Belföld

„Itt már lassan Fidesz sem lesz, nemhogy ellenzék”

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Miközben a fideszes jelöltek egymás után nyerik kiütéssel az időközi választásokat, egy Pest megyei településen nagy arányú vereséget szenvedtek el a kormánypárti jelöltek. Nagytarcsán nemcsak a polgármester-választást bukta el a Fidesz-KDNP színeiben induló Réthy Erik, de a hat kormánypárti képviselőjelölt egyike sem került be a testületbe. A Nagytarcsán történtek azonban nem adnak receptet az ellenzéknek, ebben Gulyás Tamás István győztes független jelölt és Réthy is egyetért. Egy dolog viszont jól látszik: helyben ismert civilekkel legyőzhető a Fidesz, különösen akkor, ha a kormánypárt az utolsó pillanatban rakja össze a csapatát.

Az elmúlt hetek időközi választásainak eredményei némileg elbizonytalanítottak, de alapvetően ezt az eredményt vártam. Szerencsére már a voksolás előtt is elmondtam ezt egy lakossági beszélgetésen, így a kijelentés nem utólagos okoskodás

– nyilatkozta Gulyás Tamás István a 24.hu-nak a választási győzelmének másnapján. A település új polgármestere a szavazatok 64,12 százalékát szerezte meg, ez 1260 voksot jelent. Réthy Eriket 561 nagytarcsai támogatta, míg Szlaukó Istvánnét 144 helyi lakos. Nemcsak a településvezető lesz független Nagytarcsán, mind a hat, pártnélküli jelöltet beválasztották a testületbe, miközben egyetlen fideszes sem került be.

Mohos Márton / 24.hu Gulyás Tamás István

A frissen megválasztott polgármester soktényezősnek nevezte az egyenletet. „Nem lehet azt mondani, hogy csak az én személyem miatt, de azt sem, hogy Fidesz-ellenes lenne a hangulat. Patthelyzet alakult ki a településen, miután a 2019-ben megválasztott polgármester és a testület között feloldhatatlan feszültség alakult ki. Ezt pedig a település is jócskán megérezte” – mondta Gulyás Tamás István. A pandémia alatt Rimóczi Sándor Vilmos korábbi polgármester egyedül hozott döntéseket, melyek finoman szólva is megosztották a helyieket.

Rázós ügyek a fideszes polgármester körül

Rimóczi Sándor Vilmos a Fidesz-KDNP színeiben 2010 óta vezette a települést. 2019-ben ugyan ismét megválasztották, de akkor nem kapott erős felhatalmazást: a szavazatok 36,87 százalékával nyert, vagyis többen szerették volna leváltani, mint ahányan támogatták. Viszont hárman indultak ellene, így a szavazatok megoszlottak az ellenfelei között. Ennél komolyabb probléma volt, hogy a mellé megválasztott képviselő-testület nem támogatta őt, így kisebbségbe került. A függetlenekből álló képviselő-testület végül 2020-ban egy vizsgálóbizottságot állított fel. Rimóczit korábban a többi között azzal vádolták, hogy megemelte a saját cafeteria-juttatását, olyan céggel kötött szerződést járdafelújításra, amely a szerződéskötés pillanatában még nem létezett, az szmsz-t hatályon kívül helyezte, és módosított a helyi építési szabályzaton. Információink szerint egyik ügyben sem született elmarasztaló döntés. Habár a testület 2020 októberében feloszlatta magát, új választást a koronavírus miatt eddig nem lehetett kiírni.

A siker egyik kulcsa Gulyás Tamás István szerint az volt, hogy folyamatosan járták a falut, 1000 háztartásba jutottak el a nagyjából 6500 fős településen. A helyi civil életbe ők már korábban beágyazódtak, Gulyás a helyi polgárőr egyesület elnökhelyettese, rendezvényeket szerveznek, parkot szépítenek.

Győzelmünk talán annak is köszönhető, hogy a Fidesz későn értesült arról, hogy itt nincs minden rendben. Tartottunk egy tüntetést is, miután az önkormányzati lapot meg akarták szüntetni. Ezt egyébként később meg is tették. Ekkor jöhettek rá a pártban, hogy a helyi Fidesz által szépnek felvázolt helyzet talán mégsem olyan jó

– mondta Gulyás, aki a képviselő-testület 2020. októberi feloszlatása utána így írta le helyzetet: „Kimondták a válást, de még együtt kellett élni. Ez pedig mindig nagyok sok feszültséget szül.”

Mohos Márton / 24.hu

A Fidesz egy teljes sorcserével indult neki az időközinek, viszont olyan emberekkel szállt be a csatába, akik helyben nem igazán voltak ismertek. A civileknél viszont egy összeszokott, jól működő csapat dolgozott együtt. „A Fidesznek volt egy szavazóbázisa, de a hat képviselőjelöltnek és nekem külön-külön is megvolt a bázisunk” – érvelt a megválasztott polgármester. Gulyást nagyon zavarta, amikor álcivileknek, független álarcba bújtatott ellenzékieknek nevezték őket.

Itt már lassan Fidesz sem lesz, nemhogy ellenzék. Mi ténylegesen függetlenek vagyunk itt helyben, ez teljesen más, mint az országos politika. Nem ellenzékiek vagyunk, mi a falu oldalán állunk

– reagált a kritikára a polgármester.

Hozzátette, a civil képviselők között sem mindenkinek ugyanaz a pártszimpátiája, épp ezért szerinte nem szabad messzemenő következtetést levonni a győzelmükből.

Lehet, hogy megpróbálja majd az ellenzék véres kardként körbe hordozni az eredményünket, de a mi esetünk teljesen speciális

– hívta fel a figyelmet Gulyás.

Mohos Márton / 24.hu

Jobb és baloldali függetlenek együtt

Bardócz Gábor az egyetlen olyan, frissen megválasztott képviselő, aki már az előző ciklusban is tevékenykedett. Szerinte a község látta azt, hogy mennyire rossz, amikor hiányzik az összhang a polgármester és a testület között. Volt itt minden az elmúlt három évben, és a falu felismerte, hogy ez nem jó irány – tette hozzá.

Azt is látni kell, mondja, hogy az országos politika és a helyi politika más. Az emberek itt látják, kik azok, akik valóban tesznek a faluért. Szerinte azzal, hogy a Fidesz most nem indította el a korábbi polgármesterét, belátta a hibáját. Bardócz arról is beszélt, hogy a kormánypárt a kampányban alkalmazta az „aki nincs velünk, az ellenünk van” taktikát, vagyis mindent mondtak a pártoktól független emberekre. Méltatlannak tartja, hogy álcivileknek titulálták őket, de szerinte az új fideszes csapat sem értette mindig, hogy mi zajlik a fejük felett, „ennél jobb érzésűek ők”. Azt látja, hogy „sok elmaradt dolog van Nagytarcsán. Eddig elméletileg támogatása volt a falunak a Fidesz részéről, és így jutottunk el eddig. Az emberek most úgy vannak vele, hogy akkor nézzük meg, a kormánypárt támogatása nélkül meddig jutunk. Nincs gazdája a településnek, pedig megvolt a  pénz, paripa, fegyver. De nem ment előre a település.”

Bardóczék nem akarják „helyi szintre lehozni azt a stílust, ami az országban megy”. Elmondása szerint a független testületi tagok között van jobb- és baloldali is. De ez nem szokott téma lenni közöttük. Felkészült arra, hogy mindenki belemagyarázza majd a saját elméletét ebbe a győzelembe: „az ellenzék például azt mondja majd, hogy ez mekkora siker a Fidesszel szemben, a másik oldal meg álcivilezik. De egy dolgot látni kell: Nagytarcsa azokra szavazott, akik helyi szinten megpróbálják megoldani a problémákat. De ettől persze még együtt kell működni a kormánnyal”. Merthogy megoldandó probléma akad bőven, Bardócz hármat is említett: az egyik az ivóvíz, a másik a túl sok új beköltöző, a harmadik pedig az ipari parkok számának növekedése.

Réthy Erik egyetért abban a győztessel, hogy a nagytarcsai helyzet speciális és „nem lehet összehasonlítani egyik időközi választással sem”. Az alulmaradt fideszes jelölt szerint a lakosság változást akart, és „azoknak adtak több szavazatot, akik már régebben benne voltak ebben a folyamatban”. Ő is megemlítette azt, hogy egy teljesen új formáció állt fel a kormányoldalon. Igyekeztek egy olyan csapatot összeállítani, amelyik „szakmailag próbálta ezt a helyzetet lekövetni, de a lakosság inkább arra szavazott, akiket már ismert, bennük most jobban megbíztak” – mondta Réthy.

Mohos Márton / 24.hu

Nem tartja a Fidesz hibájának a vereséget, ezt elárulta, de az előző polgármester szerepéről nem akart nyilatkozni. Később annyit mondott, hogy neki is feltűntek a hiányosságok.

Az élmény még friss neki, így nem tudja, hogy elindul el-e kormánypárti színekben a következő választáson, de ha igényt tartanak a szaktudására, akkor továbbra is szívesen tesz a településért. Megjegyezte:

most sem volt szándékomban indulni. Felkértek, és elkezdtem gondolkozni azon, hogy mit tudnék tenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik