Belföld

A kormányinfóból tudta meg a kirúgott OMSZ-vezető, hogy nincs kompetenciája

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
Nyilatkozatot adott Horváth Gyula, aki háromhetes szabadságát töltötte augusztus 20. környékén, tehát a döntéshozatalban se vett részt.

Horváth Gyula, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökhelyettese, akit előző napon rúgott ki Palkovics László technológiai-ipari miniszter, a Telexnek adott interjút. Ebből kiderül, három hetes szabadságát töltötte, amikor behívták a Technológiai és Ipari Minisztériumba és közölték a döntést. Szabadsága miatt az augusztus 20-i tűzijátékkal kapcsolatos döntéshozatalban se vett részt.

Elmondta, a minisztériumban nem maga Palkovics, hanem Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár mondta el, hogy távozniuk kell, indokot nem közölt. Horváth így foglalta össze érzéseit:

Huszonkét éve dolgozom a meteorológiai mérés-megfigyelés szolgálatában, a legjobb tudásom szerint. Fájt a döntés. De nem tudok tenni ellene, elfogadtam.

Azt mondta, sokan együttérzésükről biztosították. Arra válaszul, hogy vajon politikai döntés volt, azt felelte, az elmúlt években fejlődött a méréstechnika. Szerinte semmi előjele nem volt eltávolításuknak. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányinfón elmondta, kompetenciahiány miatt küldték el Horváth-ot és Radics Kornéliát. Ráadásul 2020-ban maga Orbán Viktor dicsérte meg az Országos Meteorológiai Szolgálatot, sőt kitüntette Horváth-ot is.

Elmondta, augusztus 20-ra nagyon készültek, speciális méréseket végeztek, a döntés pillanatában pedig 70-80 százalék esélye volt annak, hogy zivatar lehet. Hozzátette, ezt száz százalékra sohase lehet megmondani. Végül elmondta, most pihenni fog és átgondolja a történteket.

Kapcsolódó

Márki-Zayék kiállnak

A Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom kedden közleményt adott ki az ügyben, ami így hangzik: „A Mindenki Magyarországa Mozgalom kiáll a pozíciójukból felmentett OMSZ vezetők mellett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársainak kiállását fontosnak tartjuk, követendő példának, a rendszer áldozatainak megsegítése érdekében. Ez az eset egy újabb példa arra, hogy nem a kormány által felkért operatív törzs vállalja a következményeket, hanem a tudomány iránt elkötelezett, munkájukat a szakmai tudásuknak megfelelően végző meteorológusokat távolítanak el a pozíciójukból. A Mindenki Magyarországa Mozgalom kiáll a felmentett Radics Kornélia és Horváth Gyula mellett.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik