Belföld

Az Országos Meterorológiai Szolgálat kiáll leváltott vezetői mellett és politikai nyomásgyakorlásról ír

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) nem politikai, hanem szakmai háttérintézmény – reagált a szervezet az utóbbi napokban a propagandamédiában munkájuk kapcsán megfogalmazott kritikákra, illetve az OMSZ felett irányítási jogot gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter döntésére, miszerint augusztus 22-ével felmentette a szolgálat elnökét és szakmai elnökhelyettesét. A sajtótámadás és a kormányzati intézkedés az augusztus 20-i elmaradt tűzijáték miatt zúdult a meteorológiai szogálatra, amely a nemzeti ünnep fő programjának idejére vihart valószínűsített a fővárosba, ám az nem következett be.

Kapcsolódó
Kirúgták az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét
Palkovics azonnali hatállyal menesztette az elnököt és a szervezet szakmai elnökhelyettesét.

Az OMSZ a 2006. augusztus 20-i tragikus kimenetelű ünnepi rendezvények óta minden évben részt vesz az ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs (kiemelt képünkön az Operatív Törzs augusztus 1-jei ülése, a szerk.) munkájában. Így történt ez az idei évben is: az ünnepi rendezvények lebonyolításához számos egyedi produktummal és különleges/speciális előrejelzéssel, extra mérések elvégzésével és értékelésével járult hozzá az OMSZ – írták, hozzátéve, hogy az események időpontjához közeledve a rendelkezésükre álló információk és adatok alapján támogatták a legjobb döntés meghozatalát.

Azonban az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot.

A szervezet határozott álláspontja, hogy az OMSZ kollégái „a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére” is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek.

– Az augusztus 21-től kezdve, az OMSZ-ra nehezedő, több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű médiamegjelenéseket teljes mértékben méltatlannak tartjuk szolgálatunkkal, kollégáinkkal, valamint a teljes meteorológus szakmával szemben, mint ahogy azt is, hogy a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-ra hárítják át – olvasható a szervezet Facebook-on megjelent bejegyzésében.

Az OMSZ a szervezet vezetőjének, dr. Radics Kornéliának és a szakmai elnökhelyettes, Horváth Gyula felmentését „elfogadhatatlannak, alaptalannak és az Operatív Törzs kollektív felelősségének téves áthárításának” tartja.

A fent leírtak összességében olyan súlyú politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ban folyó több, mint 150 éves munkára nézve, melyben a továbbiakban nem tudjuk – kormánytisztviselői eskünkhöz hűen – befolyásolásmentesen, szakmai tudásunk javát nyújtani.

Az OMSZ integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében az alábbi lépéseket tartják elengedhetetlenül szükségesnek:

  1. Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.
  2. Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.

A fenti állásfoglalást az Országos Meteorológiai Szolgálat alábbi vezetőinek nevében adták ki:

Szűcs Mihály – nemzetközi elnökhelyettes
Papp Gabriella – főosztályvezető
Gaál Áron – osztályvezető (ov.)
Berényi Lívia – ov.
Buránszkiné Sallai Márta – ov.
Lőwinger Endre – ov.
Balogh Éva – ov.
Hodossyné Rétfalvi Rita – ov.
Konkolyné Bihari Zita – ov.
Dézsi Viktor – ov.
Bötkös Tamás – ov.
Lábó Eszter – ov.
Steib Roland – ov.
Kis-Kovács Gábor – ov.
Csonka Tamás – ov.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik