Belföld

Lefújták a budapesti tűzijátékot

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Az előrejelzett időjárási körülmények között nem biztonságos a tűzijáték megtartása – írja a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye. Úgy fogalmaznak, hogy:

az előzetes tájékoztatásnak megfelelően, az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs 12 órakor ülést tartott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, átfogó előrejelzése, valamint a tűzijáték-, és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján megállapította, hogy a 21 órára tervezett tűzijáték biztonságos megrendezéséhez szükséges feltételek nagy valószínűséggel nem teljesülnek, így annak elhalasztásáról döntött.

A tervek szerint a tűzijáték új időpontja 2022. augusztus 27. szombat, 21 óra. Kovács Zoltán korábban már beszélt arról, hogy drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot, mint megtartani.

Kovács Zoltán / Facebook Kovács Zoltán az operatív törzs ülésén.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyével történt előzetes egyeztetést követően az operatív törzs azt javasolja, hogy a ma 17 órakor kezdődő ünnepi szentmisét a Szent István tér helyett a Szent István Bazilikában tartsák meg. Szentmisét követő körmenet helyett az operatív törzs azt javasolta, hogy a Szent István-bazilikában, a kihelyezett Szent Jobb ereklye előtt zenés imaórát tartsanak.

Az operatív törzs arról is döntést hozott, hogy „a több, mint 20 helyszínen zajló programsorozat további elemeinek folytatásáról és megtartásáról a helyszínek szervezőinek megítélése alapján dönt”.

Kapcsolódó
Hányszor maradt el eddig a tűzijáték augusztus 20-án?
A Szent István napján a Gellérthegyről fellőtt rakéták közel százéves hagyománya a Horthy-korszakig nyúlik vissza, de hazánk viharos történelme miatt számos alkalommal maradt el, sőt korábban az emlékét is el akarták törölni.

Az, hogy a gazdatüntetésből lesz-e valami, az egyelőre erősen kérdéses. A szervező Szabó Bálint egész nap arról beszélt, hogy csak akkor induljanak el a gazdák traktorokkal Budapestre, ha döntött az operatív törzs, de igazából a döntéstől függetlenül nem jöhetnének be a járműveikkel a fővárosba.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik