Belföld

Több budapesti körzetben is behúzta a fideszes jelölt az időközi választást

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Rekordszámú, több mint ötven településen rendeztek ma időközi önkormányzati választást: azokat az időközi voksolásokat rendezték most meg, amelyeket a koronavírus-járvány miatt 2020. november 4-én hatályba lépett veszélyhelyzet idején nem tudtak megtartani.

Ahogy az MTI emlékeztet: az elmaradt időközi választások kiírására április 25-ig volt lehetőségük a választási bizottságoknak. Ezt úgy kellett megtenniük, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő 70. és 90. nap közé essen. Az időközi választás legkorábbi időpontja így június 19. lehetett, a legkésőbbi pedig július 3.

Budapesten a IV. kerület 2-es és a VIII. kerület 5-ös egyéni választókerületében a képviselő halála, az V. kerület 3-as és a VII. kerület 4-es egyéni választókerületében pedig lemondás miatt kell időközi választást tartani.

A Nemzeti Választási Iroda honlapjára vasárnap este már felkerültek az első eredmények, amelyekből kiderül többek között, hogy

  • a IV. kerület 2-es egyéni választókerületében az ellenzéki jelölt, Vasvári László nyert 47 százalékkal a fideszes jelölt, Drabant Fruzsina (40 százalék) előtt
  • a VIII. kerület 5-ös egyéni választókerületében a fideszes Gondos Judit (63 százalék) győzött az összellenzéki jelölttel, Pityó Lászlóval (36 százalék) szemben,
  • az V. kerület 3-as egyéni választókerületében nagy fölénnyel nyert a fideszes Nagy Gergő (71 százalék) az ellenzék jelöltje, Fábián Benjámin előtt (27 százalék),
  • a VII. kerület 4-es egyéni választókerületében szintén a Fidesz jelöltje győzött, Ripka András 46 százalékkal nyert az ellenzéki Jenei Kevinnel (28 százalék) szemben.

Karácsony Gergely főpolgármester az eredményekről Facebook-oldalán azt írta: „csalódást keltő eredmény, kár lenne tagadni, nem is szabad és nincs is mit szépíteni ezen”, illetve hozzátette:

a budapesti körzetekben a választói részvétel két helyen még a 20 százaléknak is alatta maradt, a másik két körzetben is csak leheletnyivel volt több. Így talán nem elhamarkodott elemzés kijelenteni: az ellenzéki szavazók távolmaradásukkal büntették az ellenzéki pártokat azért a teljesítményért, amit április 3-a óta produkálnak.

Keszthelyen győzött a fideszes Manninger Jenő, nem volt nehéz dolga, hiszen nem indult ellenzéki jelölt, a településen riportot is készítettünk nemrég erről, ezt itt olvashatják. Egerben is a fideszes jelölt végzett az élen, Orosz Lászlóné a szavazatok 47 százalékát szerezte meg.

Szegeden szintén a Fidesz jelöltje győzött, Ruzsa Roland 59 százalékkal nyert az Összefogás Szegedért jelöltjével, Komjáti Zoltán Gáborral (38 százalék) szemben.

Békéscsabán a Hajrá Békéscsaba jelöltje győzött, Varga Tamás a szavazatok 56 százalékát szerezte meg. Nyíregyházán mindkét körzetben óriási fölénnyel nyert a fideszes jelölt: Halkóné Dr. Rudolf Éva 75 százalékos eredménnyel húzta be az időközit, Ulrich Attila 76 százalékkal szerzett mandátumot, az eredményt az sem befolyásolta, hogy az előbbi választókerületben két, az utóbbiban csak egy ellenzéki induló volt.

Szolnokon a Szolnok Pletykafalu Közössége Egyesület jelöltje, Menkó Gyula nyert kimagaslóan, 73 százalékkal, de őt is a Fidesz-KDNP támogatta, az ellenzéki jelölt kevesebb mint 23 százalékot szerzett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik