Belföld

Olajoshordókkal követelte a Greenpeace az oroszok elleni olajembargó elfogadását

Járdány Bence / Greenpeace
Járdány Bence / Greenpeace

Fekete olajoshordókat állítottak fel a Kossuth téren az Országgyűlés épülete előtt a Greenpeace magyarországi aktivistái – így tiltakozva az ellen, hogy a magyar kormány az Oroszországgal szembeni uniós olajembargóról szóló megállapodást akadályozza.

Mi azért vagyunk most itt, mert úgy gondoljuk, hogy ezt az embargóról szóló döntést nem lehet tovább halogatni, és a magyar kormánynak is nemet kell mondani az orosz olajra. Egyszerűen minden további alkudozás és időhúzás emberek életébe kerül Ukrajnában.

– mondta Perger András, a szervezet klíma- és energiakampány-felelőse a demonstráción, amelyet a Greenpeace Magyarország Facebook-oldalán élőben is közvetítettek.

Perger arról beszélt, hogy az embargóról való jogszabály-tervezet milyen olyan tagállam számára megfelelő időt biztosít az átállásra, amely tagállamnak erre szüksége van, sőt mint mondta, úgy tudja, hogy Magyarország különösen „gáláns” ajánlatot kapott ebben az ügyben.

A szervezet erről szóló közleményében többek között azt írják: az akcióval a szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a béke és az éghajlat megvédésének záloga a fosszilis energiahordozókról való leválás, a megújulók széles körű alkalmazása és az energiával való radikális takarékosság. Mindezek nélkül nincs biztonságos jövő – hangsúlyozták.

„A fosszilisek használata nem csak a környezetet és az éghajlatot tette tönkre, hanem háborúk sorát, mérhetetlen mennyiségű emberi szenvedést is okozott az elmúlt évszázadokban. Ennek véget kell vetni. Nem csinálhatunk úgy, mintha nem zajlana egy véres és kegyetlen háború a szomszédban. Ukrajna szenvedése arra figyelmeztet, hogy meg kell szabadulnunk a fosszilis függőségtől. Aki ma az olajat választja, az a háborút és az éghajlatunk tönkretételét választja. Piszkos energiahordozók helyett használjuk végre a megújulókat, és tegyünk meg mindent az energiatakarékosság érdekében: ezekkel még soha nem finanszíroztak háborút”– idézi Pergert a közlemény.

A szervezet felszólította Orbán Viktor miniszterelnöktől: ne gátolja meg, hogy az Unió embargót vessen ki az orosz olajra. A magyar kormánynak szerintük ezzel szemben az lenne a feladata, hogy  minden eszközével ösztönözze a megújulók terjedését, és radikális energiatakarékossági intézkedéseket vezessen be.

Az MTI eközben arról írt, hogy Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői videónyilatkozatában azt mondta: szerinte „baloldali országgyűlési képviselők és európai parlamenti képviselők is megerősítették, ha rajtuk múlna, támogatnák és megszavaznák az uniós javaslatot”. A kormánypárt ezzel szemben Hollik szerint

nem fogja hagyni, hogy Brüsszel a magyar baloldallal karöltve veszélybe sodorja a rezsicsökkentést, a családtámogatásokat, és romba döntsék mindazt, amit az elmúlt 12 évben elért a kormány.

Hollik nyilatkozata arra utal, hogy a hétfői EU-csúcson – amelyet éppen az oroszokkal szembeni olajembargóról szóló megállapodás érdekében szerveztek meg – a magyar kormány jó eséllyel továbbra sem fogja támogatni a többi uniós tagállam közös javaslatát. A közlemény szerint a Fidesz kommunikációs igaztagója arra kérte a Fidesz elnökét, Orbánt, hogy mondjon nemet „Brüsszel” olajembargós javaslatára.

Mint ismert Magyarország lényegében egyedüliként akadályozza az orosz kőolaj szállítására vonatkozó embargót. A kormány arra hivatkozik, hogy az ugyanis tönkre tenné a magyar gazdaságot. Hasonló aggodalmakat korábban Szlovákia és Csehország is megfogalmazott.

A közös ezekben a közép-európai országokban, hogy tengeri kapcsolat híján nehezen tudják megoldani az kőolaj szállítását, ha a vezetéken való szállítást leállítanák. Éppen emiatt az Európai Unió többi tagállamai ezeknek az államoknak jelentős engedményeket ajánlottak. Ez lehetővé tenné, hogy az Oroszország felől érkező vezetékes szállítás legalább addig tovább folytatódhasson, amíg az eltérő technológiai feltételeket igénylő másfajta kőolajra történő átállás be nem fejeződik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik