mint írta, a kormány 12 éve a legtöbb területen semmibe veszi a szakemberek, tudósok világos jelzéseit, pl. az éghajlatváltozással, annak hatásaival kapcsolatban, ezért van most Magyarország ilyen kiszolgáltatott helyzetben a csapadékhiány, vízválság idején.

  • Ki vállalta ezért a felelősséget a miniszterek közül?
  • Van-e/volt-e következménye az elhibázott döntések, mulasztások sorozatának?

A kormány semmibe veszi a szakma jelzéseit akkor is, amikor hagyja lepusztulni a víziközmű ágazatot, veszélybe sodorva középtávon a legfontosabb közszolgáltatás, az ivóvízellátás biztosítását Magyarországon.

  • Melyik politikus/kormányzati szereplő vállalta ezért a felelősséget?

Mit sem törődtek a rengeteg javaslattal, amely épületszigeteléssel, energetikai korszerűsítéssel, az energiahatékonyság növelésével csökkentette volna a családok terheit, Magyarország kiszolgáltatottságát a mostani energiaválság idején.

  • Ezért melyik politikus vállalta a felelősséget?

Hosszú évek óta egyetlen épkézláb érvet nem tudtak mondani az olyan szakmaiatlan döntéseik mellett, mint pl. a szélenergia tiltása.

  • Nem látják be, hogy ezzel a politikával, a hazai tudományos és szakmai szereplők semmibevételével súlyos károkat okoztak
    Magyarországnak?

Keresztes László Lóránt arra külön is felkérte a minisztert, hogy az eddig általa alkalmazott gyakorlattól eltérően a válaszadást ezúttal ne szignálja ki beosztott államtitkárára, a feltett kérdésekre adjon választ, ne egy teljesen más témában tett, tartalmában irreleváns politikai szöveget csatoljon be.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik