Élő Belföld

Gulyás Gergely az OMSZ-vezetők felmentéséről: A tűzijáték az utolsó utáni csepp volt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A miniszter tájékoztatása szerint intenzív tárgyalásokon vannak túl az Európai Bizottsággal, egyúttal azt ígérte, minden eddiginél szigorúbb lesz az eljárás az uniós pénzekkel kapcsolatban. Az OMSZ-vezetők felmentése Gulyás szerint a tűzijátéktól függetlenül megtörtént volna, úgy vélekedett, hogy a meteorológiai szolgálat előrejelzései pontatlanabbak, mint más országokban. Az ársapkák maradnak október elsejéig.

Nem tervezik, hogy emelnek a családi pótlék összegén

A családi pótlék összege évtizede változatlan. Most újra feltették a kérdést, várható-e ebben az ügyben változás. Gulyás azt mondta, hogy nem.

Szerinte a családpolitika semmilyen változásnak nem lehet vesztese, ugyanakkor a családtámogatás egy elemét kiemelni nincs értelme, mert a GDP-ből senki nem ad olyan mértékű családtámogatást Európában, mint Magyarország.

Gulyás szerint a kormány igenis válaszol a fontos kérdésekre

Kollégánk az is megkérdezte, mikor állítják vissza a közérdekű adatigénylések határidejét, és miért nem válaszolnak a minisztériumok újságírói kérdésekre.

Gulyás erre azt mondta, hogy ő két hetente szokott válaszolni kérdésekre, egyúttal úgy tett, mintha nem tudná, hogy a kormány a közérdekű adatigénylések megválaszolását gyakorlatilag évek óta lehetlenné teszi az úgynevezett vészhelyzeti kormányzás ürügyén.

Sokszor kapunk olyan kérdéseket, amelyeknek nincs érdemi közadattartalma, mintha nem mindig a közérdeklődés vezetné az újságírókat

– minősítette a sajtó munkáját Gulyás Gergely.

Miért vár a kormány Brüsszelre a pedagógusbérek emelésével?

Ezt kérdezte kollégánk, hozzátéve, hogy az államtitkárok béremelése esetén nem várakoztak. A 2013-14-es pedagógus-béremelés Gulyás szerint történelmi léptékű volt.

Nem várunk Brüsszelre. Az első béremelés 2010 után a pedagógusbéremelés volt. Az elmúlt években a pedagógusbérek relatív vesztettek az értékükből a más területeken tapasztalható béremelésekhez képest

– mondta Gulyás.

Hogy lesz profit a Vodafone felvásárlásából?

Minden egyes ügyletnél van egy könyvvizsgálat. Gulyás szerint ez az ügylet megéri, a tartozást, illetve kötelezettséget be kell számítani az ügyletbe.

A pedagógus-béremeléssel összevetni Gulyás szerint ezt nem lehet, nincs olyan számítás, ami a kettőt összekötné.

Vodafone újra

Nincsenek más területek – egészségügy, szociális válság, oktatás stb. –, amire fordítani lehetett volna a Vodafone akvizíciójára fordított összeget?, szólt a kérdés.

Gulyás szerint ezt a kettőt nem lehet egy lapon említeni. Az államnak vannak gazdasági tevékenységei, ez nemzetsrtatégiai jelentőségű üzlet, az állam gazdasági tevékenysége pedig megáll a saját lábán.

Miért kapott állami kitüntetést az antiszemita botrányairól ismert Siklósi Beatrix?

Gulyás szerint Siklósi Beatrix a jogállam legválságosabb időszakában, 2006-ban, a rendőri túlkapások idején kiállt a legelesettebbekért, önmagában ezért már megérdemli az állami kitüntetést.

Arra a kérdésre, hogy az antiszemita botrányairól ismert Siklósi kitüntetése hogyan egyeztethető össze az antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia elvével, Gulyás azt mondta, vagy voltak ilyen botrányok, vagy nem voltak.

Miért járnak jól a Vodafone akvizíciójával az adófizetők?

Gulyás szerint azért, mert akkor magyar tulajdonban lesz.

A vásárlás jelentős hatással lesz a piacra, ám a GVH-vizsgálat nem várható, mert Nagy Márton javasolta, hogy nemzestratégiai jelentőségűvé minősítsék az ügyletet. Miért?

Gulyás szerint az ügylet nem befolyásolja olyan nagy mértékben az ágazatot.

Gulyás szerint a pedagógusok béremelése ügyében a Tanítanék Mozgalom ellen kellene tiltakozni

A pedagógusok béremeléséről és a pedagógusok azon bejelentéséről kérdezték Gulyást, miszerint a tanárok szeptembertől újra élnek majd a polgári engedetlenség eszközével.

Gulyás szerint a kormány azon dolgozott, hogy a lehető leggyorsabban a legjobb eredményekre jussanak az Európai Bizottsággal, és ezzel történelmi mértékű béremelést érhessenek el a pedagógusoknál. Ezzel szemben szerinte a Tanítanék Mozgalom ez ellen dolgozik, ezért a tiltakozást inkább ebbe az irányba kellene fordítani.

Jövő héten már dolgozik Orbán

De azt nem mondja el Gulyás Gergely, hogy hol nyaral a miniszterelnök. A Hotel Bristolban lakott a miniszterelnök Bécsben, a Telex azt kérdezi, miért ilyen drága helyen. Gulyás szerint a miniszterelnökök ilyen helyeken szoktak megszállni. A bécsi nagykövetség diplomatájának elbocsátásról nem akart nyilatkozni Gulyás, a Külügyminisztériumhoz irányította az újságíróit.

Palkovics döntött

Nem Orbán Viktor – mondta az OMSZ kapcsán Gulyás. A jegybanknál nem gondolja, hogy előállhatna hasonló helyzet. 2010-ben kezdődött a Vodafone-nal a tárgyalás a megvásárlás ügyében.

Sok kisebb beruházás várható

Néhány nagyobb beruházás helyett sok kisebb beruházás várható Gulyás szerint. Építőipari bummra számít a lakossági területen, különösen a szigeteléssel, a zöld otthonokkal kapcsolatban.

Pontatlan OMSZ

Az OMSZ előrejelzései pontatlanabbak, mint más országokban – állította Gulyás Gergely, aki nem tud arról, hogy ma helyettes államtitkár járt az OMSZ irodájában. Utóbbi az RTL Híradó információja. A miniszter arról is beszélt, hogy nem véletlen, hogy az OMSZ átkerült a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz.

Jól állnak a gáztározók

Nem a százalék a lényeg, hanem, hogy hány napra elég. Jelenleg 76 téli napra, de ha csak a lakosságit nézzük, akkor majdnem fél évre elég.

Kapcsolódó
G7: Rohamtempóban töltik a gáztárolókat, de a telítettség így sem kiemelkedő
A szakportál szerint csak tartalékokból nem lehet kielégíteni az október és április közötti időszakra eső igényt, hogy mire elég a felhalmozott gázkészlet, azt a téli import határozza majd meg.

Magyarország élelmiszerellátása biztosított, de az aszály hatalmas károkat okozott.

Nyitva kell tartani a sulikat

A kórházakat, szociális intézményeket nyitva kell tartani

– így reagált Gulyás arra a felvetésére, hogy bezárhatnak-e az iskolák a magas energiaárak miatt. A miniszter megjegyezte, hogy a legutóbbi számítások szerint körülbelül 50 milliárd forint pluszkiadást jelent majd az iskolák megemelkedett rezsiköltségeinek fedezése az állam számára.

A tanárhiánnyal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy: az oktatás folyamatosságát nem veszélyezteti semmi. Abban pedig nem biztos, hogy a sajtóban megjelent 16 ezres tanárhiány valós szám.

Vodafone megvásárlása

Teljes körű könyvvizsgálat történt, ami az árra is kiterjedt. Ilyen nagy eljárásoknál egy hosszú értékelési folyamat van, ez egy több hónapos eljárás volt. Hogy van erre pénz, ha a repülőtérre nincs? – kérdezte a Népszava újságírója, miután Gulyás elmondta, hogy csak a folyamat végén kell majd fizetni.

A repülőtér egy másik ügylet és egy nagyobb tétel

– mondta Gulyás.

Konkrétumokat nem árul el Gulyás a Bizottságnak küldött levélből

Az eddigi forráselosztás sem volt elnéző, ezért nincs olyan szigorítás, ami fájdalmas lenne. Nincs titkolnivalónk

– tette hozzá Gulyás, aki szerint semmi nem indokolja a Magyarországgal szembeni szigorúságot. Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás fel sem merült és nem is kértek ilyet.

Az ársapkák továbbra is maradnak október elsejéig – erről is beszélt a miniszter.

Ismét az OMSZ a téma

Megint elmondta, hogy az OMSZ vezetésével a szakminiszter elégedetlen volt és vannak egyéb szakmai viták is. A tűzijátékkal kapcsolatos téves előrejelzéstől függetlenül is menesztették volna a vezetőket a miniszter állítása szerint.

A lengyeleket is megilleti a pénz

De nincs összefüggés a magyar és a lengyel folyamat között, vagyis ha mi megkapjuk a pénzt, az nem jelenti azt, hogy a lengyelek is.

Uniós fejlesztési források

Szégyenteljesnek tartja, hogy a magyar ellenzék képviselői hónapok óta azon dolgoznak, hogy a magyar egészségügyben és az oktatásban ne lehessen fizetést emelni.

Olvasói sztorik